Philadelphia Flyers

Flyers lyckades bäst först av expansionslagen 1967 under ledning av den charismatiske ägaren Ed Sneider. Han skapade ett lag som om det inte kunde vara bäst på att vara bäst så kunde det vara bäst på att vara värst och vann Stanley Cup 1974 och 1975 genom att fylla upp alla kolumner i statistiken. De hade poänggörare, en mästerlig målvakt och några av NHL:s mest ökända fighters. Kallades, och gör kanske fortfarande, för the Broad Street Bullies. Philadelphia, USA:s första huvudstad, har alltid haft ett litet komplicerat förhållande till övriga landet och idrottsmän som på olika sätt inte passat in i normen har passat in i Philadelphia. Flyers har länge varit bra, men har inte vunnit sedan de två titlarna på 70-talet, trots sex ytterligare finaler sedan dess.

Läs mer om lagen i NHL.

 

Hemmaarena: Wells Fargo Center

Stanley Cup-titlar: 2 st

Division: Metropolitan

Cap hit: 72 miljoner dollar

Coach: Dave Hakstol

Kända spelare: Eric Lindros, Bobby Clarke, Bernie Parent, Pelle Lindbergh, Dave Schoultz, Ron Hextall, Rick Tocchet, Simon Gagne, Mikael Renberg, John LeClair

 

Spela på Philadelphia Flyers.

 

 

Några framstående spelare

 

Claude Giroux

Claude Giroux skiljer sig från tidigare kaptener i Philadelphia Flyers historia. Han är snarare en graciös spelare på isen med extremt mjuka handleder som han levererat assist med. Han är lågmäld som person och har inga skandaler utanför isen på sitt samvete. ”G” har funnit kemi med vem han än spelat med, tidigare spelare som Mike Richards och Jeff Carter, och på senare år framför allt tjecken Jakub Voracek.

 

Namn: Claude Giroux

Född: 1988-01-12

Position: Center

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2006, 1:a rundan, 22:a totalt av Philadelphia Flyers

Cap hit: 8,2 miljoner dollar

Meriter: World Cup-titel, VM-guld, VM-silver, JVM-guld, MVP QMJHL-slutspelet

Klubbar: Philadelphia Flyers, Philadelphia Phantoms, Eisbären Berlin, Gatineau Olympiques

 

Jakub Voracek

Jake Voracek ska nog tacka sin lyckliga stjärna att han trejdades ifrån Columbus Blue Jackets. Mitten av 2000-talet var inte nådig mot Jackets scoutingavdelning som draftade en handfull spelare tidigt i draften som sedan inte slog igenom. En av dem var Voracek. 2011 tredjades han till Flyers och blev en världsstjärna, efter att han parats ihop med Claude Giroux. Det är framför allt i power play som firman Giroux/Voracek tillhört NHL:s bästa de senaste åren.

 

Namn: Jakub Voracek

Född: 1989-08-15

Position: Ytterforward

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 7:a totalt av Columbus Blue Jackets

Cap hit: 8,2 miljoner dollar

Meriter: VM-guld, VM-brons, U18-VM-brons, Årets rookie QMJHL

Klubbar: Philadelphia Flyers, Columbus Blue Jackets, Lev Prag, Halifax Mooseheads, HC Kladno

 

Radko Gudas

Tjecken Radko Gudas ser med sitt stora skägg väldigt skräckinjagande ut, och är också det på isen. Gudas tillhör en kategori ishockeyspelare som blir alltmer sällsynt i NHL. Han ska rensa framför egen kasse. Han tacklas nästan mest, är bland de mest utvisade och spelar en hel del box play. I andra änden av isen är han relativt sällan. Han snittar ett mål var tjugonde match ungefär. Men det passar bra in i bilden av Flyers att ännu 2018 ha en sådan spelare i laget. Gudas har också stått för ett antal tveksamma tacklingar de senaste åren, så mycket att Flyers coach och GM vid ett tillfälle träffade honom för att diskutera hans beteende på isen.

 

Namn: Radko Gudas

Född: 1990-06-05

Position: Back

Säsonger i NHL: 6 st

NHL Entry Draft: 2010, 3:e rundan, 66:e totalt av Tampa Bay Lightning

Cap hit: 3,3 miljoner dollar

Meriter: Calder Cup

Klubbar: Philadelphia Flyers, Tampa Bay Lightning, Syracuse Crunch, Norfolk Admirals, Everett Silvertips, HC Kladno

 

Wayne Simmonds

Wayne Simmonds är möjligen en av NHL:s sista power forwards, som med mål och kastade handskar når framgång i ligan. Hans spelstil har oavsett gjort honom populär i både Philadelphia Flyers och tidigare Los Angeles Kings. Pittsburgh Penguins är dock kanske inte helt övertygade om hans förtjänster. Simmonds påminner mycket om en något blekare kopia av Jarome Iginla.

 

Namn: Wayne Simmonds

Född: 1988-08-26

Position: Högerforward

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2007, 2:a rundan, 61:e totalt av Los Angeles Kings

Cap hit: 3,9 miljoner dollar

Meriter: VM-silver, JVM-guld

Klubbar: Philadelphia Flyers, Los Angeles Kings, Crimmitschau, Liberec

 

Johnny Oduya

Stockholmaren Johnny Oduya har haft lång och udda hockeykarriär. Som ung var han kanske mer känd som den något lugnare lillebrodern till den vilde Fredrik Oduya. Johnny var dock ingen duvunge heller utan slog sig fram i både Hammarby, Djurgården och den kanadensiska juniorligan QMJHL. Sedan han provade på spel i NHL 2006 har han aldrig varit i närheten av det antal minuter i utvisningsbåset. På äldre dagar har 36-åringen anklagats för att vara för långsam för NHL, men ändå lyckats förlänga karriären, som inkluderar två Stanley Cup-titlar. Oduya är också en av relativt få i dagens NHL som aldrig spelat i farmarligan, en bedrift så god som någon. I slutet av februari satte Ottawa upp Oduya på waivers varpå Flyers plockade upp svensken.

 

Namn: Johnny Oduya

Född: 1981-10-01

Position: Back

Säsonger i NHL: 12st

NHL Entry Draft: 2001, 7:e rundan, 221:a totalt av Washington Capitals

Cap hit: 1 miljon dollar

Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-silver, VM-brons, SM-silver

Klubbar: Philadelphia Flyers, Ottawa Senators, Chicago Blackhawks, Dallas Stars, Winnipeg Jets, Atlanta Thrashers, New Jersey Devils, Frölunda, Djurgården, Hammarby, Victoriaville Tigres, Moncton Wildcats

 

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.