Calgary Flames

Flames föddes i Atlanta, USA, 1972 men spelade inledningsvis sina matcher på Long Island i New York. Intresset för ishockey var dock aldrig särskilt stort i den amerikanska södern och 1980 flyttade man till oljemarkerna i västra Kanada och blev Calgary. Namnet Flames behölls, trots att det inte har något med Calgary att göra. Spelmässigt hade Flames sin bästa period på 1980-talet, vilket kulminerade i Stanley Cup-segern 1989. Oväntat gick man även till final 2004, men Tampa Bay Lightning vann en jämn matchserie med 4-3. Sedan dess har Flames inte varit nära en ny titel, men visst hopp finns kopplat till spelare som Johnny Gaudreau, Sean Monahan och Matt Tkachuk.

Läs mer om lagen i NHL.

 

Hemmaarena: Scotiabank Saddledome

Stanley Cup-titlar: 1 st

Division: Pacific

Cap hit: 73 miljoner dollar

Coach: Bill Peters

Kända spelare: Håkan Loob, Theo Fleury, Jarome Iginla, Al MacInnis, Miikka Kiprusoff, Lanny McDonald, Kent Nilsson, Tim Hunter, Gary Roberts

 

Spela på Calgary Flames.

 

Några framstående spelare

 

Mikael Backlund

Västeråsaren Mikael Backlund har varit en av Calgary Flames toppcentrar i flera säsonger nu, trots att poängproduktionen ännu inte nått de stora höjderna. I och med Sean Monahans intåg i laget spelar Backlund mer andrafiol vilket förfaller passa 28-åringen bättre. Han spelar i alla situationer (PP, PK och 5 mot 5) och har coachen Greg Gulutzans förtroende.

 

Namn: Mikael Backlund

Född: 1989-03-17

Position: Center

Säsonger i NHL: 9 st

NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 24:e totalt av Calgary Flames

Cap hit: 3,5 miljoner dollar

Meriter: VM-silver, VM-brons, WHL-titel, JVM-silver, silver tv-pucken

Klubbar: Calgary Flames, VIK Västerås, Abbotsford Heat, Kelowna Rockets

 

Johnny Gaudreau

”Johnny Hockey” har tagit NHL med storm sedan han lämnade collegehockeyn och Boston 2014. Han draftades bara i den fjärde rundan på grund av risken med hans ringa fysik (174 cm, 71 kg). Gaudreau har dock återigen visat att kort funkar i Calgary, kultspelaren Theo Fleury mätte bara 168 cm och hade en gedigen karriär. Amerikanen Gaudeau har vunnit poängligan i Flames de tre senaste säsongerna och var tvåa som rookie. Är vid sidan av Patrick Kane den kanske mest tekniskt skicklige spelaren i hela NHL.

 

Namn: Johnny Gaudreau

Född: 1993-08-13

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 4 st

NHL Entry Draft: 2011, 4:e rundan, 104:a totalt av Calgary Flames

Cap hit: 6,7 miljoner dollar

Meriter: Collegemästare (NCAA), JVM-guld, USHL-seger

Klubbar: Calgary Flames, Boston College, Dubuque Fighting Saints

 

Mike Smith

Målvakten med det stora, krulliga, håret, har blandat högt och lågt under sin karriär. Hade en sjuk säsong 11/12 där han tog Phoenix Coyotes till semifinal i Stanley Cup. Tre år senare var han NHL:s sämsta förstamålvakt. 35-åringen draftades redan 2001, men debuterade först fem år senare. Nu är Mike Smith i Calgary, dit han trejdades av Phoenix som så gärna ville bli av med honom att man gick med på att betala en del av hans lön i ett annat lag. I Flames har han dock hittills varit helt okej.

 

Namn: Mike Smith

Född: 1982-03-22

Position: Målvakt

Säsonger i NHL: 12 st

NHL Entry Draft: 2001, 5:e rundan, 161:a totalt av Dallas Stars

Cap hit: 5,6 miljoner dollar

Meriter: OS-guld, VM-guld, en av elva målvakter som gjort mål i NHL

Klubbar: Calgary Flames, Arizona/Phoenix Coyotes, Tampa Bay Lightning, Dallas Stars, Norfolk Admirals, Iowa Stars, Houston Aeros, Utah Grizzlies, Lexington Men O’War, Sudbury Wolves, Kingston Frontenacs

 

Matt Tkachuk

Ishockey rinner djupt i blodet hos familjen Tkachuk. Pappa Keith var urtypen för en powerforward i NHL och gjorde över 500 mål och 2200 utvisningsminuter under sin karriär. Lillebror Brady bedöms vara en större talang än både brodern och pappan. Dessutom är de släkt med bröderna Hayes (Kevin och Jimmy) och familjen Fitzgerald (Tom har spelat över 1000 NHL-matcher). Matt är ännu på sitt rookiekontrakt men har lyckats att göra både positiva och negativa intryck i NHL hittills. En och annan tveksam tackling och flest utvisningsminuter i Flames, men samtidigt slutade han femma i interna poängligan som rookie. Så vägen är öppen för både autostrada och dikeskörning i NHL för Tkachuk.

 

Namn: Matthew Tkachuk

Född: 1997-12-11

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 2 st

NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 6:e totalt av Calgary Flames

Cap hit: 925 000 dollar (rookieavtal)

Meriter: OHL-segern, JVM-brons

Klubbar: Calgary Flames, London Knights, USNTDP

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.