En liten havssköldpaddsunge kryper över sanden mot vattnet.

Hopp för havssköldpaddorna på Zakynthos

De har simmat i världshaven i över 100 miljoner år – men nu kämpar havssköldpaddorna för sin överlevnad.

Alla sju arter av havslevande sköldpaddor klassas idag som hotade. Plast i haven, farliga fiskenät, förstörda stränder och störande turism gör livet allt svårare. Dessutom hotar klimatförändringarna att sopa bort deras boplatser – när havsnivån stiger riskerar sköldpaddsäggen att spolas bort. Det är viktigt att agera om vi vill ge dem en framtid.

Ett exempel på hur det går att vända utvecklingen finns på Zakynthos – en grekisk ö som blivit en fristad för karettsköldpaddan. Här hittar vi en av Medelhavets viktigaste häckningsplatser för den hotade karettsköldpaddan Men under 1980-talet hotades stränderna av hotellbyggen och strandbarer. Många bon förstördes, och sköldpaddorna hade svårt att ta sig upp på stranden för att lägga ägg.

WWF Grekland reagerade snabbt. Tillsammans med lokala myndigheter och invånare lyckades man stoppa byggena och skydda stränderna. 1999 blev området en del av Greklands första marina nationalpark – en viktig seger för både natur och sköldpaddor. Idag övervakar WWF häckningsstränderna, samlar in data om bon och ungar, och ser till att turister inte stör. Genom information, skyltar och utbildning skapas förståelse – både hos lokalbefolkning och besökare.

Och arbetet ger resultat. Antalet bon har ökat, fler ungar tar sig ut i havet, och turismen blir alltmer hållbar. Men hoten finns kvar: klimatförändringar, plastskräp och illegalt fiske är fortsatt stora problem.

Därför fortsätter WWF att jobba – på Zakynthos och i många andra delar av världen – för att ge havssköldpaddorna en chans. Vill du hjälpa? Som fadder stöttar du WWFs arbete med att skydda dessa fantastiska urtidsdjur. Läs mer och bli Marinfadder

Fakta: En gammal djurgrupp
Sköldpaddor har funnits på jorden mycket länge. De uppstod för cirka 260 miljoner sedan, i slutet av Permperioden, strax före det största massutdöendet i jordens historia för 251 miljoner år sedan. De överlevde katastrofen, liksom ytterligare två massutdöenden, i slutet av Trias för 201 miljoner år sedan, och i slutet av Krita för 66 miljoner år sedan. De är med andra ord tuffa djur – hemligheten är sannolikt det skyddande skalet som gör dem svåråtkomliga för rovdjur. Av allt att döma tillhör de samma gren som krokodiler, dinosaurier och fåglar.

Spela Lyckoplatsen och gör en insats

När du spelar Lyckoplatsen kan du välja att bidra till en god sak. Du väljer då en organisation som får 10% av din insats, till exempel WWF. Det kostar inget extra och har ingen påverkan över dina vinstchanser.

  • Se alla organisationer du kan stötta på Välgörenhetssidan
  • Klicka på knappen för att spela och stötta WWF:s arbete
  • Din insats stöttar inte specifika insatser i artikeln utan går till organisationens generella arbete
Spela Lyckoplatsen