Los Angeles Kings

Los Angeles Kings förste ägare, Jack Kent Cooke, var en av de drivande personerna bakom expansionen av NHL på 1960-talet. I sann LA-anda skapade Cooke också spektakulära smeknamn på spelarna för att dra publik till matcherna. 1988 gjorde Kings the Trade, som den kallas i NHL, när man bytte till sig Wayne Gretzky och tog ishockeyn in i en ny tidsålder. Kings vann aldrig Stanley Cup med the Great One, men har på 2010-talet vunnit två titlar, med spelare som Jonathan Quick, Anze Kopitar, Drew Doughty och Dustin Brown i spetsen. Kings delar också arena med NBA-klubbarna Los Angeles Lakers och Clippers.

Läs mer om lagen i NHL.

 

Hemmaarena: Staples Center

Stanley Cup-titlar: 2 st

Division: Pacific

Cap hit: 71 miljoner dollar

Coach: John Stevens

Kända spelare: Wayne Gretzky, Larry Robinson, Marcel Dionne, Luc Robitaille, Rob Blake, Rogie Vachon, Dave Taylor, Mattias Norström, Butch Goring

 

Spela på LA Kings.

 

 

Några framstående spelare

 

Jonathan Quick

Utan målvakten Jonathan Quick hade det inte blivit några Stanley Cup-titlar för Los Angeles Kings. I samband med den första segern 2012 satte han ett prydligt NHL-rekord med att bara släppa in 1,41 mål per match. Men det var nära att det inte blev någon vettig NHL-karriär alls för Quick. 09/10 konkurrerade han med svenske Erik Ersberg och påläggskalven Jonathan Bernier. Quick hade sämre statistik men lyckades att ta förstaspaden, bland annat tack vare att han blev pappa och därmed inte längre lika hetlevrad när han släppte in enkla mål. Nu talar istället mycket för att han väljs in i hockeyns Hall of Fame när karriären är över.

 

Namn: Jonathan Quick

Född: 1986-01-21

Position: Målvakt

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2005, 3:e rundan, 72:a totalt av Los Angeles Kings

Cap hit: 5,8 miljoner dollar

Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-silver, Conn Smythe Trophy, Jennings Trophy

Klubbar: Los Angeles Kings, Manchester Monarchs, Reading Royals, UMass

 

Drew Doughty

Drew Doughty gick som tvåa i en draft med många bra backar. Efter Doughty valdes till exempel ytterligare tre backar och ända ner till sista rundan kan man hitta backar som är ordinarie i NHL (Jason Demers och Matt Bartkowski). Doughty har dock haft klart bäst karriär och är bara ett VM-guld från att bli medlem av den exklusiva Triple Gold Club. Doughty har fått röster för Norris Trophy i sju av sina nio spelade säsonger, och vann till slut priset 2016.

 

Namn: Drew Doughty

Född: 1989-12-08

Position: Back

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 2:a totalt av Los Angeles Kings

Cap hit: 7 miljoner dollar

Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, 2 OS-guld, World Cup-titel, VM-silver, JVM-guld, Norris Trophy, Bäste back i JVM, Bäste back i OHL

Klubbar: Los Angeles Kings, Guelph Storm

 

Anze Kopitar

Familjen Kopitar är utan konkurrens den mest betydelsefulla för slovensk ishockey. Slovenien är ett mycket litet hockeyland, med 1024 registrerade spelare, varav 136 herrspelare. Två av dem är Anze Kopitar och hans bror Gasper (som aldrig varit nära NHL). Anze har däremot lyckats otroligt väl och fått sin hockeyfostran i Sverige och SSK. Få kunde nog dock föreställa sig den karriär som Kopitar sedan haft, med två Stanley Cup-titlar och individuella priser. Kopitar har dessutom vunnit den interna poängligan i Kings åtta av sina elva hela säsonger i ligan.

 

Namn: Anze Kopitar

Född: 1987-08-24

Position: Center

Säsonger i NHL: 12 st

NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 11:e totalt av Los Angeles Kings

Cap hit: 10 miljoner dollar

Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, Selke Trophy (Årets defensive forward), Lady Byng Trophy (Årets gentleman)

Klubbar: Los Angeles Kings, Mora IK, Södertälje SK, HK Kranjska Gora

 

Jeff Carter

Jeff Carter har haft en lite udda karriär, men poäng och segrar är dock kännetecken för den. Han gick tidigt i den berömda 03-draften men fick vänta med debuten på grund av lockouten 2005. Då spelade han istället med juniorlaget och anslöt till Flyers farmarlag mot slutet av grundserien och var med och vann Calder Cup. Efter en hjärtskärande finalförlust i Stanley Cup 2010 trejdades Carter oväntat till Columbus Blue Jackets men trivdes inte alls där utan blev istället tungan på vågen för Los Angeles Kings när man vann sin första Stanley Cup någonsin 2012. Carters lag går också nästan alltid till slutspel. Av 16 säsonger, daterat tillbaka till juniorligan i Kanada, har Carters lag gått till slutspel 13 gånger.
 

Namn: Jeff Carter

Född: 1985-01-01

Position: Center, högerforward

Säsonger i NHL: 13 st

NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 11:e totalt av Philadelphia Flyers

Cap hit: 5,2 miljoner dollar

Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-guld, Calder Cup, JVM-guld, JVM-silver, U18-VM-guld

Klubbar: Los Angeles Kings, Columbus Blue Jackets, Philadelphia Flyers, Philadelphia Phantoms, Sault Ste. Marie Greyhounds

 

Dustin Brown

Det vore kanske synd att kalla Dustin Brown för Mr King, men det finns argument för det. Brown kommer att ha spelat flest matcher för Kings om han spelar ett par säsonger till, just nu är 33-åringen trea på listan. Han har varit kapten vid två Stanley Cup-segrar och dessutom meste kapten i Kings ärade historia. Han har också gått ifrån att vara klubbens ansikte utåt till att bli en rollspelare på äldre dar. Brown har också fått priser för sitt ledarskap och sitt arbete utanför isen. Så Dustin Browns betydelse för Los Angeles Kings kan inte överskattas.

 

Namn: Dustin Brown

Född: 1984-11-04

Position: Ytterforward

Säsonger i NHL: 14 st

NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 13:e totalt av Los Angeles Kings

Cap hit: 5,8 miljoner dollar

Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-silver, VM-brons, Mark Messier Leadership Award

Klubbar: Los Angeles Kings, ZSC Lions, Manchester Monarchs, Guelph Storm


Dion Phaneuf

Den reslige kanadensiske backen Dion Phaneuf gick tidigt i den berömda draften 2003 och är faktiskt en av de bästa spelarna från den årgången. Han har ändå ofta fått mycket kritik för att både vara långsam, fult spelande och inte tillräckligt bra ledare. Ändå har han tacklats mest, spelat runt 15:e mest och ligger på topp-10 bland backarna som gjort flest poäng sedan han debuterade i NHL 2005. Phaneuf har också varit kapten eller assisterande kapten i alla klubbar han spelat. Det är ingen stor chans att han väljs in i Hockey Hall of Fame dagen han slutar, men förtjänar kanske ändå lite upprättelse.

 

Namn: Dion Phaneuf

Född: 1985-04-10

Position: Back

Säsonger i NHL: 13 st

NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 9:a totalt av Calgary Flames

Cap hit: 7 miljoner dollar

Meriter: VM-guld, JVM-guld, JVM-silver

Klubbar: Los Angeles Kings, Ottawa Senators, Toronto Maple Leafs, Calgary Flames, Red Deer Rebels

 

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.