Första advents-mingel med Karin, Carro och Gabriel
Det är första advent och Karin med vänner är tillbaka. Denna gång har Karin med sig vår bakexpert Carro och vår matguru Gabriel. Det kommer bjudas på recept och tips inför adventsminglet, såklart i kombination med mycket skratt och glädje. Alla recept hittar du här i artikeln.
Krustader med brynt kål och lökkräm
45 minuter, ca 30 krustader
Ingredienser
- 1 st gullök
- 1/4 vitkål
- 1 kanelstång
- 2 stjärnanis
- Kryddpeppar
- 0,5 dl sirap
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- 1 st äggula
- 1 dl neutral olja
- Salt
- Smör
- Picklad rödkål (1-2-3 lag)
- Krustader
- Persilja
Gör så här
Börja med att smälta smör i en stekpanna. Tillsätt lök och kål som du hackat ner i mindre bitar. Stek detta ihop med kanel, stjärnanis och kryddpeppar i ca 30 minuter tills det är helt mjukt.
Häll i sirapen och vinägern och låt sjuda tills detta har kokat in helt. Plocka ut kryddorna och häll allt från stekpannan i en behållare som lämpar sig för mixning.
Tillsätt äggulan och mixa krämen slät. Häll i oljan tills du får önskad konsistens; blir det för tjockt kan du hälla i ljummet vatten. Smaka av med salt. Lägg lite av kålkrämen i botten av en krustad, toppa med den picklade rödkålen och fint hackad persilja.
Kallrökt lax med saffransmajonnäs på frasigt bröd
20 minuter, 30 st
Ingredienser
- 150 g kallrökt lax
- 2 dl majonnäs
- 0,5 g saffran
- Valfritt bröd
- Smör till stekning
- Salt
- Rödbetsgroddar
- Dill
Gör så här
Blanda majonnäsen med saffran och smaka av med salt. Lägg saffransmajonnäsen i en spritspåse.
Skär laxen i smala strimlor. Portionera ditt bröd i mindre bitar och stek dem frasiga i rikligt med smör.
Låt brödet svalna något och toppa sedan med laxen, saffransmajonnäsen, rödbetsgroddar och dill.
"Taco” med rökt skinka och västerbottensost
10 minuter, 30 st
Ingredienser
- 2 dl färskost
- 1 dl riven västerbottensost
- 50 g rökt skinka
- 1 st citron
- Frystorkade blåbär eller lingon
- Peppar
- Kryddkrasse
- Salt
- Skivad picklad kålrabbi eller rättika
Gör så här
Börja med att blanda färskost, västerbottensost och fint hackad skinka. Tillsätt lite citronjuice och eventuellt lite vatten om du vill ha en lösare konsistens.Smaka av med salt.
Lägg en liten klick på det picklade kålrabbi-bladet och vik ihop till en ”taco”. Toppa med kryddkrasse, frystorkade blåbär och grovt malen peppar.
Cakepops med pepparkaka och färskost
8-10 st
Ingredienser
- Krossade pepparkakor ca. 20st
- Färskost ca. 1 dl
- Mörk choklad
- Rostade, finhackade hasselnötter
- Klubbpinnar
Gör så här
Blanda pepparkakskrosset med färskost så att det blir en trög smet som går att forma till bollar. Placera bollarna på en bricka med bakplåtspapper.
Smält lite av chokladen i ett glas och doppa klubbpinnens ände i chokladen och tryck sedan ner den i pepparkaksbollen. Chokladen fungerar som ett klister mellan pinne och boll, så att den inte lossnar sen när du doppar klubban i chokladen.Ställ in brickan i frysen.
Smält resterande choklad och doppa varje klubba så att klubban täcks. Skaka av överflödig choklad. Låt klubborna stelna ståendes i ett glas med socker eller ris. Strö på finhackade, rostade hasselnötter.
Enkel chokladmousse med touch av apelsin
ca. 6-8 portioner
Ingredienser
- 4 dl grädde
- 1 dl socker
- 3/4 dl kakao
- 1 nypa salt
- 1 tsk vaniljsocker
- saft av 1 apelsin
- zest av 1 apelsin
- torkad apelsin
Gör så här
Blanda alla ingredienser i en bunke och rör bara om så att allt blandas. Ställ in bunken i kylen i 10 min.
Vispa upp till en fluffig mousse. Spritsa ner i portionsglas och dekorera med apelsinklyfta och hackad choklad.
Drömmar med smak av kanel
ca. 30-40 st
Ingredienser
- 100 g rumsvarmt smör
- 2,5 dl strösocker
- lite drygt 1/2 dl neutral olja
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk kanel
- 1/2 tsk hjorthornssalt
Gör så här
Vispa smöret och sockret vitt med elvisp i minst 5 min. Blanda ner övriga ingredienser och knåda snabbt ihop degen så att den känns smidig.
Rulla bollar av degen och placera på plåt med bakplåtspapper. Grädda i varmluft 130 grader i ca 12 min. Låt svalna på plåten.
Maffig adventsljusstake
Du behöver
- Taklök
- Murgröna
- Kuddmossa
- Tillandsia
- Ädelgran
- Mjuken
- Kottar av olika slag
- Snittblommor
- Martorn och nejlika
Gör så här
Börja med att skära till oasis och blötlägg. Se till att få med både sånt som hänger ner, sticker ut, fyller på mitten och så lite höjd. Ska du ha levande ljus är det viktigt att ljushållarna står stadigt.
När snittblommorna vissnat är det bara att fylla på med nya. Håll koll så att oasisen inte torkar ut.