Läs Leif Boorks krönika under hockey-VM 2018

Han var Sveriges bästa!

2018-05-21: 2-2 vid full tid. 2-2 efter 20 minuters OT. Avgörandet i den femte och sista ordinarie straffen. Tre Kronor är världsmästare 2018. Vann över Schweiz.

Vilket osannolikt drama. Vilken bra match. Oerhört underhållande. VM:s bästa match av VM:s två bästa lag.

 

Vad avgjorde? Vilken hockeykompetens avgjorde?

 

Straffskyttarna!

 

Nåja, det fanns naturligtvis fler inslag. Och av olika kompetenser.

 

Tre Kronor ägde pucken mest. Var mer passningssäkra. Vi minns särskilt Sveriges skruvstäd på motståndarna i över tre minuter i andra perioden som slutade med en schweizisk utvisning efter 13.56.

 

Tre Kronor hade ett bättre power-play. Efter nämnda ”skruvstäd” gör Mika Zibanejad 2-2 i PP efter 14.53.

 

Tre Kronor var närmast att göra fler mål. Två stolpskott av John Klingberg och Adam Larsson. Och ett friläge med sekunder kvar med Mattias Ekholm.

 

Tre Kronor tekade bättre än Schweiz. Mikael Backlund och Mika Zibanejad hade mycket hög procent och matchades hårt av våra coacher i dessa moment. 

 

Tre Kronor vann de flesta sargdueller då man ”kom ut med pucken”.

 

Tre Kronor hade en bättre individuell teknik hos fler spelare än Schweiz.

 

Tre Kronor hade banans bästa spelare i Mika Zibanejad.

 

Schweiz hade ett bättre försvarsspel än Sverige. Under ordinarie tid blockerade de många skott. I boxplay minns jag Roman Josis dubbelutvisning i tredje perioden som Schweiz klarade av på ett utmärkt sätt. Under OT var de överlägsna Tre Kronor i egen zon.

 

Schweiz kontrade bättre än Sverige. Speciellt i de två första perioderna när de hade krafter till det.

 

Schweiz plockade ut max av sitt lag både fysiskt och mentalt. Speciellt med tanke på den tuffa och sena match de hade i semifinalen mot Kanada. 

 

Coacherna Rikard Grönborg i Sverige och Schweiz Patrick Fischer gick en jämn match som slutar oavgjord efter ordinarie tid och OT. Sen vinner den svenska lagledningen i straffläggningen. Jag ska strax förklara varför.

 

I straffläggningen får Schweiz momentum när Sven Andrighetto gör 1-0 på första straffen. Tre Kronor och Oliver Ekman-Larsson tar tillbaka det genom att göra 1-1 i Sveriges tredje straff. Momentumövertaget ligger inte bara i målet utan hur Ekman gör det. Stenhårt och självklart uppe i plockhandkrysset på Leonardo Genoni. Mycket vackert! Filip Forsberg ger Sverige fördel i straff fyra med en stenhård puck vid första stolpen. Inget snack! Och så stänger Anders Nilsson butiken och blir hjälte i straffomgång fem.

 

Varför vinner Grönborg coachvalen i straffläggningen?

 

Jo, för mig, och ursäkta mig coach Richter, är det fullständigt obegripligt att han inte väljer Roman Josi och Raphael Diaz som straffläggare. Schweiz två bästa, låt vara backar (Ekman-Larsson är också back) och mycket rutinerade spelare. Men det är klart, jag förstår att han har förklaringar till det. Men det ska mycket till för att övertyga mig.

 

Med två raka VM-guld i rad har vår coachstab och ledningsgrupp gjort ett formidabelt arbete. En del säger att det varit en lättare resa med Lettland i kvartsfinal och ett ojämnt USA i semifinal. Och så en underdog i Schweiz i final. Men vi spelar ju till oss den möjligheten i gruppspelet. Kanada, Ryssland, Tjeckien och Finland var alla ojämnare. Och Sverige går obesegrade genom VM. Med vinster i samtliga matcher och bara poängtapp i två av dem. Det är ett strålande resultat.

 

Poäng på Tre Kronor i hela VM i svenskaspel symboler:

 

Lagledningen 5- Kan inte klaga på någon väsentlig del.

 

Anders Nilsson 4-Hyllades i semifinalen. Hjälte i finalen. Några enkla mål ger 4.

 

Magnus Hellberg 3- Gillade vad jag såg i hans matcher.

 

John Klingberg 4- Formidabel med pucken.

 

Mattias Ekholm 3- En jämn insats som tvåvägsback.

 

Mikael Wikstrand 3- Överraskade på mig i stora delar av VM.

 

Adam Larsson 5- Auktoritet. Ledare. Fysik. Och bra passningsspel.

 

Oliver Ekman Larsson 4- Skridskoåkningen. Bra med puck.

 

Hampus Lindholm 4- Spelade upp sig vartefter turneringen gick.

 

Erik Gustafsson 3- Jämn, stark, pålitlig fram till skadan.

 

Mikael Backlund 5- Lugn, pålitlig, professionell. Strålande kapten!

 

Adrian Kempe 2- Fick inte ut mycket. Hög potential!

 

Johan Larsson 3- Stark och bra längs sargerna. Pålitlig!

 

Mattias Janmark 4- Började strålande. Något nedåtgående trend.

 

Gustav Nyqvist 4- Började medelmåttigt. Bra i slutspelet. Särskilt i finalen.

 

Dennis Everberg 3-Tog sin roll och gjorde det bra.

 

Jakob de la Rose 4- Gjorde ett ambitiöst hästjobb. Hittade sin plats.

 

Viktor Arvidsson 5-Bra turnering. Stora framsteg. Ständigt farlig. 

 

Elias Pettersson 2- Finns stor potential.

 

Rickard Rakell 4- Utvecklats stort. Blev läst mot slutet.

 

Patrick Hörnqvist 4- Stark runt mål/sarger. Gav laget mognad.

 

Filip Forsberg 4- En världsspelare som kan ännu mer.

 

Magnus Pääjärvi 3- Gjorde ett ambitiöst jobb i sin roll.

 

Mika Zibanejad 5- Sveriges bästa spelare!

 

Nationernas insatser (utifrån mina förväntningar) 

 

Sverige 5, Schweiz 5, USA 3, Kanada 2, Ryssland 4, Finland 3, Lettland 4, Österrike 2, Vitryssland 1, Tjeckien 3, Frankrike 2, Slovakien 3, Danmark 4, Tyskland 2, Korea 1, Norge 1,

 

Betygen: 1= Underkänd 2= Godkänd 3=Bra landslagsklass 4=Hög internationell klass 5= Världsklass

 

Och till slut så blev det en guldkrönika. Tre Kronor var bästa laget.

 

/ Leif Boork

I hockeyns tjänst sedan 1967

 

Läs Mathias Liss krönika här.

Till startsidan för hockey-VM.

En ”tjottablängare” för NHL-hockeyn

2018-05-20: Tre Kronor vann det psykologiska spelet mot USA. Schweiz vann försvarsspelet mot Kanada. Psykologin skrev jag om i gårdagens krönika. Försvarsspelets renässans har jag påpekat under större delen av VM.

