Washington Capitals

När Capitals debuterade i NHL i mitten av 1970-talet ställde man några av de sämsta lagen någonsin på isen. Sin första säsong i NHL vann man åtta(!) av 80 matcher. Ett bottenrekord som står sig än idag. Efter åtta år med missade slutspel i början har Caps faktiskt inte haft en svacka om längre är tre raka säsonger utan slutspel sedan dess. Washington gick förvisso till final 1998 men var inte nära att vinna mot Detroit Red Wings. Våren 2018 lyckades så till slut Washington spela hem den åtråvärda titeln efter många års uttåg i slutspelet. Ovechkin fick äntligen lyfta Stanley Cup!

Läs mer om lagen i NHL.

 

Hemmaarena: Capital One Arena

Stanley Cup-titlar: 1 st

Division: Metropolitan

Cap hit: 75 miljoner dollar

Coach: Barry Trotz

Kända spelare: Calle Johansson, Peter Bondra, Mike Gartner, Dale Hunter, Scott Stevens, Brendan Witt, Olaf Kolzig, Jim Carey, Rod Langway, Dennis Maruk

 

Spela på Washington Capitals.

 

 

Några framstående spelare

 

Alexander Oveckhin

The Great 8 är den bästa målskytten i sin generation. Men, så länge det inte står Alexander Ovechkin på Lord Stanleys pokal är kanske jämförelsen med Mike Gartner mer rättvis. Det är en av NHL:s bästa målskyttar genom tiderna – men också den som spelat flest matcher i NHL utan att vinna Stanley Cup. Ovechkin har också varit lojal med det ryska landslaget genom hela sin karriär och varit en av de ivrigaste förespråkarna för att NHL-spelarna ska spela OS. Om 32-åringen spelar länge nog i NHL kan han faktiskt nosa på Wayne Gretzkys målrekord i NHL. Frågan är om det – eller som vinnare av Stanley Cup – är vad som kommer att definiera ryssen när han lägger skridskorna på hyllan.

 

Namn: Alexander Oveckhin

Född: 1985-09-17

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 13 st

NHL Entry Draft: 2004, 1:a rundan, 1:a totalt av Washington Capitals

Cap hit: 9,5 miljoner dollar

Meriter: 3 VM-guld, 2 VM-silver, 3 VM-brons, JVM-guld, JVM-silver, U18-VM-silver, U18-VM-brons, Rysk ligatitel (RSL), Calder Trophy, 3 Hart Trophys, 6 Maurice Richard Trophys, Art Ross Trophy, 3 Ted Lindsay Award, 7 Valeri Kharlamov Trophys (Rysslands bästa spelare)

Klubbar: Washington Capitals, Dynamo Moskva

 

Nicklas Bäckström

Den lågmälde centern från Valbo utanför Gävle har varit nästan lika viktig för Washington Capitals som Alexander Ovechkin. Nicklas Bäckström är en klassisk svensk hockeycenter i samma stil som Henrik Zetterberg och Henrik Sedin. Bra framåt och bakåt och med överlägset spelintellekt. Var tidigt i sin karriär given bredvid Ovechkin i Caps toppkedja men har på senare år delat på speltiden med Yevgeni Kuznetsov. Har gjort flest assist i Capitals historia.

 

Namn: Nicklas Bäckström

Född: 1987-11-23

Position: Center

Säsonger i NHL: 11 st

NHL Entry Draft: 2006, 1:a rundan, 4:e totalt av Washington Capitals

Cap hit: 6,7 miljoner dollar

Meriter: 2 VM-guld, OS-silver, U18-VM-brons, 2 gånger Årets junior i Sverige

Klubbar: Washington Capitals, Dynamo Moskva, Brynäs IF

 

John Carlson

Den amerikanske backen John Carlson tillhör kanske inte de allra bästa backarna i NHL, men är Washington Capitals viktigaste pjäs framför målvakten Braden Holtby. Carlson vann AHL:s Calder Cup två år i rad 2009 och 2010, där han avgjorde den senare. Mellan titlarna avgjorde han JVM-finalen för USA mot Kanada. Nu är han i den amerikanska huvudstaden för att försöka ta Capitals till Stanley Cup. Carlson spelar mest i Capitals och är lika viktig i PP som PK.

 

Namn: John Carlson

Född: 1990-01-10

Position: Back

Säsonger i NHL: 9 st

NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 27:e totalt av Washington Capitals

Cap hit: 4 miljoner dollar

Meriter: 2 Calder Cup-titlar, JVM-guld

Klubbar: Washington Capitals, Hershey Bears, London Knights

 

T.J. Oshie

Amerikanen T.J. Oshie är kanske mest känd för den stora hockeypubliken för en straffläggning i OS i Sochi 2014. Gruppspelsmatchen mellan USA och Ryssland skulle avgöras på straffar och Oshie satte första straffen. När det sedan var dags för suddenstraffar fick Oshie ta alla USA:s straffar och satte sammanlagt fem av sju i straffläggningen. 31-åringen har haft ett jämnt poängsnitt hela sin karriär, det ligger på runt 0,7 poäng per match. I Washington bidrar Oshie till att Capitals får en balanserad offensiv som komplement till Alex Ovechkin.

 

Namn: T.J. Oshie

Född: 1986-12-23

Position: Högerforward

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 24:e totalt av St. Louis Blues

Cap hit: 5,7 miljoner dollar

Meriter: VM-brons, WCHA-seger

Klubbar: Washington Capitals, St. Louis Blues, University of North Dakota

 

Yevgeni Kuznetsov

Ryssen Kuznetsov har många stavningar på sitt förnamn; Yevgeni, Evgeni, Jevgeni, Yevgeny, Evgeny. 25-åringen har också många strängar på sin ishockeylyra. Han draftades senare än talangen motsvarar, beroende på att avtal mellan NHL och KHL inte fanns, vilket gjorde att NHL-klubbarna under ett antal år inte var säkra på att de ryska spelarna skulle vilja eller tillåtas komma över till Nordamerika. Sedan Kuznetsov till slut åkte över 2014 har han blivit viktigare och viktigare för Capitals, även om coachen Barry Trotz inte blivit helt på det klara med om det är Kuznetsov eller Nicklas Bäckström som ska centra superstjärnan Alex Ovechkin.

 

Namn: Yevgeni Kuznetsov

Född: 1992-05-19

Position: Center

Säsonger i NHL: 5 st

NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 26:e totalt av Washington Capitals

Cap hit: 7,8 miljoner dollar

Meriter: 2 VM-guld, 2 VM-brons, JVM-guld, JVM-silver, U18-VM-silver, JVM MVP 2012

Klubbar: Washington Capitals, Traktor Chelyabinsk, Belye Medvedi Chelyabinsk

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.