Baka rabarberkaka med Gabriel

Karin är på Gotland och bakar, lagar mat och snickrar med Gabriel Jonsson. I detta avsnitt gör de rabarberpaj av rabarber från Gabriels trädgård. Dessutom visar de hur man kan göra egna uppläggningsfat av sånt man har hemma.

Recept

 1 form, 6-8 personer
Tillagningstid: 50 min

  • 4 dl mandelmjöl
  • 3 st ägg
  • 1,5 dl socker
  • 150 g smör
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 st citroner
  • 5 st rabarber
  • 2 msk rödbetsjuice
  • 1 dl socker (till rabarber)
  • 1 krm salt

Gör så här

Skölj dina rabarber och skär i långa remsor. De ska vara ca 5 mm tjocka. Hellre för tjocka än för tunna. Lägg dessa på en ugnsfast plåt och strö över sockret. Låt stå i ugnen under tiden den värms upp från 0-180.

Ta ut dem från ugnen och då ska de vara något mjuka. Häll av saften från plåten ner i en kastrull. Låt rabarbern ligga i kylen tills du ska ha dem igen. Tillsätt rödbetsjuicen och reducera tills vätskan tjocknat något. Du kommer bara behöva ca 2 msk färdig vätska.

Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Smält smöret. Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.

Tillsätt ägg och det smälta smöret, samt zesten från två citroner och blanda till en jämn smet. Smöra och pudra en form med mandelmjöl. Häll smeten i formen och grädda i ugnen ca 15-20 minuter.

Ta ut och låt svalna något. Lägg dina rabarber i ett fint mönster över kakan. Här gör vi ett randigt mönster, men du kan dragera den precis som du önskar.

Klipp rent kanterna och avsluta med att pensla på din rabarber-sockerlag. Ät som dessert med glass eller bara som den är till kaffet!