Pepparkaksfest på andra advent med Karin, Carro och Gabriel

Det är andra advent och Karin med vännerna Carro och Gabriel tar sig an pepparkakssmakerna såhär inför jul. Det blir härliga recept och tips med pepparkakskryddor som tema - och som alltid mycket skratt och glädje i köket. 

Revbensspjäll

Tillagningstid: 90 min
4 portioner

Ingredienser

  • 1 kg kamben
  • 1 dl ljus soja
  • 1 dl mörk soja
  • 0,5 dl socker
  • 3 cm ingefära
  • 1 st röd chili
  • 3 st solovitlökar
  • 4 st kanelstänger
  • 4 st hel stjärnanis
  • 5 st torkade pomeransskal
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 5 st nejlikor
  • Salladslök
  • Vatten

Gör så här

Putsa och dela ner kambenen i portionsbitar i en väl tilltagen kastrull. Var noga med att få bort den lilla hinnan som sitter på insidan av kambenen.

Skala och dela ingefäran, vitlöken och chilin i större bitar och lägg dem i kastrullen. Lägg i resterande ingredienser och häll på vatten så att kambenen täcks. Låt sjuda under lock tills köttet börjar lossna från benet, ca 50 minuter.

Ta upp kambenen och sila av såsen. Reducera såsen så att den får sirapskonsitens eller tills du är nöjd med smaken och red av såsen med majsstärkelse.

Blanda i kambenen försiktigt och servera.

Glutenfri mjuk pepparkaka i långpanna med cream cheese-frosting

Ingredienser pepparkaka

  • 400 g smör
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk ingefära
  • 2 msk kanel
  • 2 msk nejlika
  • 1 msk kardemumma
  • 6 dl strösocker
  • 4 tsk bikarbonat
  • 2 msk Softbake
  • 10 dl glutenfri mjölmix
  • 4 ägg
  • 2 dl gräddfil

Ingredienser cream cheese-frosting

  • 5 dl grädde
  • 1 dl färskost
  • 1/2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker

Dekoration

Frysta lingon

Gör så här

Smält ihop smör med mjölk och kryddor i en kastrull och låt sen svalna något. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Tillsätt gräddfil och ägg och vispa till en jämn smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda ca 20 min i 175 grader. Kakan är klar när du sticker ner en provsticka i mitten av plåten och den kommer upp torr. Låt svalna uppochner på ett galler med bakplåtspapper. Creamcheese-frosting: Vispa ihop allt till en smet som bildar fasta toppar. Skär den avsvalnade kakan i bitar och spritsa över creamchheese-grädden. Dekorera med frysta lingon. 

Pepparkakståg

Sök efter ritning på nätet eller gör en egen. Kavla pepparkaksdegen lite tjockare än vanligt, men inte så tjock att den inte stelnar i ugnen utan att bli svart. När pepparkaksbitarna tas ut ur ugnen använder du en kniv och skär kanterna raka innan pepparkakan helt har svalnat. Detta gör det lättare att sätta ihop delarna.

Smält socker på svag värme i en stekpanna. Värmer du på för hög temperatur kommer sockret att bli svart istället för ljusbrunt. Var försiktig när du sätter ihop delarna, sockret är JÄTTEVARMT. Håll gärna till i närheten av vatten om du mot förmodan skulle få en droppe på fingret.

Kristyr

  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk 12% ättikssprit
  • Några droppar citronsaft för rätt konsistens
  • Karamellfärg

Vispa alla ingredienser ordentligt med elvisp till en bra konsistens. Lägg i spritspåse och börja dekorera ditt peparkakståg. Godis kan också fästas med kristyren.

Fler avsnitt från Keno

Karin, Carro och Gabriel började julpyssla redan vid första advent. Se klippet för ännu fler recept och jultips.

Se avsnittet från första advent