Carolina Hurricanes

North Carolina är känt för sina orkaner, och det är därifrån Carolina Hurricanes fick sitt namn 1997. Före det hade man Whalers som tillnamn i 25 år, först som New England i WHA och sedan som Hartford i NHL. Carolina vann förvisso Stanley Cup 2006 och gick till final 2002, men har sällan varit en maktfaktor i NHL, varken spelmässigt eller publikmässigt. Sedan titeln 2006 har Canes bara gått till slutspel en enda gång, och i en tuff division är det inte värt att lägga något bet på en ny titel inom snar framtid. Det ser det ut som att Hurricanes får vänta ännu ett tag på en storhetstid.

Läs mer om lagen i NHL.

 

Hemmaarena:  PNC Arena

Stanley Cup-titlar: 1 st

Division: Metropolitan

Cap hit: 59 miljoner dollar

Coach: Rod Brind'Amour

Kända spelare: Eric Staal, Chris Pronger, Ron Francis, Gordie Howe, Brendan Shanahan, Bobby Hull, Rod Brind’Amour, Keith Primeau, Paul Coffey, Arturs Irbe

 

Spela på Carolina Hurricanes.

 

 

Några framstående spelare

 

Victor Rask

Leksingen Victor Rask tar sakta men säkert steg mot att bli en av NHL:s bättre spelare. Karriären har inte varit spikrak men inte heller innehållit några direkta svackor. 25-åringen spelade seniorhockey med Leksand som tonåring, åkte över till den kanadensiska juniorligan WHL och fick sedan en säsong i farmarligan AHL innan han tog en fast plats i NHL. Frågan är dock om inte den, i sammanhanget långa, utvecklingskurvan gör att svenskparet Rask/Lindholm, kommer att åkas om av Hurricanes finska dito Teräväinen/Aho om att vara förstavalet när anfallsplatserna fördelas framöver.

 

Namn: Victor Rask

Född: 1993-03-01

Position: Center

Säsonger i NHL: 4 st

NHL Entry Draft: 2011, 2:a rundan, 42:a totalt av Carolina Hurricanes

Cap hit: 4 miljoner dollar

Meriter: Rikspucken, JVM-guld, VM-guld, U18-VM-silver

Klubbar: Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, Calgary Hitmen, Leksands IF

 

Elias Lindholm

Gävlesonen Elias Lindholm är inne på sista året av ett så kallat brokontrakt med Carolina Hurricanes, för att försöka ta reda på hur mycket pengar han är värd för ett långtidskontrakt sommaren 2018. Han är förvisso restricted free agent till sommaren, vilket gör att Hurricanes behåller rättigheterna om de inte skulle komma överens om ett nytt avtal. Klubbkamraten Victor Rask skrev på ett 6-årskontrakt värt 4 miljoner dollar per säsong. Lindholms kusin Calle Järnkrok skrev härom året på för sex år med Nashville Predators, värt 2 miljoner dollar årligen. Elias Lindholm kan hamna vartsomhelst i det spannet, och det speglar hans prestationer i NHL hittills.

 

Namn: Elias Lindholm

Född: 1994-12-02

Position: Center/högerforward

Säsonger i NHL: 5 st

NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 5:a totalt av Carolina Hurricanes

Cap hit: 2,7 miljoner dollar

Meriter: VM-guld, SM-guld, 2 JVM-silver, yngste svensk att göra mål i NHL (18 år, 311 dagar)

Klubbar: Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, Brynäs IF

 

Jeff Skinner

Carolina Hurricanes golden boy har inte lyckats ta steget till NHL:s absoluta elit, men är Canes största offensiva hot. Skinner slog till direkt och blev utsedd till årets rookie 2011. Men de 63 poäng han gjorde då har han inte överträffat sedan dess. Han har dessutom haft minst -14 i plus/minusstatistiken i hälften av sina år i NHL. Toronto-sonen är dock fortfarande ännu bara 25 år och har många år kvar i ligan. Frågan är dock om det är som nyckelspelare eller som komplementspelare.

 

Namn: Jeff Skinner

Född: 1992-05-16

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 8 st

NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 7:e totalt av Carolina Hurricanes

Cap hit: 5,7 miljoner dollar

Meriter: VM-silver, Calder Trophy

Klubbar: Carolina Hurricanes, Kitchener Rangers

 

Justin Faulk

Den amerikanske backen Justin Faulk har gjort minst 15 mål de tre senaste säsongerna för Carolina Hurricanes. Det är överlägset bland backarna i Canes. Näst på listan är John-Michael Liles som gjorde 6 mål säsongen 15/16. I samma andetag ska man dock säga att Faulk har haft negativ plus/minus alla säsonger utom en i NHL, då han hade +1. En brasklapp i sammanhanget är att statistikerna i NHL menar att plus/minus är en väldigt missvisande statistik. Oavsett så är Justin Faulk en av de som styr skutan i North Carolina med sitt spel på gott och ont.

 

Namn: Justin Faulk

Född: 1992-03-20

Position: Back

Säsonger i NHL: 7 st

NHL Entry Draft: 2010, 2:a rundan, 37:e totalt av Carolina Hurricanes

Cap hit: 4,8 miljoner dollar

Meriter: Collegemästare (NCAA), U18-VM-guld, VM-brons, JVM-brons

Klubbar: Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, University of Minnesota-Duluth, USNTDP

 

Teuvo Teräväinen

Finländaren Teuvo, som kanske är mer känd när hans efternamn stavas utan prickar, gjorde en monsterturnering när Finland vann JVM-guld i Malmö 2014. Säsongen därpå blev han en av de yngsta någonsin att göra mål i en Stanley Cup-final (inte 21 år fyllda), när Chicago Blackhawks blev mästare. På grund av att Blackhawks låg nära lönetaket tvingades man trejda Teravainen, som hamnade i Carolina. Där har han tagit stora steg mot att bli förstecenter i NHL, och dessutom fått en lekkamrat i landsmannen Sebastian Aho.

 

Namn: Teuvo Teräväinen

Född: 1994-09-11

Position: Center/ytterforward

Säsonger i NHL: 4 st

NHL Entry Draft: 2012, 1:a rundan, 18:e totalt av Chicago Blackhawks

Cap hit: 2,8 miljoner dollar

Meriter: Stanley Cup-seger, JVM-guld, Årets rookie i SM-liiga

Klubbar: Carolina Hurricanes, Chicago Blackhawks, Rockford Icehogs, Jokerit, Kiekko-Vantaa

 

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.