Karin med vänner fixar julbordet med godsaker
Julafton står för dörren och det är dags för Karin, Carro och Gabriel att duka upp till julbord. Det blir tips på mat, bak och dukning - som avslutas med ett fantastiskt uppdukat bord med alla godsaker från säsongen. Kanske lockar det till och med tomten att komma på besök?
Tiltad clementinpannacotta med granatäpple
6-8 portioner
Ingredienser
- 4 dl grädde
- 1 tsk Agar Agar
- 1dl crème fraiche
- 1 dl socker
- 1 dl clementinsaft (ca 3 clementiner)
- zest av 1 clementin
Gör så här
Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud i några minuter. Låt svalna något.
Fyll exempelvis en brödform med strösocker eller ris. Ställ ner portionsglasen så att de lutar. Häll försiktigt ner pannacottan och kyl i några timmar tills de stelnat helt.
Servera med granatäpplekärnor och mörk choklad.
Julköttbullar
60 min, ca. 20-30 köttbullar
Ingredienser
- 500 g 50/50 färs eller blandfärs
- 1 st gullök
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1 dl ströbröd
- 1 tsk kryddpeppar (mald)
- 1 tsk kryddnejlika (mald)
- 1 tsk vitpeppar (mald)
- 0,5 tsk kanel (mald)
- 0,5 krm muskot (mald)
- 1 tsk sardellkräm
- 1 msk oxfond
- salt
- peppar
- smör
Gör så här
Hacka ner löken fint och bryn den i rikligt med smör och låt den karamelliseras i stekpanna.
Blanda samtliga ingredienser i en skål och låt blandningen stå och vila ca. 10 minuter så att ströbrödet suger åt sig av grädden.
Provstek en köttbulle och justera kryddsättningen efter din egen smak. Rulla och lägg köttbullarna på en plåt och baka dem på 200 grader tills de är precis klara.
Avsluta med att steka köttbullarna i rikligt med smör, precis före servering, tills de fått fin färg.
Fler avsnitt från Keno
Karin, Carro och Gabriel började julpyssla redan vid första advent. Se klippet för ännu fler recept och jultips.
Se avsnittet från första advent