New York Rangers

New York Rangers är ett av NHL:s Original Six, men är också historiskt ett av NHL:s minst framgångsrika. Rangers har vunnit fyra Stanley Cup-titlar, men bara en(!) sedan 1940. Kung Henrik Lundqvist tog förvisso Rangers till final 2014, men framgångar har lyst med sin frånvaro i the Big Apple. Rangers spelar i en av världens mest kända arenor, Madison Square Garden, och taket lyfte när Mark Messier fick ta emot Stanley Cup-bucklan av NHL-chefen Gary Bettman 1994. Med svenska perspektiv vore det naturligtvis magiskt att få se Henrik Lundqvist lyfta bucklan i New York, men oddsen talar inte för den klassiska hockeyklubben.

Läs mer om lagen i NHL.

 

Hemmaarena: Madison Square Garden

Stanley Cup-titlar: 4 st

Division: Metropolitan

Cap hit: 74 miljoner dollar

Coach: David Quinn

Kända spelare: Brian Leetch, Mike Richter, Mark Messier, Jaromir Jagr, Ed Giacomin, Harry Howell, Rod Gilbert, Gump Worsley, Wayne Gretzky, Andy Bathgate

 

Spela på New York Rangers.

 

 

Några framstående spelare

 

Henrik Lundqvist

Kung Henrik hade möjligen lite tur när han åkte över till New York efter lockouten 2005 och var fjärde eller femtevalet inledningsvis. Men tänkte förstemålvakten Dan Blackburn tvingades sluta och talangen Al Montoya blev inte den spelare Rangers hade hoppats på. Istället konkurrerade Lundqvist ut Kevin Weekes om rollen som förstemålvakt och har varit en av NHL:s bästa sedan dess. Lundqvist är ligans bäst betalda målvakt och fick Vezina Trophy när Rangers gick till Stanley Cup-final 2012.

 

Namn: Henrik Lundqvist

Född: 1982-03-02

Position: Målvakt

Säsonger i NHL: 13 st

NHL Entry Draft: 2000, 7:e rundan, 205:e totalt av New York Rangers

Cap hit: 8,5 miljoner dollar

Meriter: OS-guld, VM-guld, 2 SM-guld, OS-silver, 2 VM-silver, 2 J20-SM-guld, Vezina Trophy, Guldhjälmen, 3 Honken Trophys

Klubbar: New York Rangers, Frölunda Indians, Mölndal Hockey

 

Mika Zibanejad

När Derek Stepan blev en så kallad cap casualty, visade det hur mycket New York Rangers tror på svenske Mika Zibanejad. Det är andra gången som Rangers trejdar en center för att göra plats för Zibanejad. Han själv trejdades till Rangers mot Derick Brassard och när Rangers låg för nära lönetaket och behövde göra av med stora kontrakt sommaren 2017 skickade man iväg förstecentern Derek Stepan. Så nu är det upp till stockholmaren, med finsk mamma och iranisk pappa, att leda New York Rangers mot framgång. Han har gjort det förr. När Sverige vann JVM-guld 2012 var det Zibanejad som avgjorde finalen i förlängning mot Ryssland.

 

Namn: Mika Zibanejad

Född: 1993-04-18

Position: Center

Säsonger i NHL: 6 st

NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 6:a totalt av Ottawa Senators

Cap hit: 5,35 miljoner dollar

Meriter: JVM-guld, J18-VM-silver

Klubbar: New York Rangers, Ottawa Senators, Binghamton Senators, Djurgårdens IF

 

Mats Zuccarello

Kärt barn har många namn. Eller i alla fall många stavningar. Mats Zuccarello Aasen strök sista delen av namnet när han lämnade MODO och SHL för New York Rangers och NHL. Ibland ser man även stavningen Zucarello av hans namn. Den korte (171 cm) norrmannen har gjort en osannolik karriär där han är speciellt känd för att spela med en väldigt lång klubba. Få kunde ana att Zuccarello skulle bli en av anrika New York Rangers bästa poängplockare och kultspelare när han åkte över 2010. Sedan Derek Stepan lämnade har Zuccarello dessutom fått ett ”A” på bröstet. Han är utan konkurrens den mest framgångsrike norske ishockeyspelaren i NHL:s historia.

 

Namn: Mats Zuccarello

Född: 1987-09-01

Position: Högerforward

Säsonger i NHL: 8 st

NHL Entry Draft: Odraftad

Cap hit: 4,5 miljoner dollar

Meriter: World-Cup-silver, Guldhjälmen, Årets norske spelare 6 gånger

Klubbar: New York Rangers, Connecticut Whale, Metallurg Magnitogorsk, MODO hockey, Frisk Asker

 

Chris Kreider

Amerikanen Chris Kreider har haft hand om en av vänsterforwardsplatserna i toppkedjorna i New York Rangers sedan han slog igenom på allvar i NHL 2013. Han har varit nästan konstant i sin poängproduktion genom sin karriär. Det har aldrig slagit gnistor om Kreider på isen men den 191 cm långe och över 100 kg tunge anfallaren utnyttjar sin fysik till att komma dit han vill på isen.

 

Namn: Chris Kreider

Född: 1991-04-30

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 6 st

NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 19:e totalt av New York Rangers

Cap hit: 4,625 miljoner dollar

Meriter: JVM-guld, JVM-brons, 2 NCAA-titlar

Klubbar: New York Rangers, Hartford Wolf Pack, Connecticut Whale, Boston College

 

Jesper Fast

Doldisen Jesper Fast är en hårt jobbande forward som gör allt på isen. Kom fram i Nässjö och tog sig via flera fina säsonger i HV71 till NHL och New York Rangers. Han sticker inte ut i något egentligen men hans allround-förmåga har tagit honom dit han är idag. Är en grym presspelare som går att använda i flera roller. Fast får jobbet gjort och uppskattas enormt av sina lagkamrater i Rangers. Har blivit framröstad till Rangers Player's Player tre år i rad. 

 

Namn: Jesper Fast

Född: 1991-12-02

Position: Högerforward

Säsonger i NHL: 5 st

NHL Entry Draft: 2010, 6:a rundan, 157:e totalt av New York Rangers

Cap hit: 1,85 miljoner dollar

Meriter: TV-Pucken-guld

Klubbar: New York Rangers, Hartford Wolf Pack, Connecticut Whale, HV71, Nässjö HC

 

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.