Toronto Maple Leafs

Toronto Maple Leafs är NHL:s viktigaste – och mest hånade – organisation. Leafs omsätter klart mest av alla klubbar i NHL och har flera gånger inofficiellt stoppat andra klubbar från att expandera i Ontario. Men Leafs har också hånats för att man inte vunnit Stanley Cup sedan expansionen 1967, då dessutom med NHL:s äldsta trupp någonsin. Faktum är att Leafs inte ens spelat final sedan dess, trots flera klassiska spelare som svenskarna Börje Salming och Mats Sundin. På 1970-talet sattes också ett poängrekord av en Torontospelare som Wayne Gretzky aldrig lyckades slå. I februari 1976 gjorde Darryl Sittler tio poäng i en enda match (6+4). Gretzky gjorde som mest åtta poäng i en enskild match, om än vid flera tillfällen.

Läs mer om lagen i NHL.

 

Hemmaarena: Air Canada Center

Stanley Cup-titlar: 13 st

Division: Atlantic

Cap hit: 80 miljoner dollar

Coach: Mike Babcock

Kända spelare: Börje Salming, Mats Sundin, Johnny Bower, Doug Gilmour, Tim Horton, Felix Potvin, Tie Domi, Tiger Williams, Red Kelly, George Armstrong

 

Spela på Toronto Maple Leafs.

 

 

Några framstående spelare

 

William Nylander

Den som sett William Nylander spela kommer som regel ihåg honom. Kanske i en båge runt egen blå linje med pucken tejpad på klubban och sedan rundar han motståndare efter motståndare innan han avslutar med ett fint mål eller assist. Både William, och lillebror Alexander, verkar ha ärvt pappa Michael Nylanders extrema klubbteknik och spelförståelse. Det som behöver bli bättre för 21-åringen, och som ofta kommer med stigande ålder, är jämnheten.

 

Namn: William Nylander

Född: 1996-05-01

Position: Ytterforward, center

Säsonger i NHL: 3 st

NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 8:a totalt av Tornto Maple Leafs

Cap hit: 894 000 dollar (rookieavtal)

Meriter: VM-guld, ishockey-VM MVP 2017

Klubbar: Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies, MODO, Södertälje SK, Rögle BK

 

Auston Matthews

Amerikanen Auston Matthews är ett av NHL:s mest anonyma förstaval i draften någonsin. Han valde dessutom en okonventionell väg för ishockeyspelare i och med att han lämnade Nordamerika för att spela seniorhockey i Schweiz under sitt draftår. På isen är Matthews dock allt annat än anonym. Han slog igenom direkt genom att bli förste rookie att göra fyra(!) mål i sin första NHL-match. Han är den Toronto-rookie som gjort flest mål under en säsong i NHL och dito för USA-födda spelare. Auston Matthews är också ett resultat av hur ishockeyn växt i USA de senaste 25 åren. Filmen the Mighty Ducks (med koppling till NHL-laget Ducks) gjorde ett intryck på Matthews som ung och han är som bekant uppvuxen i Arizona, där Coyotes funnits sedan Auston föddes.

 

Namn: Auston Matthews

Född: 1997-09-17

Position: Center

Säsonger i NHL: 2 st

NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 1:a totalt av Toronto Maple Leafs

Cap hit: 925 000 dollar (rookiekontrakt)

Meriter: JVM-brons, U18-VM-guld, Calder Trophy

Klubbar: Toronto Maple Leafs, ZSC Lions, USNTDP

 

Patrick Marleau

Veteranen Patrick Marleau har vänt hem till Kanada efter 20 säsonger på den amerikanska västkusten i San Jose. Marleau var NHL:s yngste spelare när han debuterade i ligan hösten 1997. Ishockeyforwarden har varit sinnebilden av stabilitet under alla sina år i Sharks och var också lagkapten under fem säsonger. Samtidigt har han som ledande spelare inte lyckats ta Sharks till det förlovade land som är Stanley Cup, och det har varit den största kritiken mot Marleau. Under sina sista år i ligan ska nu 38-åringen vara stödet till talanger som Auston Matthews och William Nylander som gör att de kan ta Leafs till Stanley Cup.

 

Namn: Patrick Marleau

Född: 1979-09-15

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 20 st

NHL Entry Draft: 1997, 1:a rundan, 2:a totalt av San Jose Sharks

Cap hit: 6,2 miljoner dollar

Meriter: 2 OS-guld, 2 VM-guld, VM-silver

Klubbar: Toronto Maple Leafs, San Jose Sharks, Seattle Thunderbirds

 

James van Riemsdyk

Inför draften 2007 var James van Riemsdyk den klart mer oslipade diamanten jämfört med Patrick Kane. Men han passade in i Philadelphias tradition om en stor och teknisk topplinespelare, vilket gjorde Flyers tog honom som tvåa efter Kane. Van Riemsdyk har utvecklats sakta men säkert men inte tagit klivet in i NHL:s elit ännu. I och med Auston Matthews och William Nylanders intåg i Maple Leafs kan kanske van Riemsdyk passa bättre som en kompletterade pusselbit i lagbygget Toronto.

 

Namn: James van Riemsdyk

Född: 1989-05-04

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 9 st

NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 2:a totalt av Philadelphia Flyers

Cap hit: 4,2 miljoner dollar

Meriter: JVM-brons, U18-VM-guld, U18-VM-silver

Klubbar: Toronto Maple Leafs, Philadelphia Flyers, Philadelphia Phantoms, University of New Hampshire

 

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.