Dallas Stars

Klubben är nästan som en dikt, med stjärnan i centrum. Från North Star i Minnesota till Lone Star State i Dallas, Texas. Organisationen fick dock kämpa hårt och länge för att nå till stjärnorna. Först efter över 30 säsonger i NHL, och två tidigare finalförluster, kunde Stars vinna 1900-talets sista Stanley Cup. Perioden kring millennieskiftet är den bästa som klubben haft, men nu finns spelare för att man möjligen skulle kunna ta sig dit igen.

Läs mer om lagen i NHL.

 

Hemmaarena: American Airlines Arena

Stanley Cup-titlar: 1 st

Division: Central

Cap hit: 78 miljoner dollar

Coach: Jim Montgomery

Kända spelare: Mike Modano, Sergei Zubov, Ed Belfour, Derian Hatcher, Brett Hull, Brendan Morrow, Neal Broten, Jere Lehtinen, Brian Bellows, Dino Ciccarelli, Marty Turco

 

Spela på Dallas Stars.

 

 

Några framstående spelare

 

John Klingberg

Göteborgaren John Klingberg är en lightvariant av den tidigare frölundaspelaren Erik Karlsson. Klingberg har inte fått samma erkännande som Karlsson, trots att bara Brent Burns och Erik Karlsson gjort fler poäng av backarna i NHL, sedan Klingberg slog igenom i ligan. Klingberg har dessutom överlägsen plus/minus jämfört med de spelarna. Oavsett är Klingberg en nyckelspelare för Dallas Stars och har spelat mest i laget de två senaste åren. En intressant detalj är att Klingberg gjort mer poäng i NHL än han någonsin gjorde i SHL och i den finska ligan. Säsongen 17-18 blev det fina 67 poäng och frågan är om John kan ta ytterligare ett kliv nu?

 

Namn: John Klingberg

Född: 1992-08-14

Position: Back

Säsonger i NHL: 4 st

NHL Entry Draft: 2010, 5:e rundan, 131:e totalt av Dallas Stars

Cap hit: 4,25 miljoner dollar

Meriter: VM-guld, SM-guld, JVM-guld, SM-guld J20

Klubbar: Dallas Stars, Texas Stars, Frölunda HC, Skellefteå AIK, Jokerit, Kiekko-Vantaa, Borås HC

 

Mattias Janmark

Mattias Janmark-Nylén har blivit något av en kultspelare för Dallas Stars i NHL. Han missade hela säsongen 16/17 på grund av en knäskada men fick trots det ett nytt kontrakt med Stars. Janmark spelar bara runt 15 minuter per matchen, men får spela både power play och box play. Ovanligt nog gav också svenskklubben som draftade honom, Detroit Red Wings, upp honom för en så kallas rental-player innan han ens gjort en enda match för Red Wings. Men det har blivit Janmarks och Stars smala lycka istället.

 

Namn: Mattias Janmark

Född: 1992-12-08

Position: Center, vänsterforward

Säsonger i NHL: 2 st

NHL Entry Draft: 2013, 3:e rundan, 79:e totalt av Detroit Red Wings

Cap hit: 2,3 miljoner dollar

Meriter: SM-guld J18

Klubbar: Dallas Stars, Frölunda HC, Texas Stars, Grand Rapids Griffins, AIK

 

Tyler Seguin

Kärt barn har många uttal. När draften 2010 handlade om Tyler (Seguin) vs Taylor (Hall), handlade mycket om Tylers uttal på efternamnet. ”Sejchän” eller ”Seguin” landade till slut i ”Sejginn”. Oavsett uttal har Seguin levererat, även om han haft något sämre rykte än Hall, där elaka tungor tycker att han är lite väl frispråkig och inte tar uppgiften på tillräckligt stort allvar. Seguin är Dallas Stars offensivt mest lysande stjärna tillsammans med lagkaptenen Jamie Benn och har redan vunnit mycket som ishockeyspelare, inklusive Stanley Cup.

 

Namn: Tyler Seguin

Född: 1992-01-31

Position: Center, högerforward

Säsonger i NHL: 8 st

NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 2:a totalt av Boston Bruins

Cap hit: 5,75 miljoner dollar

Meriter: Stanley Cup, VM-guld, Spengler Cup-vinnare, OHL:s bästa spelare, VM:s bästa målskytt 2015

Klubbar: Dallas Stars, Boston Bruins, EHC Biel-Bienne, Plymouth Whalers

 

Jason Spezza

Redan som 15-åring nämndes Jason Spezza i samma andetag som spelare som Sidney Crosby och Connor McDavid senare skulle, som the Next One i Kanada. Spezza har förvisso inte nått Crosbys höjder men har gjort flest poäng i sin draftårgång och varit förstecenter större delen av sin karriär. Så ingen skugga ska falla över Spezza för att han inte kunde fortsätta med poängsnittet han höll som 15-åring när han gjorde 114 poäng på 54 matcher 1998. Spezza behöver dock fortsätta producera i en kompletterande roll för Stars om de ska bli ett topplag igen. Under säsongen 17-18 blev det bara 26 poäng från Spezzas klubba. Det är väl tveksamt om han kan få fart på poängspelet igen?

 

Namn: Jason Spezza

Född: 1983-06-13

Position: Center

Säsonger i NHL: 15 st

NHL Entry Draft: 2001, 1:a rundan, 2:a totalt av Ottawa Senators

Cap hit: 7,5 miljoner dollar

Meriter: VM-guld, VM-silver, JVM-silver, 2 JVM-brons, AHL-MVP, Spengler Cup-vinnare

Klubbar: Dallas Stars, Ottawa Senators, Binghamton Senators, Rapperswil-Jona

 

Jamie Benn

Jamie Benn har slutat etta eller tvåa i poängligan i Stars de sju senaste säsongerna, och vann hela NHL:s poängliga 2015. Möjligen har Benn utvecklats till en bättre offensiv spelare än man trodde när han draftades först i femte rundan 2007. Av de 128 spelare som valdes före Benn är det bara draftettan Patrick Kane som gjort fler poäng än Benn. Han har också levererat i slutspelet, när Dallas väl gått dit. Problemet är att Stars bara gjort det två gånger under Benns åtta färdigspelade säsonger i ligan. Man kan fråga sig hur mycket ansvar för det som Jamie Benn har, i egenskap av lagkapten.

 

Namn: Jamie Benn

Född: 1989-07-18

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 9 st

NHL Entry Draft: 2007, 5:e rundan, 129:e totalt av Dallas Stars

Cap hit: 9,5 miljoner dollar

Meriter: OS-guld, JVM-guld, WHL-titel, Art Ross Trophy

Klubbar: Dallas Stars, Hamburg Freezers, Kelowna Rockets

 

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.