Dykträning i Blå Lagunen

Stor tillgång till vatten och kalkgrund runt hela ön gör Gotland till ett perfekt ställe att dyka. "Det är ju som att vara utomlands" säger Sebastian Reyes, dykaren som hjälper Matilda provdyka i ett kalkbrott med syrgastuber, regulator och simfötter.

Stångstörtning – en gutnisk tradition

Stångstörtning (eller stangstörtning) är en klassisk gutnisk sport som varje år avgörs i "Gutarnas olympiad" – Stångaspelen. Matilda får träna både balans och styrka när hon provar att störta. Stångstörtning är en fysiskt krävande gren som man kanske inte riktigt orkar göra varje dag.

"Hur lång tid tar det att klippa ett lamm?"

På Gotland heter får lamm och lamm får lammungar. Häng med Matilda när hon provar på lammklippning. De snabbaste i världen kan klippa ett lamm på under minuten. Kan Matilda bräcka tiden för världsrekordet?

Pärk med hockeystjärnan

Johan Larsson är Gotlands hetaste hockeyexport på länge, men han är även riktigt vass när han tävlar för hemsocknen Lau i pärk. I detta avsnitt lär sig Matilda "ta mark" och "väddra" på rätt sätt av världsmästaren.

Mata alpackor på Gotland

Alpackan är en kamelid som därmed är släkt med både kameler och dromedarer. På södra delen av Gotland driver Urban en alpackafarm där djuren används till ullproduktion.  I det gotländska klimatet trivs alpackorna väldigt bra, så länge de får tak över huvudet och blir rakade innan sommaren. Blir du likt Matilda lite sugen på att ta med en alpacka hem?

Matilda spelar golf

Matilda ger sig ut på golfbanan och ner i bunkern för att prova på golf. På Gotland finns flera olika golfbanor med olika karaktär inom korta avstånd. Hon träffar Martin som i sitt jobb som pro får chans att vara på banan varje dag, precis som Kenospelare har chans på den perfekta dragningen varje dag. Blir det några birdies för Matilda?

 

 

Ramslöksplockning med ekokock

Om våren är det hög tid att ge sig ut och plocka ramslök – en av Gotlands många delikatesser. Matilda ger sig ut och plockar de gröna bladen med ekokocken Hanna. Matilda får en kort lektion om ramslökens historia och hur det går att använda den i matlagning, till exempel för att göra pesto.

 

Matilda provar drejning

Matilda styr kosan mot ett krukmakeri där hon får träffa Anki, som är keramiker på Gotland. Drejning är inte det lättaste för en nybörjare, men med lite hjälp så börjar en skål ta form efter några försök. Efter "skröjbrännning" väntar glasering och ytterligare bränning innan keramiken är klar efter 3-4 veckor.

 

matilda keno kalkruin

Fler filmer med Matilda

Gotlänningen Matilda Kinberg var länge programledare för Kenodragningen i TV. Nu har hon i stället givit sig ut för att utforska sin älskade ö. Klicka på "Läs vidare" för att se fler filmer från Gotland med Matilda.... Läs vidare