De svenska spelarna funderade en del på vart matchen mot USA skulle ta vägen i den första perioden. Lite tempofattigt, lite avvaktande och en kanske lite för stor respekt för Patrick Kane´s gäng. USA hade pucken och möjligheterna i stora delar av den första perioden. Men Tre Kronor och pigge Viktor Arvidsson löste eventuella svenska nervknutar med sitt 1-0 mål. Resten av matchen var blågul.

 

Anders Nilsson förbättrade sitt målvaktsspel. Farten, passningarna och längden på anfallen ökade i den andra perioden. Och försvarsspelet satt på plats i den 3:e perioden. Det är en konst att kunna försvara en ledning. Inga risker behövdes tas med ledning 4-0.

 

Frustrationen hos USA visade sig ganska omgående. I slutet av den första perioden gjorde sig målvakten i USA, Keith Kinkaid, skyldig till en tripping med sin skridsko framför eget mål. Lågvattenmärket kom i mitten av andra perioden, efter att Tre Kronor gjort 2-0 i numerärt underläge.  ”NHL-stjärnan” Johnny ”Hockey” Gaudreau slog då ett tvåhandsslag i ryggen på Hampus Lindholm. En synnerligen ful handling som borde renderat matchstraff. Det hade det kanske blivit om Lindholm hade kastat sig och filmat en skada. Det hedrar Hampus Lindholm att han stod rak som en fura och inte lät sig mentalt påverkas. Så vinner man momentum. Så tar man hem det psykologiska spelet.

 

Det hör till saken att både Kinkaid och Gaudreau dittills varit usla i spelet. Och var så resten av matchen.

 

Målvaktsvalet i Tre Kronor har varit ett diskussionsämne. Min uppfattning har varit att Magnus Hellberg borde ha haft förstaspaden i slutspelet.

 

Jag tycker inte att Anders Nilsson satts på prov förrän igår. Jag har sett honom som lite spänd, släpper för många returer. Och släpper vinklarna lite för mycket när han står för långt mot första stolpen. 

 

Lagledningen visade Nilsson förtroende genom att spela honom i semifinalen. Och Anders Nilsson svarade bra på det. Bra av lagledningen att stå på. Bra av Nilsson att visa att de gjorde rätt. Kane, media och de flesta tycker att Nilsson var världsklass. Jag tycker nog inte det ännu. Jag har fortfarande en del synpunkter på hans spel. Jag ger honom fyra av fem getingar för gårdagens insats. Och hur Hellberg hade spelat, vilket är en akademisk fråga idag, vet vi ju inte. Självklart ska nu Anders Nilsson stå finalen.

 

Tre Kronor har hittills varit VM:s bästa och jämnaste lag. Visst är individerna bra. Mycket bra. Men det som gläder mig mest är lagsammanhållningen, rollacceptansen, glädjen, känslorna för Sverige. En för alla, alla för en.

 

Ofta har Sverige varit världsmästare på just detta. NHL proffsen verkar vilja komma tillbaka till det de känner igen från ungdomshockeyn och värderingarna som fortfarande råder i svensk idrott. Det finns ingen prestige. Och där har verkligen lagledningen med Rikard Grönborg i spetsen lyckats maximalt att hitta de rätta personligheterna.

 

Jag tror våra NHL spelare saknar mycket av den svenska kulturen i NHL. Men de skulle aldrig erkänna det. Varför? Pengarna, anpassningen när de kommer tillbaka till miljön där borta. En överlevnadstendens helt enkelt. Tyvärr indoktrineras ju även våra NHL-spelare. Många äldre spelare tror att ishockeykorsordets rätta lösningar finns i transatlantisk hockey. Hur många gånger har vi inte sett nordamerikanska spelare komma till våra ligor med ett uppblåst rykte baserat på överdrivet fokus på statistik och referenser från gamla tränar- och spelarkompisar. Vi har ju sett våra mest uppburna stjärnor göra stora misstag när de fått alltför tidiga uppdrag som tränare eller managers.

 

Självklart finns många bra transatlantiska spelare. Men inte i den utsträckning vi vill göra det till.

 

Därför är det bra för världshockeyn att två europeiska lag möts i finalen. En nyttig ”tjottablängare” som förhoppningsvis får en del av luften att gå ur den för hårt uppumpade NHL-ballongen.

 

Sovjet såg 1972 till att Kanadas hegemoni sedan 1920-talet fick sig en ordentlig törn. På 1990-talet kom Ryssland, Tjeckien, Sverige, Schweiz, Finland och gjorde pyshålet ytterligare större med sina exporter till NHL. Nu har ju Kanada/USA själva svårt att få fram de stora stjärnorna däröver. I panik lyfter de fram sådana som Patrick Kane och Connor McDavid. Gör dem till kaptener, omslagspojkar, lanserar dem hårt. Men när jag tittar i ansiktet på dem i VM ser ingen av de två ut varken som ledare eller att ha särskilt roligt. Jag ser tyngd och slitenhet i ansiktena. På mammons altare ligger dom till allmän beskådning och värdering. Så har det varit sedan Wayne Gretzkys dagar. Gretzky var den enda spelaren som levde upp till overkliga förväntningar. Uppbackad av slagskämpar som gav honom tid på isen, i en tid då sådant var en del av spelet.

 

Laget USA som Tre Kronor slog med 6-0 har en gemensam inkomst per år (23 spelare/1 mv+22 utespelare) på cirka (något i underkant) 59.985.000 miljoner USD.  Det är sammanlagt 525 miljoner 290 000 SEK. I genomsnitt per spelare och år, är det 2.608 miljoner USD = 22.840.000 miljoner SEK. 

 

Johnny Gaudreau som slog Lindholm i ryggen har 6.750 miljoner USD = 59.081 miljoner SEK/år. Patrick Kane har 91.904 miljoner SEK/år.

 

Laget Kanada som Schweiz slog med 3-2 har en sammanlagd inkomst per år på 23 spelare (se ovan) på 85.117.000 miljoner USD = 745.380 miljoner SEK per år.

 

Genomsnittlig lön är 3.701 miljoner USD/spelare= 32.410 miljoner SEK/spelare.

(Källa är eliteprospects.) jag utgår från utbetalning i USD = 8.75 SEK/1 USD.

 

Har vi rätt att ha maximala krav på sådana spelare? Självklart!

 

Jo, säger ni. Men de svenska och schweiziska spelarna då? De är också dollarmiljonärer!? Det stämmer. Och därför ställer vi höga krav. Och Tre Kronor har levt upp till dem.

 

Förpackningen och försäljningen av NHL-ligan är fantastisk. Men den är inte så sportsligt bra som sitt rykte. Tycker jag. Jag tycker också det är bra att Ryssland och KHL försöker ta upp kampen organisatoriskt även om de har en bit kvar.

 

Anledningen till att alla går i takt med NHL och transatlantisk ishockey är ekonomisk. TV-pengarna i  Kanada är gigantiska. Kanadas ekonomi och status och i viss mån, men mindre, USA:s ger dem försteg på många plan i internationell ishockey. IIHF:s turneringar skulle förlora enormt i status och ekonomi om Kanada och i viss , men mindre mån, om USA skulle utebli från dessa.

