Så vann vi: 277 miljonvinster delades ut 2023!

Storvinsterna stod som spön i backen under 2023 när Svenska Spel Tur delade ut hela 277 miljonvinster till ett sammanlagt värde av över en miljard kronor. 

Största Sverige-vinsterna blev Lottos Drömvinsten på 191 miljoner kronor och en Eurojackpotvinst på 63 miljoner kronor. 

– Stort utropstecken för Drömvinsten, såklart! Nämnvärt också att årets båda toppvinster gick till Örebro, säger Johan Svedberg, vinnarkommunikatör på Svenska Spel Tur.

När vi summerar 2023 är det ett år med många höga toppar. Som när Drömvinsten föll ut i början av december med en vinstsumma på hela 191 miljoner. Bakom det vinnande spelet visade det sig stå en man från Örebro som spelat på Lotto tillsammans med en vän sedan 1980-talet.

– En vinst som tillåter vinnarna att drömma riktigt stort. Den sticker inte bara ut som 2023 års största med bred marginal utan gäller även som den sjätte största spelvinsten någonsin i Sverige, säger Johan Svedberg.

Johan Svedberg, vinnarkommunikatör på Svenska Spel Tur.

Sammanlagd vinstsumma: 1 019 085 758 kronor

Det sammanlagda värdet av fjolårets 277 miljonvinster uppgick till 1 019 085 758 kronor. Årets näst högsta vinst bidrog också starkt till den siffran. Den gick ut i juni till en Eurojackpotspelare, också hemmahörande i Örebro, som tog hem 63 685 510 kronor.

– Vidare är även årets fjärde högsta vinst värt ett extra omnämnande. I direktsändning i TV4 Nyhetsmorgon skrapade ett par från jämtländska Hallen fram 100 000 kronor i månaden i 20 år på Triss Månadsklöver, vilket adderar ihop till 24 miljoner kronor. Det var ett av Nyhetsmorgons mest sedda inslag under hela året, berättar Johan Svedberg.

Topp-10 för 2023 blev en fördelning mellan Eurojackpot (4), Lotto (3) och Triss Månadsklöver (3).

– Längre ned på listan är det stor spridning på vilka spel som svenskarna tagit hem miljonvinsterna på. Det är även en stor geografisk spridning, då alla 21 län är representerade av vinnare i miljonklassen, säger Johan Svedberg.

Flest miljonärer skapade Lotto (130), följt av Eurojackpot (58) och Triss Månadsklöver (39).

– Notabelt är hur det europeiska miljardspelet Eurojackpot växer år för år. I takt med att det ökar i popularitet går det allt fler stora vinster till Sverige. 58 miljonvinster under 2023 är 16 fler än föregående år, säger Johan Svedberg.

I de uppskattade Triss-skrapen i morgon-tv syntes under året 309 vinnare. Utöver Månadsklövervinsterna var det ytterligare sju personer som skrapade till sig miljonvinster. I samband med Miljonvinstrapporten görs även Drömbarometern. I år har Svenska Spel Tur undersökt svenskarnas högsta drömmar i samband med en vinst på fem miljoner kronor.

Vad vill vi göra med pengarna?

I samband med Miljonvinstrapporten görs även Drömbarometern. I år har Svenska Spel Tur undersökt svenskarnas högsta drömmar i samband med en vinst på fem miljoner kronor. Enligt denna är svenskens prioritet att långsiktigt förbättra ekonomin. Hela 50 procent skulle betala av sina lån, vilket är en ökning med 11 procent från 2022. En tredjedel uppger även att de vill investera i värdepapper och köpa ny bostad. 

– Att dela med sig till sina nära är annat som hamnar högt på listan. Över 30 procent uppger att de vill dela med sig, avslutar Johan Svedberg.

Läs hela miljonvinstrapporten