Triss Thrillertävling med Mari Jungstedt

Triss Thrillertävling med Mari Jungstedt

Under sommaren 2018 fanns det möjlighet att tävla med Triss och Mari Jungstedt. Tävlingen avslutades 15 augusti 2018 och vinnaren kommer att få träffa Mari Jungstedt på en lyxig lunch under bokmässan i Göteborg i september. I sin nästa kriminalroman kommer Mari även att basera en av personerna på vinnaren i tävlingen.

Tävlingen gick ut på att läsa texten nedan och skriva ett slut på scenen. Tävlingen avslutades den 15 augusti 2018!

 

Diset låg kompakt omkring honom. Utekvällen med kompisarna hade blivit onödigt sen och nu ville han bara hem. Regnet hade dragit bort, men gatan blänkte fortfarande våt i det svaga skenet från gatlyktorna. Fasadernas fönster gapade tomma, svarta hål rätt in i huskropparna. Inte en människa syntes till och hans skosulor ekade mot asfalten.

Med ens fick han för sig att någon var bakom honom. Han kastade en snabb blick över axeln och anade en gestalt i dunklet. Hjärtat började klappa hårt i bröstkorgen men han ville inte vända sig om helt. Nu hördes steg, han var säker på att det inte var inbillning. Då hördes en motor brummande närma sig och strax såg han ljuset från en buss vars lyktor dök upp i dimman likt onda gula ögon. Han måste komma undan främlingen bakom honom.

I samma ögonblick som bussen passerade började han springa så snabbt han kunde och vek av runt nästa hörn. Han kom in på en dåligt upplyst tvärgata, en mörk gränd som försvann in mellan de skamfilade husfasaderna.

Han ansträngde sig för att lugna ner andhämtningen, ett ögonkast bakåt. Ingen där. Raskt fortsatte han gatan fram, måste komma därifrån så fort som möjligt. Plötsligt snavade han till och råkade sparka på en flaska som obevekligt rullade över kullerstenarna med ett plågsamt klingande.

Tvärt vände han sig mot grändens öppning och när silhuetten avtecknade sig mot den svagt upplysta gatan blev han kall inombords. Instinktivt backade han in i gränden och tappade återigen balansen. Nu fanns ingen chans att ta emot sig och han föll till marken. Skräcken tog strupgrepp på honom när han såg gestalten närma sig. Han drog sig närmare väggen och hoppades att det skulle vara så mörkt att han inte syntes. Förföljaren stannade upp och tvekade. Försiktigt fortsatte han att hasa längre in i gränden. Hans ögon började vänja sig vid dunklet och efter att ha passerat en port såg han att hans flyktväg slutade med ett stängsel. Han hade gått i en fälla. Men längst in i hörnet fanns en dörr. Han hasade sig fram så tyst han kunde och tog tag i handtaget. Det gick att vicka upp och ner men dörren var låst.

Då hörde han hur bestämda steg närmade sig. I desperation började han slå med båda handflatorna mot dörren…

 Skrapa Triss

 

 

Mari Jungstedt ger dig sina bästa skrivtips inför Triss Thrillertävling

Mari Jungstedts bästa skrivtips

Har du författardrömmar men drabbats av skrivkramp? Mari Jungstedt hjälper dig med sina bästa skrivtips för att komma igång med skrivandet. Kanske är det du som blir vår nästa stora författare?

  1. Börja i det lilla. Tänk inte 300 sidor utan bara ett kapitel av boken. När Mari Jungstedt började skriva började hon med ett A4 och skrev ner ett minne som är en speciell upplevelse från Gotland. Det blev upptakten till hennes första bok. Resten är historia. 
  2. Gräv där du står. Skriv om något du känner för eller känner till. Använd dig av dina erfarenheter.
  3. Ha tålamod. Det tar lång att skriva och det blir många ensamma timmar framför datorn. Ge inte upp!
  4. Skapa utrymmet för skrivandet. Bestäm vilka tider du kan skriva och försök skriva något litet varje dag. 
  5. Ta reda på saker. Research kan både inspirera dig och hjälpa dig framåt, ta reda på saker!
  6. Gå inte på myten. Du måste inte ha en hel historia klar innan du börjar skriva. Många nya idéer kan komma medan du skriver. Vänta inte på inspirationen, det är bara att sätta igång!

Fram till 15 augusti pågår Triss Thrillertävling där Triss samarbetar med deckardrottningen Mari Jungstedt. Hjälp Mari att skriva klart en scen och du har chansen att träffa Mari och få en roll i hennes kommande bok.

 

 Skrapa Triss