 

Det är viktigt att vi ser bakom kulisserna som NHL sätter upp, och värderar den, åtminstone sportsligt, som är min uppgift, efter den nivå den verkligen håller.

 

Hatten av för Sverige. Hatten av för Schweiz. Hatten av för europeisk ishockey.

 

Senast Sverige mötte Schweiz i en VM-final var i Stockholm 2013. Då vann Sverige med 5-1. Vi får hoppas på en repris idag. 

 

/ Leif Boork

I hockeyns tjänst sedan 1967

 

Läs Mathias Liss krönika här.

Till startsidan för hockey-VM.

Läs Leif Boorks krönika under hockey-VM 2018

Tre Kronor-USA - ett psykologiskt spel

2018-05-19: Jag konstaterar att den här VM-turneringen bäddar för en del nya tankar vart världsishockeyn för män är på väg.

Få trodde väl att Finland skulle få stryk av Schweiz. Kanada hade inte visat nivå för att vinna över Ryssland. Tre Kronor med 20 NHL spelare borde vinna klart över Lettland. Och ojämna USA skulle väl inte rå på Tjeckien.

 

Mina tips i förrgår gick i stort sett ”åt pipan”.

 

Om vi börjar med Kanada och USA:s insatser så är de väl inte sensationella. Båda lagen har erfarna spelare som kanske behöver ultimata utmaningar för att plocka ut det mesta ur alla individers kompetenser.

 

Finland har varit ojämna. Växlat bländande offensiv ishockey med svårförklarliga djupdykningar. 

 

Tre Kronor tappade sitt tidigare matchtempo i passningar och skridskoåkning mot ett defensivt, aggressivt, fysiskt och delvis kontringsstarkt lettiskt lag.

 

När det gäller Kanada och USA så finns det fortfarande, låt vara mindre än tidigare, en framträdande psykologisk faktor för motståndarna att brottas med.

 

USA och Kanada ser sig själva som vinnare och ”egentligen” de bästa ishockeyspelarna i världen. Kanada definitivt i ishockeysporten. USA mer allmänt. Både i politiska, ekonomiska och sportsliga sammanhang. USA kallar ju fortfarande baseboll-ligorna/slutspelet som World Series. Golfen, tennisen, bilcirkusen, NBA och Coca-Cola muggarna betraktas ju, med viss rätt, som de största i sin genre i världen.

 

Och problematiken är att vi i Sverige och de flesta övriga länder också ser på USA:s och Kanadas ishockey som den bästa i världen. Även de begåvade spelarna i Tre Kronor beskriver sina rivaler/lagkompisar i NHL (amerikaner/kanadensare) i så gott som uteslutande positiva (ibland glorifierande) ordalag. 

 

Jag minns när jag coachade Tre Kronor i Canada Cup 1984. Vi skulle möta Kanada i gruppspelet. I Vancouver. Vi flög gemensamt plan till matchen från Calgary. På matchdagens isträning stod jag på läktaren och såg de barhuvade, välfönade kanadensarna skjuta några snärtiga handledare i plexit. Jag tänkte; hur ska jag, tjockisen från Sorunda, kunna leda vårt lag mot dessa världsartister. Paul Coffey, Mark Messier, Wayne Gretzky, Larry Robinson, Kevin Lowe, Mike Gartner, Mike Bossy, John Tonelli, Rick Middleton m fl 

 

Men jag blev förbannad. Mats Näslund blev förbannad. Bengt-Åke Gustafsson blev förbannad. Patrik Sundström blev förbannad. Mikael Thelvén blev förbannad. Mats Thelin blev förbannad. Jag skällde ut Glenn Sather coach i det kanadensiska laget. Och Mats Näslund, av alla människor, startade ett stort slagsmål i andra perioden. Vi vann med 4-2. Som en följd av detta genombrott vann vi också över USA i semifinalen med 9-2. 9-2!!!! Ett närmast overkligt resultat i dåtidens hockeyvärld.

 

Vad menar jag? Är Mika Zibanejad sämre än Patrick Kane? Är John Klingberg sämre än Connor Murphy? Är Dylan Larkin bättre än Patrick Hörnqvist? Är Johnny Gaudreau bättre än Rikard Rakell? Är deras Head Coach bättre än vår? Har USA över huvud taget en Filip Forsberg?

 

Alla mina svar är nej!

 

Skillnaden är att amerikanarna är uppfostrade att de är bättre än sin motståndare. Svenskarna att de är sämre. Eller snarare mindre. Innerst inne. Från vår kultur. 

 

Därför blir semifinalen idag mellan Tre Kronor – USA ett psykologiskt spel i första hand. I andra hand ett tekniskt/taktiskt.

 

När vi pratar om Schweiz och Lettlands kvartsfinaler såg vi en tendens att försvarsspelet är på väg mot en berättigad återfödelse. Jag har påpekat det tidigare. 

 

Finland tycker jag, bländad av tillfälliga ekvilibristiska framgångar (signerat i första hand med Sebastian Aho), tappade lite av sina utgångspunkter i spelidén. Som var framgångsrik. Sitt försvarsspel. Jag tror inte coach Marjamäki kunde förhindra den ”automatiska” utvecklingen under gruppspelet. Därför försvann Finland mot Schweiz.

 

Jag undviker att tippa dagens semifinaler. Mina tips har inte varit lyckade hittills.

 

Men något annat än Tre Kronor- Kanada i VM-finalen vore en överraskning.

 

Till slut lite på temat filmningar. Och Rikard Grönborgs kritik mot domare och letter.

 

Jag tycker den kritiken skjuter över målet. Jag delar delvis uppfattningen att domarna i kvartsfinalen missade några utvisningar. Men inte i den utsträckning som Grönborg och våra spelare hävdade. Jag tycker Grönborg är högt över målet när han pratar om letter och filmningar. 

 

Jag är emot allt som har med sådana tilltag att göra. Men jag anser inte att letterna var värre än något annat lag. 

 

Det är helt enkelt så att Sverige måste få ner utvisningarna. Och det ska vår Head Coach koncentrera sig på.

 

Sen ska han ställa Magnus Hellberg i målet.

 

/ Leif Boork

I hockeyns tjänst sedan 1967

 

Läs Mathias Liss krönika här.

Till startsidan för hockey-VM.

Läs Leif Boorks krönika under hockey-VM 2018

Så här slutar kvartsfinalerna…

2018-05-17: Med slutspelet och kvartsfinalerna börjar helt nya förutsättningar för de deltagande lagen.

För det första avgörs fortsättningen, avancemanget till semifinalen, i en enda match. Skulle matchen vara oavgjord vid full tid så inträder 10 minuters ”sudden death” i kvartsfinalen. I spel 3 mot 3 spelare. Därefter straffar om lagen inte skiljts åt. 

 

Lagen som är placerade 3:a respektive 4:a i sina grupper måste byta spelplats. 1:an och 2:an i grupperna får fördelen att stanna i den arena de spelade i gruppspelet.

 

Vad innebär detta?

