Allt om våra skraplotter

Svenska Spel Tur har ett växande utbud av lotter. Vår mest kända och populära lott är Triss – en lott där det gäller att skrapa fram tre lika belopp eller symboler. 

Vi har också Skrapspel som består av lotter som erbjuder mera skrap och längre spänning. Online finns också en samling lekfulla lotter med animerade händelser. En klassisk lott som istället enbart finns i butik är Penning. På den här sidan har vi samlat information om våra olika lotter.

Vad är skraplotter?

Alla våra lotter är skraplotter. Men vad är då det? På tryckta lotter innebär det att ett skikt på lotten skrapas bort för att se vad som döljer sig under.  Av våra skraplotter online har Triss en yta som skrapas bort digitalt, medan "skrapytan" på våra övriga digitala lotter klickas fram. 

Hur mycket kostar skraplotter?

Det varierar – vi säljer skraplotter från 10 kronor och uppåt - och i en del skrapspel online så kan du själv välja en insats, till exempel mellan 10-60 kronor.

Vinstplan och vinstandel

Alla våra lotter har en given vinstplan utifrån ett visst antal skapade lotter. Vinstandelen på våra lotter är normalt 49 %, vilket innebär att 49% av lottpriset går tillbaka som vinst till våra kunder. Andelen vinstlotter varierar mellan våra olika lotter, beroende på hur stora vinster som finns på lotten. Hur mycket du kan vinna på våra olika lotter hittar du i vinstplanen, som finns i spelguiden för respektive lott. Där framgår också hur många vinstlotter det finns i varje vinstnivå.

Spelguide för Triss
Spelguide för Skraplotter
Spelguider för fler lotter

Triss – Sveriges populäraste skraplott

Triss har för många blivit ett naturligt inslag under flera av våra högtider, som julen och påsken. Även under alla hjärtans dag, mors dag och fars dag är Triss en uppskattad present online både att ge bort och att få. 

Triss-familjen består av klassiska Triss för 30 kronor, DubbelTriss och MiniTriss och numera också BilTriss. För det mesta är de klädda helt i karaktäristiskt Triss-gult. Men några gånger under året byter några Triss till en ny kostym passande för en viss årstid eller högtid. Och flera gånger om året får Triss-familjen sällskap av olika kampanjlotter. 

Milstolpar i Triss historia

1986Triss lanseras och högsta vinsten är 100 000 kronor.
1994TV-Triss introduceras och vinnarna får åka till TV4 och skrapa fram mellan 50 000 och 5 000 000 kronor.
1997Månadsklöver introduceras där vinnaren får åka till TV4 och skrapa fram en månadsvinst på 10 000-25 000 kronor i 10-25 år.
2001Högsta vinsten direkt på skrapfältet höjs till 1 000 000 kronor.
2003DubbelTriss började som en kampanjlott. Eftersom den uppskattades mycket blev det en permanent lott i det ordinarie Triss-utbudet.
2003Triss kan nu skrapas även online.
2012Månadsklöver höjs till 100 000 kronor i månaden i 25 år.
2014MiniTriss lanseras och ersätter lotten Tia.
2015Lägsta vinsten på TV-Triss höjs från 50 000 till 100 000 kronor.
2017Triss Premium lanseras som kampanjlott och har återkommit årligen sedan dess.
2020BilTriss lanseras och ger chans att vinna en Tesla på skrapet.

 

Många miljonvinnare på Triss

Varje vecka får minst en Trisskrapare glädja sig åt en miljonvinst. På lördagar får vi se när klövervinnare skrapar fram sin vinst i direktsändning i Nyhetsmorgon. Med en vinst från 10 000 kronor i månaden i 10 år blir vinsten minst 1,2 miljoner – och den kan bli upp till 100 000 kronor i månaden i 25 år. 

Utöver klövervinnarna på lördagar händer det att en miljonvinst skrapas fram på TV-Triss övriga morgnar. Plus alla miljonvinster som skrapas fram direkt på lotterna. På Triss vinnarsida kan du läsa om de senaste storvinnarna.

Läs om de senaste vinnarna

Skraplotter med längre spänning

Våra lotter i Skrapspel består av Skrap PAC-MAN®, SkrapLotto, SkrapKeno, SkrapKryss, SkrapBingo och Skrap7:an. Högsta vinsten på alla lotter i Skrap-familjen är 1 000 000 kronor och priset är 30 kronor.  


Hur du ska göra när du spelar våra olika Skrapspel varierar mellan de olika lotterna – men gemensamt för alla är att de tar lite längre tid att spela och därmed ger dig längre spänning innan du vet om du vinner. Du kan ge bort flera lotter samtidigt och väljer när de ska levereras.


Prova att skapa lite spänning i vardagen med våra skraplotter med längre speltid. 

Alla lotter

Fler lotter online – färgglatt och interaktivt

Online finns en samling samling spännande lotter med chans att vinna upp till 1,5 miljoner. De karaktäriseras alla av lekfullhet och i bland dyker det upp säsongsbetonade varianter som Julchansen eller Halloween legends.


De ger dig en stunds underhållning när du bland annat kastar tärning, samlar gator, letar skatter och klättrar förbi ormar. Förhoppningsvis väntar även en vinst! Innan du lägger en insats kan du provspela lotterna så många gånger du vill. 


Våra färgsprakande lotter är perfekta att avnjuta på mobilen, när du behöver koppla av – och glömma vardagen för en stund.

Alla lotter

Lotter i spelbutiker

De flesta av våra lotter finns både online och i butik, men liksom vi har några lotter som bara finns digitalt och finns även skraplotter som enbart finns i spelbutiker – Trisspaketet.

När du vill skrapa eller ge bort mer än en Triss är Trisspaketet en perfekt lösning. I Trisspaketet ingår 2 st Triss (30kr), 1 st DubbelTriss (60kr) och 3 st MiniTriss (10kr). Lotterna är tryckta samlade på ett gemensamt vikt ark som är enkelt och fint att ge bort. Priset är 150 kr.

Samma vinstchans i butik och online

Av våra lotter som finns både i spelbutiker och online är vinstchansen alltid densamma oavsett om du väljer att köpa lotten digitalt eller som fysisk lott i butik.  Online använder vi en certifierad spelplattform som helt slumpvis genererar lotterna i vinstplanen. Det är helt och hållet slumpen som avgör om lotten du köper är en vinstlott eller inte – både online och i butik.