Detroit Red Wings

”Hockeytown” har faktiskt vunnit flest Stanley Cups av NHL-lagen i USA och har de senaste 25 åren varit den nordamerikanska ishockeyns mest framgångsrika. Nu är sannolikt storhetstiden över inom överskådlig framtid, men några av NHL:s allra största spelare har spelat för Red Wings. Bland annat Gordie Howe och Ted Lindsay, på senare år Steve Yzerman och Nicklas Lidström. Detroit har även haft legendariska ledare och ägare genom åren, som Jack Adams, James Norris, Scotty Bowman och Mike Illitch.

Läs mer om lagen i NHL.

 

Hemmaarena: Little Ceasars Arena

Stanley Cup-titlar: 11 st

Division: Atlantic

Cap hit: 78,7 miljoner dollar

Coach: Jeff Blashill

Kända spelare: Gordie Howe, Terry Sawchuk, Red Kelly, Pavel Datsyuk, Sergei Fedorov, Alex Delvecchio, Steve Yzerman, Nicklas Lidström, Chris Osgood

 

Spela på Detroit Red Wings.

 

 

Några framstående spelare

 

Henrik Zetterberg

Zäta är den sista av en gyllene generation i dagens Detroit Red Wings. Han är en kandidat för ishockeyns Hall of Fame när han väljer att sluta. Henrik Zetterberg är den senaste av legendariska kaptener i Red Wings och är medlem i Triple Gold Club. Dessutom har han blivit utsedd till slutspelets mest värdefulle spelare i Stanley Cup. En klassisk svensk hockeycenter är han, Zetterberg, med överlägset spelintellekt och lika bra framåt som bakåt.

 

Namn: Henrik Zetterberg

Född: 1980-10-09

Position: Center

Säsonger i NHL: 15 st

NHL Entry Draft: 1999, 7:e rundan, 210:e totalt av Detroit Red Wings

Cap hit: 6 miljoner dollar

Meriter: Triple Gold Club, Stanley Cup, OS-guld, VM-guld, VM-silver, VM-brons, OS-silver, Conn Smythe Trophy, Guldpucken, Årets rookie i Elitserien, King Clancy Award (för humanitära insatser), Viking Award (Sveriges bästa NHL-spelare)

Klubbar: Detroit Red Wings, Timrå IK, EV Zug

 

Niklas Kronwall

Niklas Kronwall är något så unikt som upphov till en typ av tackling, att bli ”Kronwalled”. Stockholmaren är sannolikt det närmaste Scott Stevens en europeisk spelare kommit inom denna ädla konst, att åka baklänges och tajma tacklingen så att motståndaren sitter som ett frimärke i sargen. 37-åringen har i många år varit en av Detroit Red Wings mest tongivande backar, men har tappat fart de senaste åren. Det är exempelvis åtta säsonger sedan Kronwall senast hade plus i plus/minusstatistiken. Är en av ytterst få som vunnit Stanley Cup, OS, VM – och SM-guld.

 

Namn: Niklas Kronwall

Född: 1981-01-12

Position: Back

Säsonger i NHL: 14 st

NHL Entry Draft: 2000, 1:a rundan, 29:e totalt av Detroit Red Wings

Cap hit: 4,7 miljoner dollar

Meriter: Triple Gold Club, Stanley Cup, OS-guld, OS-silver, VM-guld, VM-silver, 2 SM-guld, Eddie Shore Award (AHL:s bäste back)

Klubbar: Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, Djurgårdens IF, Huddinge IK

 

Gustav Nyquist

Gustav Nyquist valde en ovanlig väg för sin ishockeyutveckling med svenska mått mätt. Efter spel i SuperElit med Malmö Redhawks valde Nyquist att studera på college i USA och försvann då lite från den svenska hockeyradarn. Han återkom inte förrän sex år senare när han säsongen 13/14 tog en fast plats i Detroit Red Wings och gjorde 28 mål på 57 matcher. Problemet är att 28-åringen sedan dess aldrig toppat den siffran, vilket bidragit till Red Wings allt sämre resultat. Trots att ytterforwarden ännu inte är 30 fyllda kanske han får acceptera att mer vara en rollspelare än nyckelspelare i Red Wings framöver.

 

Namn: Gustav Nyquist

Född: 1989-09-01

Position: Ytterforward

Säsonger i NHL: 7 st

NHL Entry Draft: 2008, 4:e rundan, 121:a totalt av Detroit Red Wings

Cap hit: 4,7 miljoner dollar

Meriter: Calder Cup (AHL-mästerskapet), OS-silver, VM-brons, silver tv-pucken

Klubbar: Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, University of Maine, Malmö Redhawks

 

Dylan Larkin

Fartfantomen Dylan Larkin gick från klarhet till klarhet när han gick från amerikansk hockeys utvecklingsprogram vidare till college och sedan smällde in 23 mål som rookie för Detroit Red Wings. Nästa steg för 21-åringen är att hitta en jämnhet i sitt spel. Möjligen har Larkin också fått axla för stort ansvar i sin ännu unga karriär. Men Detroit hoppas att han, tillsammans med andra ungtuppar som Anthony Mantha och Andreas Athanasiou, ska kunna leda Red Wings mot en ljus framtid.

 

Namn: Dylan Larkin

Född: 1996-07-30

Position: Center, Vänsterforward

Säsonger i NHL: 3 st

NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 15:e totalt av Detroit Red Wings

Cap hit: 925 000 (rookieavtal)

Meriter: VM-brons, U18-VM-guld

Klubbar: Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, University of Michigan, USNTDP

 

Jonathan Ericsson

Jonathan Ericsson, eller ibland Eriksson, har gått en lång väg till NHL. Meritmässigt har storebrodern Jimmie lyckats med betydligt mer, förutom att han inte spelat i NHL. Jonathan har tagit sig uppåt från spel i hockeyallsvenskan till SHL, vidare till AHL och slutligen till NHL. Han draftades dessutom sist av alla 2002. Han fick inte spela ungdomsturneringar med Tre kronor men har som veteran till och med fått spela OS. Ericsson spelar inte mycket i power play men desto mer i numerärt underläge. Klassiskt stor och robust back i egen zon.

 

Namn: Jonathan Ericsson

Född: 1984-03-02

Position: Back

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2002, 9:e rundan, 291:a totalt av Detroit Red Wings

Cap hit: 4,2 miljoner dollar

Meriter: OS-silver, VM-brons

Klubbar: Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, Södertälje SK, Vita Hästen, Huddinge IK, Almtuna IS

 

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.