 

Avgörandet i en match innebär en påtaglig psykologisk faktor som inte fanns i gruppspelet. Nu finns inga garderingar. Matchen måste vinnas. Det kan förändra tankarna på vissa spelare och kanske på lagledningen. Time-outer, matchningen av laget kan innebära en större stressfaktor. Spelare kan uppträda annorlunda i pressade lägen som utvisningar, power-play och i slutet av matcherna. I jämna matcher som att ta ikapp ett underläge, att hålla undan i ett överläge prövas fokuset. 

 

Att byta arena kan innebära större bekymmer än vad man kan tro. Omklädningsrummen måste rivas och byggas upp på ett nytt ställe. Miljön ändras. Isen kan vara annorlunda (i detta VM har isen av och till ställt till problem). Sargen kan reagera annorlunda på puckens studsar. Speciellt sparkbrädan runt sargen kan ha en annorlunda retur än på den ”gamla arenan”. Lagen som byter har möjligtvis två, men ofta bara en, isträning på den nya isen.

 

Lagen måste också byta inkvartering. Det innebär ny orientering i den nya miljön. Annorlunda rutiner i res-/gångavstånd med mera.

 

Transporter av material, packning och uppackning måste göras av materialförvaltarna och spelarna. Utrustning kan försvinna. Och allmänt kan det vara lite bökigt. 

 

Visst kan det också vara positivt att byta miljö. I en lång turnering. Men min åsikt är att nackdelarna är större än eventuella fördelar.

 

Tre Kronor möter Lettland. På papperet är Sverige stora favoriter. Det sätter press på Sverige. Och letterna får slå ur underläge. Lettland är välcoachat, kämpastarkt och med ett bra självförtroende. Lettland har erfarna internationella spelare. Nio spelare i KHL, fyra i den tjeckiska ligan, tre i AHL/WHL, två i NLA (schweiziska ligan) och en spelare i SHL.

 

Om vi jämför Lettland och Tre Kronor i några basvärden utslaget på 25 spelare, så är Tre Kronor turneringens yngsta lag med sina 24,84 år. Lettland nästan ett år äldre, 25,64 år. Tre Kronor är både längre 186,88 cm/Lettland 185,68 cm och tyngre 89,92 kg/Lettland 89,24 kg. Tre Kronor är faktiskt turneringens längsta lag. Kanada respektive Ryssland är tyngre än Sverige.

 

Lettland har spelat bättre och bättre ju längre turneringen har gått. Först vann man knappt över Norge 3-2 i OT. För att i match två få storstryk av Finland 1-8.Därefter har Lettland tagit poäng i alla sina matcher. Korea 5-0, USA 2-3 OT, Tyskland 3-1, Kanada 1-2 OT och så bärgades kvartsfinalplatsen i en avgörande match mot Danmark 1-0.

 

Tre Kronor har två spelare ute ur turneringen i Elias Pettersson och Erik Gustafsson. Läget är lika för Lettland. Backen Janis Balinskis har hjärnskakning och forwarden Martin Karsums har en bruten käke.

 

Där har ni förutsättningarna.

 

Lettland kommer att spela defensivt och tätt. Lettland kommer att kontra. De kommer att spela fysiskt. De kommer att kämpa. Psykologin finns på deras sida.

 

Men det räcker inte mot denna årgång av Tre Kronor som är det bästa jag sett på flera decennier. Tempot, passningsskickligheten, power-play och en enormt namnkunnig backbesättning. Självförtroendet och lagmoralen verkar vara på absolut topp. Det är ett ungt och äregirigt lag. På målvaktsposten finns för mig fortfarande ett litet frågetecken. Magnus Hellberg tycker jag har spelat bäst. Anders Nilsson har inte utsatts för det riktiga provet trots 30 skott mot sig i rysslandsmatchen. Målvakten, oavsett vem, blir inte helt prövad imorgon heller.  

 

Sverige vinner med 5-1.

 

Övriga kvartsfinaler?

 

Finland restaurerade sitt självförtroende och raderade en del tveksamheter när de vann klart över USA (6-2) senast. Lejonen har hög kapacitet. Frågetecknen finns i en något orutinerad backbesättning och likt Sverige ett litet frågetecken på målvaktsposten. Men det kan Schweiz inte fullt utnyttja.

 

Finland vinner med 4-2.

 

Om jag ser till vad Ryssland och Kanada har presterat så är Ryssland favoriter. Jag tycker laget har en lagmoral och en arbetsvillighet som det var länge sedan jag såg. Kanada spelar stereotypt. Har individuella toppar men långsamma backar och även de ett frågetecken, ännu större än de flesta, på målvaktssidan.

 

Ryssland vinner med 4-3

 

Tjeckien har rest sig ur en förvirrad start i VM. Och det trodde jag inte när jag såg dem mot Slovakien respektive Tre Kronor i de första matcherna. Men laget lyfte verkligen vid intåget av David Krejci och David Pastrnak.  USA har gjort ett begåvat men ojämnt intryck. Emellanåt grinigt med dåligt fokus. Nej, jag ser Tjeckien som vinnare med 4-1. Patrick Kane och Johnny ”Hockey” Gaudreau räcker inte mot ett solitt Tjeckien. Målvakterna Pavel Francouz och David Rittich i Tjeckien är också ett mycket starkt målvaktspar i ett annars förhållandevis svagt målvaktsgalleri i detta VM.

 

Så det blir alltså Sverige-Tjeckien respektive Ryssland-Finland i semifinalerna.

 

/ Leif Boork

I hockeyns tjänst sedan 1967

 

Läs Mathias Liss krönika här.

Till startsidan för hockey-VM.

Tre Kronor slår Ryssland i kväll

2018-05-15: Det var väl lite tur att det var spelledigt för Tre Kronor igår.  Filip Forsberg och Mattias Ekholm anlände till Köpenhamn. Fick träna och acklimatisera sig. Förhoppningsvis har de fått en god natts sömn när du läser detta. Och framförallt, Ekholms ishockeyutrustning som är på villovägar anländer förhoppningsvis före matchstart mot Ryssland ikväll.

Det blev också lite dramatik kring skadorna på backen Erik Gustafsson och forwards Elias Pettersson. Båda tumskadade och borta från turneringen.

 

Så det blev något att tänka på för spelarna, medicinavdelningen, reseavdelningen och den sportsliga avdelningen.

 

Spekulationerna går höga hur Grönborg nu ska formera laget mot Ryssland. Jag har inte tillräckliga fakta och bakgrundsinformation för att komma med en avancerad tanke. Jag avstår. Men konstaterar att 08-kedjan rubbar nog ingen på. Mattias Janmark, Rickard Rakell och Mika Zibanejad blir ograverad.

 

Däremot har jag en klar uppfattning om hur matchningen av målvakterna ska ske. Hur jag skulle göra. Utifrån det jag har sett. Som jag skrev redan i gårdagens krönika så ställer jag Magnus Hellberg mot Ryssland. Och går den matchen väl så fortsätter jag med honom som förstaval in i kvartsfinalen.

 

Tittade mest för skojs skull hur de sista gruppspelsmatcherna har gått i de tre senaste VM-turneringarna. 

 

2015 i Tjeckien vann Tre Kronor mot Frankrike med 4-2. Blev tvåa i gruppen efter Kanada. Med Tjeckien på tredje och Schweiz på fjärde plats. I truppen fanns 13 spelare från NHL.

