Om NHL

Dagens National Hockey League, som nu räknas som en av de stora professionella sportligorna i USA och Nordamerika, har kommit en lång väg för att ta sig dit man är idag. Faktum är att det varit en obskyr liga för några få intresserade under två tredjedelar av sin existens. Original Six är ett klassiskt begrepp men speglar också hur lokalt NHL var under större delen av 1900-talet. Efter den stora expansionen 1967 har dock snöbollen blivit allt större och rullat på allt snabbare. Så snabbt att klubbägarna, genom sin företrädare Gary Bettman, kommit fram till att lockouter behövts för att stoppa lavinen. Lockouterna har, tvärtemot vad man trott, inte påverkar populariteten för ishockeyn, utan snarare tvärtom. NHL mår bättre än någonsin. Ännu är NHL inte i närheten av att peta NFL, MLB eller NBA från topplatserna, men jämfört med sig själv är ligan mer populär än någonsin och blir allt mer populärt i Europa i takt med att de mindre hockeyländerna börjar producera NHL-spelare.

 

Fakta

Huvudkontor: New York

Stanley Cup-titlar: 118 st

Kontinent: Nordamerika

Antal lag: 31 st

Chef: Gary Bettman

Kända spelare: Wayne Gretzky, Börje Salming, Mario Lemieux, Bobby Orr, Nicklas Lidström, Jaromir Jagr, Maurice Richard, Sidney Crosby, Jari Kurri, Martin Brodeur

 

Spela på aktuella NHL-matcher här.

 

Flera gånger i veckan sätter vi upp NHL-kuponger på Challenge. Det handlar då om att tippa 1,X,2 och ibland totalt antal mål eller över/under antal mål.

Spela Challenge med NHL här.