Karin och Gabriel grillar och bygger en sittbänk
Finns det något somrigare än grillat? Här får ni Gabriels bästa grilltips. Dessutom bygger Karin och Gabriel en sittbänk som passar perfekt på grillfesten. För alla trädgårdar ska ju ha en sittbänk!
Sittbänk
- 45x70mm regel - 6 st bitar som är ca. 60 cm
- 28x70mm planhyvlad - 6 st som är ca. 40 cm
- 28x70mm planhyvlad - 5 st som är 210 cm
- Skruv för utomhusbruk
Såga dina 45x70-reglar i en vinkel på 33 grader och 56cm från långa till korta sidan. Såga en av reglarna och kontrollera att den stämmer. Använd sedan denna bit som mall. Såga upp samtliga 6 reglar likadant.
Markera var du ska såga ditt kryss med 26,2 cm på den långa sidan av regeln. Ställ in sågen på 24 grader och såga ned till hälften av regeln. Lägg på ditt andra benstöd och måtta in 26,2 cm så att det bildar krysset du ska göra. Markera dina sågsnitt på båda reglarna och såga snitt ned till hälften. Gör gärna många ganska täta snitt för att sedan använda en kniv eller stämjärn för att ta bort träet i krysset. Nu är det bara att knacka ihop reglarna i krysset på samtliga tre kryss.
Lägg kryssen på marken eller på en arbetsbänk. Placera en av dina kortare 28x70-bitar i ovankanten på ditt kryss och rita av vinkeln och längden. Såga samtliga 6 bitar likadant. Skruva fast i ovankanten av ditt kryss.
Res kryssen upp och skruva på dina brädor för sitsen. Placera kryssen 10 cm in från varje sida och sedan ett kryss i mitten. Fäst de yttersta brädorna först så att bänken står stadigt. Därefter kan du enkelt planera ut de andra brädorna och skruva fast allt.
Grattis nu har du en fin ny sittbänk som du kan måla eller bara olja in för att den ska hålla längre.
Grilltallrik
- 500 g lammentrecôte
- 2 st gula lökar
- 2 st rödbetor
- 2 st snacksgurkor
- 1/4 spetskål
- 1 st morot
- 1 st majskolv
- 1 st paprika
- 4 st sparrisar
- Olivolja
- Havssalt
Chimichurri
- 2 dl hackad persilja
- 1 dl olivolja
- 1 st citron
- 1/2 röd chili
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk malen svartpeppar
- 2 tsk salt
Börja med att lägga de hårda grönsakerna direkt i glödbädden, så som gul lök, rödbetor och morot. Låt sedan ligga tills de blir helt kolsvarta. Skär upp resterande grönsaker och olja och salta dem.
Putsa köttet så att det är redo för grillen.
Blanda den hackade persiljan tillsammans med olivolja och juice från en citron. Riv ned vitlöken. Mortla detta till en grov sås. Smaka av med chili, salt och peppar.
Grilla köttet tills det nått en innertemperatur på ca. 55 grader för medium. Lägg samtidigt på dina grönsaker i omgångar, starta med de som är hårdast. Grilla tills de fått fin färg.
Skär upp allt och lägg på ett fint fat. Avsluta med att hälla över din chimichurri, lite havssalt och peppar.