Minnesota Wild

Hockeystaten Minnesota gick sju säsonger utan NHL-lag på 1990-talet efter att North Stars flyttade till Dallas och blev Stars. Istället gjorde Wild entré år 2000. Framgångarna har förvisso varit större för Wild än Columbus Blue Jackets, som anslöt till NHL samtidigt, men riktigt nära en Stanley Cup har man inte varit. Möjligen är de bästa möjligheterna med nuvarande trupp som innehåller både unga och rutinerade spelare.

Läs mer om lagen i NHL.

 

Hemmaarena: Xcel Energy Center

Stanley Cup-titlar: 0 st

Division: Central

Cap hit: 75 miljoner dollar

Coach: Bruce Boudreau

Kända spelare: Niklas Bäckström, Marian Gaborik, Manny Fernandez, Brent Burns, Dwayne Roloson, Andrew Brunette, Brian Rolston

 

Spela på Minnesota Wild.

 

 

Några framstående spelare

 

Jonas Brodin

Värmlänningen gick tidigt, tia totalt, i draften 2011 men var faktiskt bara fjärde svensk dittills. Gabriel Landeskog, Adam Larsson och Mika Zibanejad och Jonas Brodin har alla varit framgångsrika i NHL hittills. Sedan Jonas Brodin slog igenom 13/14 är det bara storstjärnan Ryan Suter och Jared Spurgeon som spelar mer i Wild. Intressant nog har han utvecklat en offensiv först i NHL, som han aldrig haft i Sverige.

 

Namn: Jonas Brodin

Född: 1993-07-12

Position: Back

Säsonger i NHL: 6 st

NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 10:e totalt av Minnesota Wild

Cap hit: 4,1 miljoner dollar

Meriter: VM-guld, JVM-guld, SM-guld, U18-VM-silver

Klubbar: Minnesota Wild, Houston Aeros, Färjestad BK, Skåre BK

 

Zach Parise

Sommaren 2014 gjorde Minnesota Wild en av de största kioskvältarna i NHL:s free agent-historia när man skrev kontrakt med både Zach Parise och Ryan Suter till ett totalt värde av 196 miljoner dollar. Parise har väl i någon mening levererat enligt förväntningarna, bara Eric Staal har högre poängsnitt än Parise sedan han anlände till hemstaden Minneapolis. Samtidigt har han inte gjort lika många poäng som han gjorde under åren i New Jersey Devils. Parise har dessutom en cap hit som gör honom till lagets bäst betalda spelare fram till han blir 39 år.

 

Namn: Zach Parise

Född: 1984-07-28

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 13 st

NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 17:e totalt av New Jersey Devils

Cap hit: 7,5 miljoner dollar

Meriter: OS-silver

Klubbar: Minnesota Wild, New Jersey Devils, Iowa Wild, Albany River Rats, University of North Dakota

 

Mikko Koivu

Mikko är elva år yngre bror till Saku Koivu. Båda har uppenbarligen fått med sig ledaregenskaper från modersmjölken för Saku var kapten för anrika Montreal Canadiens i nio säsonger, ett antal som tangeras för Mikko i Minnesota Wild, säsongen 17/18. Mikko Koivu draftades redan 2001 men kom till Wild först efter NHL-lockouten 2005. Han har spelat flest matcher, gjort flest poäng och är faktiskt även trea i utvisningsligan i Wild genom tiderna. Även om en Stanley Cup möjligen skulle saknas i Koivus prisskåp när karriären är över kommer han oavsett räknas som en av Finlands bästa ishockeyspelare genom tiderna.

 

Namn: Mikko Koivu

Född: 1983-03-12

Position: Center

Säsonger i NHL: 13 st

NHL Entry Draft: 2001, 1:a rundan, 6:e totalt av Minnesota Wild

Cap hit: 6,7 miljoner dollar

Meriter: VM-guld, 2 VM-silver, 2-VM-silver, 2 VM-brons, OS-silver, OS-brons, World Cup-silver, SM-Liiga-guld, SM-Liiga-silver, JVM-silver, JVM-brons, U18-VM-guld, U18-VM-brons

Klubbar: Minnesota Wild, Houston Aeros, TPS

 

Eric Staal

Eric Staal är äldst i brödraskaran om fyra, tillsammans med Marc Staal, Jordan Staal och Jared Staal. Eric är den mest framgångsrika av bröderna och nådde karriärens höjdpunkt redan som 22-åring när han gjorde 100 poäng och framför allt – vann Stanley Cup. Sedan dess har Staal även blivit en medlem av Triple Gold Club. Efter tolv säsonger i North Carolina, varav sju som kapten, var karriären nästan på dekis, när han trejdades till New York Rangers i en misslyckad deadline-deal. Men i Minnesota Wild har karriären tagit ny fart och det ska bli intressant att se om Eric Staal kommer att nämnas i Hockey Hall of Fame-diskussioner när karriären är över. En parentes är att Eric Staal, som draftades av Carolina Hurricanes, är kusin med Carolinas andra förstaval någonsin, Jeff Heerema.

 

Namn: Eric Staal

Född: 1984-10-29

Position: Center

Säsonger i NHL: 14 st

NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 2:a totalt av Carolina Hurricanes

Cap hit: 3,5 miljoner dollar

Meriter: Stanley Cup, OS-guld, VM-guld, VM-silver

Klubbar: Minnesota Wild, New York Rangers, Carolina Hurricanes, Lowell Lock Monsters, Peterborough Petes
 

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.