Ottawa Senators

Dagens Ottawa Senators såg dagens ljus i början av 1990-talet, men Ottawa Senators spelade om Stanley Cup redan innan NHL föddes 1917 och har faktiskt vunnit elva titlar. Dagens Senators har ännu inte vunnit någon titel och var i sin barndom ett av ligans sämsta lag genom tiderna, där fenomenet Alexandre Daigle får klä skott för de tuffa första åren. Svenske Daniel Alfredsson är en av de som gjorde att Ottawa Senators etablerade sig ordentligt i NHL. Med Alfie i laget missade faktiskt Senators bara slutspel vid tre av 17 tillfällen. Närmast en Stanley Cup-seger kom man 2007 när man gick till final mot Anaheim Ducks, som dock var ett nummer för stora för Senators.

Läs mer om lagen i NHL.

 

Hemmaarena: Canadian Tire Centre

Stanley Cup-titlar: 0 st

Division: Atlantic

Cap hit: 74 miljoner dollar

Coach: Guy Boucher

Kända spelare: Daniel Alfredsson, Zdeno Chara, Alexei Yashin, Wade Redden, Marian Hossa, Dany Heatley, Chris Neil, Alexandre Daigle, Jason Spezza, Patrick Lalime

 

Spela på Ottawa Senators.

 

 

Några framstående spelare

 

Erik Karlsson

Smålandsgöteborgaren Erik Karlsson är en av hela ishockeyvärldens klarast lysande stjärnor för tillfället. Den svenske backtalangen Rasmus Dahlin jämförs med bland andra Karlsson och båda har i sin tur jämförts med Nicklas Lidström. Erik Karlsson har dominerat NHL sedan han debuterade 2009, i en match som för övrigt speglar Karlssons karriär. Han gjorde poäng direkt, men gick samtidigt -1. Erik Karlsson har förvisso fått Norris Trophy två gånger, men är det något kritikerna har synpunkter på är det hans spel runt eget mål, som ibland ser håglöst ut. Karlsson föredrar att spela back som Bobby Orr, att med fart och klubbteknik ta pucken över hela isen. Erik Karlsson har gjort flest poäng i alla ligor och turneringar han spelat utom en – SHL.

 

Namn: Erik Karlsson

Född: 1990-05-31

Position: Back

Säsonger i NHL: 9 st

NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 15:e totalt av Ottawa Senators

Cap hit: 6,5 miljoner dollar

Meriter: OS-silver, VM-brons, JVM-silver, Guld Ivan Hlinka Tournament, J20-SM-guld, 2 Norris Trophy, 2 Guldpucken, Bästa back JVM

Klubbar: Ottawa Senators, Jokerit, Binghamton Senators, Frölunda Indians

 

Bobby Ryan

Bobby Ryan – och alla andra 228 spelare – stod inför draften 2005 totalt i skuggan för den som skulle väljas som nummer 1, Sidney Crosby. Ryan valdes som nummer 2. Amerikanen har haft en habil karriär i NHL, men varit med om dramatiska händelser utanför isen. Faktum är att hans riktiga namn är Robert Shane Stevenson, och att hans familj levde under skyddad identitet efter att hans pappa misshandlat hans mamma svårt när Bobby bara var tio år gammal. I NHL var Ryan mer framgångsrik som vapendragare till Ryan Getzlaf och Corey Perry i Anaheim Ducks, än som den ledande offensiva spelaren i Ottawa Senators.

 

Namn: Bobby Ryan

Född: 1987-03-17

Position: Ytterforward

Säsonger i NHL: 11 st

NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 2:a totalt av Anaheim Ducks

Cap hit: 7,2 miljoner dollar

Meriter: OS-silver

Klubbar: Ottawa Senators, Anaheim Ducks, Mora IK, Iowa Chops, Portland Pirates, Owen Sound Attack

 

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.