Buffalo Sabres

Det blågula amerikanska hockeylaget vid den kanadensiska gränsen fick en plats i NHL tre år efter expansionen, 1970. Klubbens två Stanley Cup-finaler sammanfaller med Sabres bästa spelare genom tiderna. 1975 leddes man av centern Gilbert Perreault, som säkert haft en annan status i hockeyvärlden om han spelat för moderklubben Montreal Canadiens, istället för okända Buffalo. 1999 leddes Sabres av en av världens bästa målvakter genom tiderna, Dominik Hasek. Båda gångerna förlorade dock Sabres med 4-2 i matcher, mot Philadelphia Flyers och Dallas Stars. Trots att Buffalo draftat spelare som Jack Eichel och Rasmus Ristolainen de senaste åren ser det ut som att en storhetstid ännu är långt bort för Sabres.

Läs mer om lagen i NHL.

 

Hemmaarena: KeyBank Center

Stanley Cup-titlar: 0 st

Division: Atlantic

Cap hit: 69 miljoner dollar

Coach: Phil Housley

Kända spelare: Dominik Hasek, Pat LaFontaine, Alexander Mogilny, Phil Housley, Gilbert Perreault, Thomas Vanek, Ryan Miller, Miroslav Satan

 

Spela på Buffalo Sabres.

 

 

Några framstående spelare

 

Robin Lehner

NHL:s tyngsta målvakt (111 kg) är en 26-åring från Göteborg som inspirerades av Henrik Lundqvist redan som tidig tonåring, då Robins pappa Michael Lehner hjälpte Frölunda med målvaktsträningen. Robin Lehner har ända sedan tv-puckåldern haussats och har varit bra i kortare perioder, men hittills haft svårt att hitta kontinuitet genom en hel hockeysäsong. Skrev sommaren 2017 på ett så kallat bridge contract, 1 år värt 4 miljoner dollar, där både Buffalo och Robin får se om han har vad som krävs för att vara en förstemålvakt i NHL.

 

Namn: Robin Lehner

Född: 1991-07-24

Position: Målvakt

Säsonger i NHL: 7 st

NHL Entry Draft: 2009, 2:a rundan, 46:a totalt av Ottawa Senators

Cap hit: 4 miljoner dollar

Meriter: Guld tv-pucken, Calder Cup (AHL)

Klubbar: Buffalo Sabres, Rochester Americans, Ottawa Senators, Binghamton Senators, Sault St. Marie Greyhounds, Frölunda Indians

 

Jack Eichel

Amerikanen Jack Eichel är en av alla kända ”tvåor” i NHL-draftens historia. Bara de 20 senaste åren kan Daniel Sedin, Evgeni Malkin, Victor Hedman, Tyler Seguin, Gabriel Landeskog och Patrik Laine nämnas som framgångsrika tvåor i draften. Eichel gick efter Connor McDavid och var lika given tvåa som McDavid var etta. Eichel har dock inte kommit upp till samma höga nivå som kanadensaren hittills, men är Buffalo Sabres klart mest lysande stjärna. Skrev innan säsongen började 2017 på ett 8-årskontrakt värt 80 miljoner dollar som börjar gälla hösten 2018. Då blir amerikanen NHL:s sjätte bäst betalde spelare.

 

Namn: Jack Eichel

Född: 1996-10-28

Position: Center

Säsonger i NHL: 3 st

NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 2:a totalt av Buffalo Sabres

Cap hit: 925 000 dollar (rookieavtal)

Meriter: NCAA-segrare (collegemästerskapet i USA), VM-brons, U18-VM-guld

Klubbar: Buffalo Sabres, Boston University, USNTDP

 

Johan Larsson

Johan Larsson var kapten för det svenska lag som vann Sveriges blott andra JVM-guld 2012. Gotlänningen är på många sätt en typisk svensk ishockeyspelare. Duktig i båda ändar av isen, lågmäld men med stora ledaregenskaper. Hittills har Larsson dock inte tagit det sista steget in i NHL:s och Buffalos elit. Han kämpar snarare om en plats som tredjecenter i laget, tillsammans med lettländaren Zemgus Girgensons. Är dock den forward som spelar mest i numerärt underläge i Sabres.

 

Namn: Johan Larsson

Född: 1992-07-25

Position: Center

Säsonger i NHL: 5 st

NHL Entry Draft: 2010, 2:a rundan, 56:e totalt av Minnesota Wild

Cap hit: 1,4 miljoner dollar

Meriter: SM-guld, JVM-guld, J18-VM-silver, SM-guld J20, Årets junior i Sverige

Klubbar: Buffalo Sabres, Rochester Americans, Houston Aeros, Minnesota Wild, Brynäs IF, Sudrets HC

 

Jacob Josefson

Den gamle djurgårdaren Jacob Josefson kan göra sin sista säsong i NHL. Skadorna har varit många för 26-åringen som hoppades kunna få sin karriär på rätt spår när han skrev på ett 1-årskontrakt med Buffalo Sabres sommaren 2017. Nya skador har dock gjort att det inte blivit så mycket spel nu heller för Josefson, som när han väl spelar oftast får relativt lite speltid. Kanske väntar en nystart i ishockeykarriären i SHL eller KHL för Jacob Josefson.

 

Namn: Jacob Josefson

Född: 1991-03-02

Position: Center

Säsonger i NHL: 8 st

NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 20:e totalt av New Jersey Devils

Cap hit: 700 000 dollar

Meriter: JVM-silver, JVM-brons

Klubbar: Buffalo Sabres, New Jersey Devils, Albany Devils, Djurgårdens IF

 

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.