Baka pizza på egenbyggt bakbord med Gabriel och Karin
Karin har åkt till Gotland för att hälsa på Gabriel Jonsson, mästerkocken och snickaren bakom @EttGottland. Det blir rundtur på gården, tips på hur du snickrar ihop ett eget bakbord och såklart, pizzabak och härligt snack!
Bakbord
- 9mm plywood 600x800mm
- 22x45 planhyvlat 600x2+800mm
- Foglist 800mm
- Dyckert
- Skruv
Låt brädgården såga till plywooden enligt dina önskemål. Såga det planhyvlade materialet så att det skapar en ram på tre sidor av plywooden. Fäst dem från baksidan med lämplig skruv. Spika fast foglisten på fronten med 4 st dyckert. Slipa av vassa kanter.
Egen pizzadeg (4 st pizzor – 3 dygn)
- 550 g mjöl (TIPO 00)
- 350 g vatten
- 1,2 g färsk jäst
- 16 g salt
Börja med att tappa upp vattnet i en bunke eller i en köksmaskin, viktigt att det är kallt vatten. Tillsätt saltet och lös upp detta i vattnet. Häll i ca 10% av mjölet och rör ihop till en slät smet. Detta måste du göra för att skapa en barriär mellan jästen och saltet, som annars inte gillar varandra. Nu kan du hälla i jästen och låta maskinen jobba tills det är helt upplöst.
Tillsätt resten av mjölet och knåda degen i ca 10-20 minuter. Forma till en stor degboll. Olja en behållare och lägg i degen. Täck behållaren med plastfilm, eller ännu bättre använder du dig av en behållare med lufttätt lock. Ställ degen i kylen som för bästa resultat ska ha en temperatur på 4-7grader. Låt degen långsamt jäsa i 1-3 dygn (runt 72 timmar).
Ta ut degen och dela den i rätt antal pizzor du kalkylerat för. Forma degen till bollar och låt ligga i rumstemperatur 2-4 timmar innan du bakar ut dina pizzor. Toppa med precis vad som helst!
Pizza Bianca
- Creme fraiche
- Västerbottensost
- Potatis
- Citron
- Rosmarin
Salsicciapizza
- Hela skållade tomater i konserver
- Salsiccia
- Mozzarella
- Basilika
- Olivolja