 

2016 i Ryssland förlorade Sverige mot Ryssland med 4-1. Blev trea i gruppen efter Tjeckien och Ryssland samt med Danmark på fjärde plats. I truppen fanns 8 spelare från NHL

 

2017 i Tyskland/Frankrike vann Sverige över Slovakien med 4-2. Blev trea i gruppen efter USA och Ryssland med Tyskland på fjärde plats. I truppen fanns 19 spelare från NHL. 

I 2018 års upplaga finns 20 spelare från NHL. 

 

Oavsett antal spelare från NHL så kan spelet gå i baklås. Som för Kanada. De två senaste matcherna har de förlorat fyra av sex poäng mot Finland respektive Lettland.

 

Norge må ha många bra spelare frånvarande i VM. Men har underpresterat tycker jag. Vann visserligen den avgörande matchen mot Korea igår med 3-0. Jag saknade den friskhet som norrmännen alltid brukar uppträda med. Och att skylla på att bredden på toppen är begränsad kan tyckas acceptabel. Det var den verkligen under min tid som coach för Norge 1997-2001. Men någonting har väl hänt sedan dess? Att använda fattigdomsbegreppet när det passar och professionalism när det passar visar brist på självförtroende i nationen.

 

Tjeckien vann pliktskyldigast mot Österrike. Ryssland vinner siffermässigt klart över Slovakien med 4-0. Men matchen var jämnare än så. De två sista målen kom i tom kasse.

 

Gruppfinalen mellan Sverige och Ryssland är logisk. Tre Kronor har varit något bättre än Ryssland hittills tycker jag. Och är knapp favorit i kvällens match.

 

På tredje plats kommer Tjeckien i Sveriges grupp. Tjeckerna har spelat klart.

 

Om fjärdeplatsen strider Schweiz och Slovakien. Schweiz har en poäng upp, plus en vinst i inbördes mötet (2-0) med slovakerna. Vinner Schweiz över Frankrike vid full tid är Schweiz fyra. Det är inte helt givet. Frankrike kan ta matchen till OT/PS. Vinner Schweiz där är de också vidare även om Slovakien tar full pott mot Vitryssland vilket de förmodligen gör.  Slovakien blir fyra om Schweiz förlorar eller tar en poäng och Slovakien vinner vid full tid.

 

I den andra gruppen är det än mer dramatik. USA-Finland möts om gruppsegern. Vinner Finland så får de samma poäng som USA men vinner då inbördes mötet. Och blir då etta i gruppen. 

 

Kanada har Tyskland imorgon. Inte helt givet men förmodligen så vinner de och blir då trea eller tvåa om Finland förlorar vid full tid eller bara tar en poäng mot USA. Vid lika poäng går Finland före på inbördes möte.

 

Danmark-Lettland möts med all säkerhet om den återstående fjärdeplatsen. Det lag som vinner, oavsett hur, blir fyra.

 

Det finns en variant till. Om Kanada skulle förlora mot Tyskland vid full tid och Danmark vinner efter full tid eller OT/PS så blir Danmark trea. Och Kanada fyra.

 

Då kan det bli Tre Kronor – Kanada i kvartsfinal.

 

Hur som helst. Det blir spännande när gruppspelet avslutas. Och för er spelare finns nog varianter till större pengar. 

 

Vad sägs just om en dansk trepoängare mot Lettland samtidigt som Kanada förlorar alla tre poängen mot Tyskland. 

 

Då blir det Tre Kronor – Kanada i kvartsfinal. 

 

För Tre Kronor slår Ryssland. Filip Forsberg gör första målet

 

/ Leif Boork

I hockeyns tjänst sedan 1967

 

Läs Mathias Liss krönika här.

Till startsidan för hockey-VM.

Tre Kronor - VM:s bästa lag hittills

2018-05-14: Tre Kronors spel de första 35 minuterna är den bästa tekniska ishockeyn jag har sett sedan Sovjets storhetstid.

Intensiv fore-och backchecking. Tempo i både fötter och passningar. Rörlighet och platsväxlingar. Användning av hela banans bredd och yta. Individuella cirkusnummer. Många avslutningar. Och en 3-0 ledning som kunde varit det dubbla. Mot ett riktigt bra schweiziskt lag som emellertid inte hängde med alls.

 

Sedan kommer 3-1 målet och skapar momentum i matchen. Sverige blir lite mer stillastående. Schweiz blir intensivare.

 

I tredje perioden går tempot ner i matchen. Och Schweiz för stora delar av perioden. Får ett 3-2 mål och några numerära överlägen.

 

Schweiz orkar inte riktigt få den där tyngden mot svenska målet i slutet av matchen. Adam Larsson stänger butiken med ett välplacerat skott(4-2) i bra höjd (15 cm över isen) från blålinjen. Resten är defilering. Matchen slutar 5-3.

 

Vilka slutsatser drar vi nu inför gruppfinalen mot Ryssland imorgon?

  1. Laguppställningen blev fylligare med Patric (”Bengan”) Hörnqvists och Viktor Arvidssons närvaro. Hörnqvist var bra. Arvidsson inte lika lyckosam.
  2. Laguppställningen blev glesare i samma stund då både Elias Pettersson (tumskada) och Erik Gustafsson (tumskada) har spelat klart i VM.
  3. Laguppställningen blir fylligare igen då Filip Forsberg och Mattias Ekholm ansluter till Rysslandsmatchen. Och Gustav Nyqvist kommer förhoppningsvis tillbaka från sin sjukdom också.
  4. Båda våra svenska målvakter har spelat bra. Bland de bättre, kanske det bästa paret i VM (Hellberg/Nilsson är 1:a i målvaktsligan med 93,89 %). Vem väljer Rikard Grönborg? Jag skulle välja Magnus Hellberg.
  5. Mika Zibanejad var bäst på plan mot Schweiz. Rikard Rakell kom inte loss som tidigare. Mattias Janmark har sin fart men var inte lika synlig igår. Men totalt sett har övriga spelare lyft sig. Dels beroende på att självförtroendet allmänt har växt i gruppen. Dels beroende på närvaron av etablerade spelare i flera uppställningar.
  6. Power-play är mycket bra. Vi är delad 3:a med Danmark på 34,78%. 
  7. Varken försvarsspelet eller boxplayspelet har satts på yttersta prov. Men boxplayspelet är godkänt. Vi är 5:a med 82.35%.
  8. Den mentala ojämnheten i matcherna (tappar mycket vissa perioder både mot Slovakien och Schweiz) är ett av frågetecknen. Samtidigt ska det sägas, att spela en hel match på den extremt höga nivå laget genomgående har gjort, och gjorde i de två första perioderna igår, är nästan omöjligt.

Var har vi Ryssland?

 

De har förlorat en match på övertid. Mot ett Tjeckien som när Ryssland mötte dem var starkare än när Sverige mötte samma lag.

 

Ryssland är 2:a i power-play med 38,46%. De är 6:a i boxplay med 81,82 %. I målvaktsligan ligger de 3:a med 92,56 %.

 

Alltså, allmänt statistiskt ganska jämnt med Sverige.

