Kristina Norden från Västervik vann i Triss thrillertävling och har fått träffa Mari Jungstedt

Vinnaren i Triss thrillertävling är utsedd

Vi har fått in många bra och välskrivna bidrag i Triss thrillertävling, där det gällde att ta vid efter Mari Jungstedt och skriva klart en scen. Vinnaren är nu utsedd. Stort GRATTIS till Kristina Norden från Västervik, som fick träffa Mari Jungstedt på en lyxig lunch under bokmässan i Göteborg. Och Mari Jungstedt kommer i sin nästa kriminalroman att basera en av karaktärerna på Kristina.

Kristinas vinnande bidrag

 

Det kalla stålet sved mot huden i hans händer, den fräna blodsmaken i munnen blev alltmer framträdande men ljudet som ekade mellan väggarna i gränden från hans förtvivlade slag förnam han inte; det enda ljud han nu hörde eka var ljudet från den egna pulsen.

Den alldeles nyss överväldigande skräcken han känt, och som försatt honom i en skarp beredskap, fullständigt rann ur honom under loppet av några sekunder. Han föll ihop på marken. Han hade gett upp. Vem det än var, vad det än var, vad som än nu skulle bli hans öde hade han inte längre någon möjlighet att påverka. Som ett slaktdjur med bultpistolen tryckt mot pannan var han. Han kände varje liten skrovlighet i den våta asfalten borra sig in i mot hans kind. Han kunde bara ligga där.

Uppgivenheten kändes nästan som lättnad. Han skakade inte längre där han låg i fosterställning. Han blundade. Ville inte se. Klarade inte att se?

För sin inre bild såg han sin mamma framträda med den iskalla, fördömande blick han aldrig sett hos någon annan människa. Här låg han på marken, fullkomligt maktlös, fullkomligt ensam, blottad inför sitt eget öde.Han förnam starkt att någon stod intill honom men det skrämde honom inte längre. Den tidigare så häftiga andningen och de hårda hjärtslagen hade lugnat sig i hans bröstkorg och han öppnade plötsligt ögonen och såg att det var alldeles tomt i gränden.

 

Vinnaren Kristina Norden beskriver sig själv såhär:

Jag är bosatt i Västervik, en småstad vid östkusten. Är utbildad beteendevetare och socionom. Jobbar som kurator inom psykiatrisk öppenvård/rehabilitering.

Vad gäller favorit bland böcker och författare har jag svårt att välja en. Jag läser gärna böcker som kanske kan sammanfattas i vardagsrealism, socialrealism och psykologi, gärna en blandning av tyngre ämnen och svart humor. Några favoriter är Inger Edelfeldt, Erlend Loe, Barbro Lindgren, Jonas Karlsson. Senast lästa bok är Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson.
 

Tack för alla fantastiska bidrag!

Stort tack till alla som har engagerat er och skickat in tävlingsbidrag med ett slut på scenen. Än en gång STORT GRATTIS till vinnaren Kristina! Hoppas att du får en trevlig lunch med Mari Jungstedt och att du blir nöjd med din karaktär i hennes nästa bok.

 

 För er andra som deltog i tävlingen, kanske ni vinner på Triss istället! Skrapa Triss

 

 

 

 

Triss Thrillertävling med Mari Jungstedt

Triss Thrillertävling med Mari Jungstedt

Under sommaren 2018 fanns det möjlighet att tävla med Triss och Mari Jungstedt. Tävlingen avslutades 15 augusti 2018. Här kan du läsa början på den scen som det gällde att skriva ett slut till för att vara med och tävla.

 

Diset låg kompakt omkring honom. Utekvällen med kompisarna hade blivit onödigt sen och nu ville han bara hem. Regnet hade dragit bort, men gatan blänkte fortfarande våt i det svaga skenet från gatlyktorna. Fasadernas fönster gapade tomma, svarta hål rätt in i huskropparna. Inte en människa syntes till och hans skosulor ekade mot asfalten.

Med ens fick han för sig att någon var bakom honom. Han kastade en snabb blick över axeln och anade en gestalt i dunklet. Hjärtat började klappa hårt i bröstkorgen men han ville inte vända sig om helt. Nu hördes steg, han var säker på att det inte var inbillning. Då hördes en motor brummande närma sig och strax såg han ljuset från en buss vars lyktor dök upp i dimman likt onda gula ögon. Han måste komma undan främlingen bakom honom.

I samma ögonblick som bussen passerade började han springa så snabbt han kunde och vek av runt nästa hörn. Han kom in på en dåligt upplyst tvärgata, en mörk gränd som försvann in mellan de skamfilade husfasaderna.

Han ansträngde sig för att lugna ner andhämtningen, ett ögonkast bakåt. Ingen där. Raskt fortsatte han gatan fram, måste komma därifrån så fort som möjligt. Plötsligt snavade han till och råkade sparka på en flaska som obevekligt rullade över kullerstenarna med ett plågsamt klingande.

Tvärt vände han sig mot grändens öppning och när silhuetten avtecknade sig mot den svagt upplysta gatan blev han kall inombords. Instinktivt backade han in i gränden och tappade återigen balansen. Nu fanns ingen chans att ta emot sig och han föll till marken. Skräcken tog strupgrepp på honom när han såg gestalten närma sig. Han drog sig närmare väggen och hoppades att det skulle vara så mörkt att han inte syntes. Förföljaren stannade upp och tvekade. Försiktigt fortsatte han att hasa längre in i gränden. Hans ögon började vänja sig vid dunklet och efter att ha passerat en port såg han att hans flyktväg slutade med ett stängsel. Han hade gått i en fälla. Men längst in i hörnet fanns en dörr. Han hasade sig fram så tyst han kunde och tog tag i handtaget. Det gick att vicka upp och ner men dörren var låst.

Då hörde han hur bestämda steg närmade sig. I desperation började han slå med båda handflatorna mot dörren…

 

 Skrapa Triss

 

 

Mari Jungstedt ger dig sina bästa skrivtips inför Triss Thrillertävling

Mari Jungstedts bästa skrivtips

Har du författardrömmar men drabbats av skrivkramp? Mari Jungstedt hjälper dig med sina bästa skrivtips för att komma igång med skrivandet. Kanske är det du som blir vår nästa stora författare?

  1. Börja i det lilla. Tänk inte 300 sidor utan bara ett kapitel av boken. När Mari Jungstedt började skriva började hon med ett A4 och skrev ner ett minne som är en speciell upplevelse från Gotland. Det blev upptakten till hennes första bok. Resten är historia. 
  2. Gräv där du står. Skriv om något du känner för eller känner till. Använd dig av dina erfarenheter.
  3. Ha tålamod. Det tar lång att skriva och det blir många ensamma timmar framför datorn. Ge inte upp!
  4. Skapa utrymmet för skrivandet. Bestäm vilka tider du kan skriva och försök skriva något litet varje dag. 
  5. Ta reda på saker. Research kan både inspirera dig och hjälpa dig framåt, ta reda på saker!
  6. Gå inte på myten. Du måste inte ha en hel historia klar innan du börjar skriva. Många nya idéer kan komma medan du skriver. Vänta inte på inspirationen, det är bara att sätta igång!

Fram till 15 augusti pågår Triss Thrillertävling där Triss samarbetar med deckardrottningen Mari Jungstedt. Hjälp Mari att skriva klart en scen och du har chansen att träffa Mari och få en roll i hennes kommande bok.

 

 Skrapa Triss