Vad drömmer du om?

- Med färdiga spel spelar du snabbt och enkelt på Lotto

 • 200 kr
  30 rader
  Lotto 1 & 2 + Joker (20kr)
 • 100 kr
  15 rader
  Lotto 1 & 2 + Joker (10kr)
 • 40 kr
  5 rader
  Lotto 1 & 2 + Joker (10kr)

Vem kommer att få testa en spacewalk?

Ansökan till ”The Lotto Bucket List Spacewalk Experiment" har nu stängt. Den som blir antagen till experimentet kommer att få uppleva viktlöshet i ett störtande flygplan med ett par VR-glasögon för ögonen. Frågan är vem som har vad som krävs?

Högt upp på svenskarnas bucket list finns "Åka till rymden". Det går ännu inte att göra som privatperson och därför har Lotto och Christer Fuglesang, Sveriges första och hittills enda astronaut, skapat en upplevelse som förmodligen är ganska nära känslan av en riktig rymdpromenad.

 

"The Lotto Bucket List Spacewalk Experiment" kommer någon gång under hösten 2018 genomföras vid Gagarin Spacecenter utanför Moskva i Ryssland. Den person som blir antagen kommer bland annat att få genomföra en ”parabolisk” flygning. Det innebär att flygplanet från 9000 meters höjd störtar mot marken i 380 km/h och personen kommer att känna sig tyngdlös inuti flygplanet. Under flygningen utrustas personen med VR-glasögon med 360-klipp från rymden. Den "paraboliska" flygningen, tillsammans med VR-upplevelsen, blir förmodligen så nära en riktigt rymdupplevelse man kan komma (utan att åka till rymden såklart).

 

Ansökningstiden har gått ut och vi ska nu utse den person som har vad som krävs för experimentet. Fortsättning följer...

 

 Spela Lotto

 

Vem är redo att gå i Fuglesangs fotspår?

Människans tankar om att utforska rymden växte under kalla kriget då vi insåg att vi som människa faktiskt kunde åka till månen och tillbaks – något som tidigare varit otänkbart. Sedan dess har rymden varit ett tema som återkommit och finns nu med på många svenskars bucket list över saker de vill göra innan de dör. Just nu är det inte möjligt men kanske är rymden som det stora framtida resmålet?

I dag är det inte möjligt att som privatperson resa till rymden, därför har Svenska Spel skapat ett experiment, ”The Lotto Bucket List Spacewalk Experiment". Genom paraboliska flygningar (som innebär att man befinner sig fritt i ett flygplan som störtar till marken där ens egen tyngdkraft upphör) så skapas känslans av tyngdlöshet och det närmsta vi kan komma en riktig spacewalk. Om vi sedan kombinerar detta med VR-glasögon med 360-klipp från rymden så har man en intressant ekvation: tyngdlöshet+ VR upplevelse av rymden = rymdpromenad.

 

Res till samma träningscenter som Christer Fuglesang

 

Den person som vet vad han talar om och som förstår sig på den upplevelse vi försöker återskapa i "The Lotto Bucket List Spacewalk Experiment" heter givetvis Christer Fuglesang. Klockan 20.47 den 9 december 2006 lokal tid blev Christer Fuglesang den förste svensken i rymden, efter en lyckad start från Kennedy SpaceCenter i Florida. Nu har du möjligheten att bli antagen till "The Lotto Bucket List Spacewalk Experiment" och resa till samma träningscenter som Sveriges första och hittills enda astronaut. Utanför Moskva på Gagarin Spacecenter bodde och tränade Christer Fuglesang under tre och ett halvt år innan han genomförde sin sin första spacewalk 2006. Ett center som än idag tränar blivande astronauter och kosmonauter.

 

Ansöka till "The Lotto Bucket List Spacewalk Experiment" har nu stängt och vi går just nu igenom alla ansökningar. Fortsättning följer...

 

 Spela Lotto

Vad drömmer du om?

- Med färdiga spel spelar du snabbt och enkelt på Lotto

 • 200 kr
  30 rader
  Lotto 1 & 2 + Joker (20kr)
 • 100 kr
  15 rader
  Lotto 1 & 2 + Joker (10kr)
 • 40 kr
  5 rader
  Lotto 1 & 2 + Joker (10kr)

Det här har svenskarna på sin bucket list

När svensken får lista vad de vill hinna med innan de dör är det inte att köpa dyra bilar eller stora hus. Istället hamnar upplevelser överst på listan. Framför allt är det en riktig drömresa som svenska folket vill hinna med innan det är för sent. Det visar en ny undersökning från Lotto som kartlagt vad svenskarna har på sin Bucket List. 