 

Ryssland har ett artistiskt och rörligt anfallsspel. Som Sverige. Men Tre Kronor har bättre puckkontroll och kan skapa längre anfall än Ryssland.

 

Historiskt har Ryssland haft problem med försvarsspelet. För dåligt tålamod. Men denna upplaga tycker jag har spelat starkare lagmässigt. Sverige har som jag tidigare nämnt inte prövats i sitt försvarsspel. Särskilt inte i fem mot fem spelet.

 

Ryssland har Slovakien kvar idag innan de möter Sverige imorgon. Det kan vara intressant att studera hur Ryssland klarar de slovakiska kontringarna med sitt försvarsspel. Ett Slovakien som har en möjlighet att nå slutspel.

 

Där har ni lite av förutsättningarna inför gruppfinalen.

 

Finland förlorar mot Tyskland, 2-3, på övertid. Jag tycker det indikerar mental ojämnhet. Och jag tror inte att de nuvarande finländska målvakterna kan rädda Finland om de får problem i slutspelet. Kommer Rinne?  Besked?

 

Kanada är uppretade efter en stor förlust mot Finland (1-5). Och kritiserade. Målvaktsproblem har de. Men laget har stor kapacitet. Och fortfarande, i avgörande stunder, ett psykologiskt övertag, och en speciell förmåga, att avgöra matcher till sin fördel. 

 

USA har inte helt bekänt färg. Är obesegrade men var går deras gräns? En outsider.

 

Danmark kan gå till kvartsfinal. Men där tror jag gränsen för hemmalaget är nådd. Även om Fredrik Andersen, Peter Regin, Jannik Hansen, Frans Nielsen och Mikkel Boedker kan komma förbi en första slutspelsomgång om de gör en absolut toppinsats. Men orkar de?

 

Lettland förlorar en eventuell kvartsfinal.

 

Slovakien förlorar en eventuell kvartsfinal. Schweiz har större chanser att vara en starkare utmanare än slovaker och letter i en sådan match. Om de ställer Reto Berra i mål istället för ”gummigubben” Leonardo Genoni som jag inte blev så förtjust i mot Sverige.

 

Luringen är Tjeckien. De har lyft sitt spel stort sedan förstärkningarna David Pastrnak och David Krejci anslutit till laget. 4-3 mot Ryssland, 3-0 mot Vitryssland och 6-0 igår mot Frankrike. David Rittich spelade i mål för Tjeckien i segermatchen mot Ryssland. Indikerar det någonting?

 

Om jag lägger ihop alla synintryck, statistik och spelsystem så är Tre Kronor VM:s bästa och jämnaste lag hittills.

 

Så kommande vecka fram till finalen nästa söndag ser mycket förhoppningsfull ut.

 

Trots blandade resultat av min tidigare tippning så vågar jag mig på följande tips i dagens matcher:

Ryssland-Slovakien 4-2. Korea-Norge 2-5. Tjeckien- Österrike 5-1. Kanada-Lettland 6-2.

 

/ Leif Boork

I hockeyns tjänst sedan 1967

 

Läs Mathias Liss krönika här.

Till startsidan för hockey-VM.

Tre Kronor mest svårtippat i dag

2018-05-13: Den avslutande veckan i ishockey-VM kommer att bli tät, tuff, med små marginaler, säkert innehålla överraskningar, besättas med fler världsspelare, avslöja målvaktsnivån och tvinga fram maximal kompetens hos domarna.

Så har världshockeyn och världsidrotten utvecklats. Det är så många atleter som är bra. Och de psykologiska faktorerna alltmer avgörande.

 

Tät blev Tre Kronors match mot Slovakien. Helt plötsligt flöt inte spelet, passningarna eller farten som tidigare. Inte ens för 08-kedjan. 

 

Anledningarna var flera. Jag tycker Slovakien gjorde sin bästa match i VM. De var bestämda i försvarsspelet, spelade fysiskt, hade bra målvaktsspel från Patrik Rybar och kontrade blixtsnabbt med bra teknik.

 

Jag tror att Tre Kronor spelarna var inne i ett ”flyt-tänk”. Det fina spelet från inledningsmatcherna hade givit spelarna en bekvämlighet. De trodde flyt-spelet skulle infinna sig automatiskt. De gjorde inte skitjobbet mot ett lag som hade bättre nivå än inledningsmatcherna. Även mer utmanande än Tjeckien-matchen (3-2).

 

När spelarna upptäckte det blev de mer passiva i tanken och i fötterna. Mot slutet förde Slovakien matchen.

Segern kom efter flera små ”incidenter”. Först utvisningen av en slovak i OT efter en nerrivning av Gustav Nyqvist. Den blev omdebatterad. Och hårt kritiserad av Slovakiens coach Craig Ramsay. Vilken är min åsikt? Jag är benägen att hålla med Ramsay. Jag tycker att Nyqvist lägger sig enkelt när han märker att han inte riktigt kommer ifrån slovaken. Inte alla håller med om det.

 

Det ger Tre Kronor fyra mot tre i ett slutskede av matchen då slovakerna var det bättre laget och jag hade inte sagt något om de slagit in segerpucken.

 

I det numerära överläget gör John Klingberg en genialisk passning bakom ryggen på offensiva blålinjen som håller pucken kvar i anfallszonen. Som ger en kontringssituation för Rickard Rakell och Mika Zibanejad. Som slutar med att Zibanejad försöker nå Rakell igen men pucken tar på Slovakiens lagkapten Andrej Sekeras fot och in i mål.

 

Det mina damer och herrar är marginaler. Små marginaler.

 

Och ytterligare en anledning som kan ha påverkat laget av en spekulerande psykologisk art. Vi vet, och spelarna vet att det kommer in fyra spelare i gruppen som definitivt är garanterade att spela. På andras, tidigare ordinarie spelares bekostnad. Hur mycket tänkte enskilda spelare i Tre Kronor på det?

 

Bästa kvittot för framtiden? Tre Kronors målvakt Magnus Hellberg som var strålande. Och räddade faktiskt sitt lag i den tredje perioden.

 

Saker att tänka på i framtiden? Hur ser Tre Kronors spel ut idag mot Schweiz? I vilken riktning påverkade Slovakien-matchen Sveriges spel? Och hur fungerar spelet och vilka blir konstellationerna när fyra starka kompetenta spelare ska placeras i laget. Låt vara bara Viktor Arvidsson mot Schweiz. Men speciellt Filip Forsberg och Patrick Hörnqvist i ett senare skede!?

 

Finland vinner över Kanada med 5-1. Är Kanada inget guldlag? Alldeles för tidigt att avfärda dem. Finland spelade bra. Med arytmi (olika tempon). De forecheckade hårt på Kanadas backar i första perioden. Drog ner farten med bra puckinnehav och bra lågt försvarsspel emellanåt. Men vi kanske ska komma ihåg att Kanadas båda målvakter gjorde varsin bjudning till baklängesmål. Plus att Kanada gjorde ett självmål från en av sina backar. Matchförloppet, momentumet, var inte på Kanadas sida. Dessutom drog de på sig frustrerande utvisningar. Och likt USA:s dryga uppträdande mot Lettland i förrgår, så visade Kanada lite samma tendenser mot Finland igår. Transatlanter kan vara mycket trevliga och inbjudande. Men bara när de vinner eller har fördelen.

 

Kanadas båda målvakter Darcy Kuemper och Curtis Mcellhinney imponerade inte. Kuemper var den bättre. Hur påverkar det guldmöjligheterna?

 

Ryssland hade fulla händer mot ett tempostarkt Schweiz. Schweiz som spelat bättre och bättre ju längre turneringen fortskridit. Reto Berra är en rutinerad storväxt målvakt.  Världsbacken Roman Josi och kvicke forwarden Kevin Fiala är vad jag förstår anmälda in i turneringen. Och spelar förmodligen mot Sverige ikväll. 

 

Sverige- Schweiz blir en fingervisning för båda lagens framtid. Schweiz behöver dock poängen mest.

 

Ryssland har varit bra utan att vara överlägsna i någon match. Laget har en gruppkohesion som är bättre än vad man vanligtvis ser hos dem. Laget jobbar hårt och för varandra. Och jag tycker att de har bättre målvakter än vad kommentarerna från experter antyder. Jag gillar storväxte (200 cm), rutinerade (35 år) och tunge (110 kg) Vasilii Kosheschkin. Jag tycker han såg lugn och säker ut redan i Sweden Hockey Games.

 

Är Ryssland en guldkandidat? Gruppfinalen mot Tre Kronor på tisdag ger ett delsvar.

 

Trevligt att Danmark lever vidare i turneringen. Det var en svår mental omställning mot Korea efter segermatchen mot Finland. Men Danmark lyckades  vinna (3-1). Är Danmark en medaljkandidat OM de går till kvartsfinal? Nej, de har nog bränt all sin energi då för att blanda sig in i den striden.

 

Och glöm inte bort skridskostarka och tekniska USA!

 

Tre Kronor och Rikard Grönborg måste få laget att spela mer med olika tempo(arytmin). Även prioritera försvarsspelet. Det är inte bara farten och tekniken de kan styra matcherna med. Det är både och.

 

Idag vinner Finland över Tyskland. USA slår Norge. Tjeckien vinner över Frankrike. Och mest svårtippad; Sverige- Schweiz. Men Sverige är det bättre laget och står i 60-40 odds hos mig.

 

/ Leif Boork

I hockeyns tjänst sedan 1967

 

Läs Mathias Liss krönika här.

Till startsidan för hockey-VM.

Tre Kronor är nu på allvar en av guldkandidaterna

2018-05-12: Vilodag igår igen för Tre Kronor. Vissa på isträning. Vissa golfade. Och vissa gled väl bara runt i det soliga Köpenhamn. Elias Pettersson på bättringsvägen. Spelar förmodligen idag mot Slovakien. 

Tre ting att fundera kring just nu. Tidig match mot slovakerna idag. 12.15. Innebär närvaro i ishallen för förberedelser cirka 10.15. Antar att frukosten blir tidigare än vanligt. Skulle gissa på runt 07.00. Och sedan lite förstärkt mellanmål vid ankomsten till ishallen. Men det är säkert individuella upplägg också. Olika spelare. Olika vanor.

 

Winnipeg vann i avgörande sjunde matchen i NHL-slutspelet, överraskande måste sägas, i Nashville mot Predators. Vilka kommer från de utslagna? När dessa rader skrivs har det bekräftats att Filip Forsberg, Viktor Arvidsson och Mattias Ekholm tackat ja till VM. Marcus Sörensen från San Jose Sharks ska också ha lämnat klartecken, men är i detta läge knappast aktuell för VM-spel. Jag tror att Rikard Grönborg vill ha in full trupp till Rysslandsmatchen på tisdag. Och därför kommer säkert alla tre Nashvillespelarna att vara på plats i god tid till dess. 

 

Naturligtvis har Tre Kronor planerat för möjligheterna att få in alla de nu klara spelarna. Och de har en idé om hur de ska formera kedjorna. Och var Mattias Ekholm ska in bland backarna. Det vi kan vara helt säkra på är att de knappast ändrar den så framgångsrika 08-kedjan med Janmark, Rackell och Zinbanejad. I power-play dyker helt plötsligt flera möjligheter upp. Spännande att se förändringarna. Och spännande att följa hur de hanterar ungdomarna Lias Andersson och Elias Pettersson.

 

Nu är truppen komplett och guldmakeriet kan börja!

 

Vilken målvakt väljer Sverige i morgondagens match? Min gissning är att huvudspåret från ledningen är så här: Anders Nilsson och Magnus Hellberg får varsin match i helgen. Mot Slovakien respektive Schweiz. Därefter görs valet. Och den målvakt ledningen väljer efter dessa matcher/insatser får matchen mot Ryssland på tisdag. För att få en riktig genomkörare (matchtempo) inför kvartsfinalen på torsdag. Om inga skador/sjukdomar sker.

 

Ska vi också spekulera lite kring vilka förstärkningar andra nationer kan ta till VM från Nashville.

 

Finland kan få en jätteförstärkning, och en avgörande sådan, i målvakten Pekka Rinne. Men hur resonerar Rinne själv? Han har spelat ojämnt i Play-off i NHL. Mot Winnipeg igår blev han utbytt tidigt efter att ha släppt in två mål (till 0-2). Båda skotten från förlängd mållinje. Jag såg hans tomma blick och kunde läsa Rinnes förtvivlade tankar i spelarbåset efter målvaktsbytet. Rinne är idag starkt kritiserad från experthåll. Bland annat från före detta stormålvakten Kelly Hrudey, högt draftad av New York Islanders 1980, som tyckte Rinne såg nervös ut.

 

Två alternativ finns som jag ser det. Rinne avslutar säsongen i djup besvikelse. Åker från Nashville på semester på hemlig ort. Eller så vill han ha revansch och hjälpa Finland till guld. Och komma ifrån kritiken i Nordamerika.

 

Ytterligare finländare finns att tillgå. Två forwards i Eeli Tolvanen och Mikka Salomäki. Jag är tveksam till dessa mot bakgrund av hur väl det finländska laget spelat i VM.

 

Schweiz har tre spelare. Varav en världsspelare. Backen Roman Josi. Som spelat flera VM för alplandet och dessutom varit kapten vid flera tillfällen. Josi brukar vara positiv till landslagsspel. Jag tror Josi kommer till sitt sjunde VM. Kevin Fiala är en annan. Liksom backen Yannick Weber. Jag är tveksam till Weber. Osäker på Fiala.

 

Dessutom finns en rad amerikaner och kanadensare. Jag kan inte bedöma dem och vet inte alls hur möjligheterna är för USA och Kanada. Men det vore onekligen spännande att se P.K Subban i Kanadas uppställning. Lite stolpig på skridskorna. Men en stor profil. En tuffing. Med ett bra skott. Men jag misstänker att han kanske skulle ta ”för stor plats” i det befintliga VM-laget.

 

Detta resonemang är mot bakgrund av att det inte finns skador som definitivt avgör saken. Som med Calle Järnkrok exempelvis och hans axelskada. 

Såg Norge förlora igen. Mot Danmark med 3-0. Norge har nu spelat nio raka perioder utan att göra mål. Norrmännen ser lite tröga ut vilket också Andreas Johansson i TV belyste. Hur bra tränade är de norska spelarna?