I slutet av förra året publicerades resultatet från en undersökning som visar att var tredje svensk har skrivit en så kallad bucket list. Uttrycket kommer från engelskans ”kick the bucket” – en omskrivning för att gå i graven – och är en lista med drömmar man vill uppnå innan det är för sent. Svenskarnas listor domineras helt av upplevelser, med resor och äventyr i centrum, tätt följt av att lära sig nya förmågor och att träffa intressanta människor.

Nu vill svenskarna uppleva istället för att köpa

Under 2016 betalade Svenska Spel ut 111 stycken miljonvinster på Lotto och under 2017 genererades 96 stycken miljonvinster. Genom åren har vinnarambassadör Pierre Jonsson pratat med tusentals nyblivna miljonärer och drömvinnare. Han har märkt en tydlig förändring. Nu är det upplevelsen som ligger högst upp på önskelistan.

– För några år sedan sade de flesta att de skulle slå till på drömbilen, drömbåten eller drömhuset. Men de senaste åren när jag ringt och berättat att de vunnit på Lotto är det resor och äventyr som ligger högst upp på önskelistan, säger Pierre.

De mest populära upplevelserna enligt svenska folket:

 • 1 av 3 vill prova på hur det känns att åka till rymden.
 • Fler än 8 av 10 drömmer om att resa i världen innan de dör – främst till ett land långt bort, som USA, Australien och Nya Zeeland.
 • Fler än hälften drömmer om att lära sig något innan de dör – främst språk, något musikaliskt eller en idrott.
 • 1 av 4 drömmer om att träffa en speciell person innan de dör – bland svenskarnas önskepersoner finns Barack Obama, Dalai Lama, kronprinsessan Victoria och Zlatan.
 • Hälften drömmer om att resa i Sverige och en tredjedel drömmer specifikt om Norrland, t ex Kebnekaise, Treriksröset och Ishotellet, vilket gör det till den överlägset mest populära delen av Sverige.
 • Hälften drömmer också om att prova på något innan de dör – framförallt ett äventyr. Fallskärm, actionsporter, att köra bil eller mc och bestiga berg står högt upp på listan.
 • Brist på pengar och tid är de två främsta anledningarna som hindrar svenskarna från att beta av sin bucket list.
Alex ”Swedish Nomad” Waltners betar av sin Bucket List

Så gör du en egen bucket list – Alex ”Swedish Nomad” Waltners bästa tips

Alexander Waltner, som driver resebloggen Swedish Nomad, har under flera år rest runt i världen på heltid för att beta av sin bucket list och förverkliga sina drömmar. – Att ha en egen bucket list har gjort mig mer målmedveten och kreativ. Det har också gjort det enklare att gå från ord till handling och fått mig att upptäcka massvis av nya platser. Jag vill verkligen uppmuntra alla att göra en egen lista, men låt det ta sin tid.

1. Hämta inspiration från andra. Världen är stor och du kommer spara mycket tid på att inspireras av andra och deras listor. Sök på Instagram, Google, Pinterest och på bloggar. Du kommer nog bli förvånad över hur många coola platser det finns som du aldrig tidigare hört talas om.

2. Brainstorma. Hitta en lugn plats. Sätt på en bra låt. Låt tankarna flöda. Några exempel som du kan utgå ifrån: Platser du vill besöka, maträtter och drycker du vill smaka, filmscener du skulle vilja uppleva i verkliga livet eller aktiviteter du vill prova på.

3. Var realistisk men våga dröm. Hitta en balans mellan rimliga mål inom en överskådlig framtid blandat med ditt livs största drömmar. Ju fler grejer du kryssar av, desto närmre kommer dina största drömmar kännas. 

4. Försök inte skriva allt på en gång. När du sätter i gång kommer du säkert direkt komma på 5-10 saker du verkligen vill göra, men troligtvis finns det mer än så. Att skriva en riktigt bra Bucket List tar tid och det finns ingen anledning att stressa.

5. Prioritera och sortera. Sätt nummer mellan 1-10 på hur gärna du vill kryssa av varje punkt. Sortera dem i olika kategorier och ta bort de punkter som hamnar på den lägre skalan. Då blir din Bucket List mer motiverande.