 

Håkan Södergren, som är direktör för GET-ligan i Norge, informerade att upplägget har varit detsamma i år som tidigare. Men däremot saknas flera spetsspelare som Patrick Thoresen, Mats Zuccarello, Mats Rosseli Olsen, Mattias Nörstebö och någon till. Södergren sa också att det pågår en generationsväxling i norsk hockey. Så djupet i laguppställningen finns inte där. Och på twitter till mig bekräftar tidigare landslagsmannen Anders Myrvold och tränaren Anders Blegeberg detta. Och de säger att bredden på toppen inte är tillräckligt stor i Norge.

 

Norge inriktar sig på den avslutande matchen mot Korea för att stanna kvar i A- gruppen.

 

Frankrike klarade definitivt fortsatt spel i A-gruppen genom att avfärda Österrike med 5-2. Frankrike anfördes av tvåmålsskyttarna Sacha Treille och Damien Fleury.

 

Vitryssland håller stilen med nye tränaren Sergei Pushkov trots 0-3 mot Tjeckien.

 

USA detroniserade stackars Korea med 13-1. Allt talar för att Korea får lämna A- gruppen för denna gång.

 

Idag har vi sex matcher att spekulera kring. Klart är att Sverige vinner över Slovakien. Och Danmark förlorar inte mot Korea nu när kvartsfinalen är nära. Ryssland förlorar väl inte två matcher i rad. Vinner mot Schweiz med några mål. Sen tror jag Vitryssland slår Österrike. Vitryssland gjorde en ambitiös match mot Tjeckien igår. Lettland-Tyskland är en rysare. Går till OT/straffar. Mer säger jag inte. Och Kanada-Finland. Finland besviket efter Danmarks-förlusten. Vill ha revansch. Kanada vill vinna gruppen. Tror ändå att Kanada kan matcha bort Aho-kedjan. Och att målvaktsmatchen vinns av Kanada. Men helt säker är jag inte.

 

Vilken avslutningsvecka vi har att se fram emot. Och Tre Kronor är nu på allvar en av guldkandidaterna. 

 

/ Leif Boork

I hockeyns tjänst sedan 1967

 

Läs Mathias Liss krönika här.

Till startsidan för hockey-VM.

VM:s bästa match!

2018-05-11: Dagens huvudrubriker är ett tungviktsmöte och ett gäng dryga ishockeyspelare.

Tänk att en kedja kan lyfta ett helt lag! Tjeckiska kedjan Dimitrij Jaskin (ja, han är född i ryska Omsk) från St Louis Blues, David Pastrnak Boston Bruins och David Krejci från samma klubb gjorde samtliga poäng (9) i segermatchen i OT(4-3) mot Ryssland igår.

 

Helt plötsligt fanns självförtroendet där. Och jag såg också en stor förändring i grundtaktiken. Det tjeckiska samlade försvaret, avvägningen i forecheckingen, var nästan som den historiska varianten. Och bortsett från de starka spelarkompletteringarna så är jag säker på att spelare och ledare i Tjeckien hade det tidigare oorganiserade försvarsspelet uppe på sitt senaste spelarmöte.

 

Och den tjeckiske huvudcoachen Josef Jandac, som tidigare under turneringen varit nästan frånvarande i båset (som jag kunnat se i TV-rutan), bröt ut i ett känsloladdat jubel och ett brett leende efter Pastrnaks segermål. Jag fick en stark känsla av att en osäkerhet  övergick i en framtidstro hos den tjeckiske coachen.

 

Tjeckien – Ryssland var VM:s hittills bästa match. Många skickliga ishockeyspelare i båda lagen. Båda landslagen spelade ett ganska tätt mittzonsförsvar när motståndarna hade pucken med åkriktningen mot motståndarmålet. Ryska uppspelen lite mer chansartade och djupa. De tjeckiska mer samlade eller med extrema försök till kontringar. Om vi tittar på den individuella skolningen hos de två lagens spelare finns en intressant och historisk skillnad. Tjeckernas mer mjuka och kontrollerade puckinnehav med ett passningsspel som i sina bästa stunder är världens bästa. I konkurrens med Sveriges. Ryska spelarnas lite mer ”taggiga” puckbehandling, med ”höga armbågar”. Ofta pucken framför kroppen i initialskedet för att sedan ändra klubbriktning med pucken på ett överraskande ”kortare” utförande. De flesta ryska spelarna har också en mer upprätt åkning. Undantaget är faktiskt Pavel Datsyuk.

 

Ryssland spelar något mer ödmjukt när de är samlade framför egen målvakt i denna upplaga. Deras försvarsspel är något bättre och med större tålamod än tidigare. Tjeckiens försvar är positionsstarkt när de är samlade framför egen målvakt. I alla fall var det så mot Ryssland.

 

Som jag sagt tidigare så är det fler lag som spelar mer samlat i mittzonen i sitt försvarsspel. Även Finland gör det. Sverige gör det inte.

 

Jag antar att Sverige försöker blanda in sina backar i anfallsspelet i ganska hög grad även fortsättningsvis. Det ska bli mycket intressant att följa hur Tre Kronor i så fall lyckas med det mot de bästa nationerna i slutspelet. Och det starkare försvarsspelet som de kommer att möta. Samtidigt som svenska backar kommer att välja sina tillfällen mer noga än de behövt göra så här långt.

 

Kanada och USA är också mycket traditionella i sin taktik. Båda nationerna agerar ju alltid som vore de hockeybäst på planeten. Kanada med sitt rakare (nord-syd) spel och fler storväxta spelare. USA med ett skridskostarkt och mer tekniskt (positionsbytes-sidleds) spel. Och något mindre fysiskt än grannen i norr.

 

Det som hänt i Kanada efter Eric Lindros-epoken i början av 90-talet är, att både Kanada och USA och NHL avlat fram extremt skickliga individuella individer. Som exempel i detta VM märker vi i USA Patrick Kane och Dylan Larkin. I Kanada kan vi hitta Connor McDavid och Jordan Eberle. Det har på 2000-talet gett transatlanterna ytterligare en dimension i sin spelidé.

 

Genombrottet i NHL för något kortare smartare spelare kom ju redan de sista åren på 1970-talet med Wayne Gretzky. Men under slutet av 1980-talet försökte det traditionsrigida NHL matcha fram den tuffa, stora begåvade spelaren igen. Som Eric Lindros. I övergången mellan Gretzky och Lindros hittar vi också den storväxta ”snälla” mer långsamma teknikern som Mario Lemieux. Lemieux debuterade internationellt i VM i Prag 1985.

 

Men även det traditionella NHL insåg till sist att framtiden låg mer i teknik och fart än i fysik och storlek.

 

Påverkade gjorde ju också europeiska spelare. Kenta Nilsson, Ulf Nilsson, Mats Näslund och Håkan Loob kom ju redan på 1970- och 1980-talen och vann respekt för sitt spel. Peter Forsberg anlände på 1990-talet med en kombination av teknik, fräckhet och fysik. Sovjet blev OSS och Ryssland med Glasnost i början av 1990-talet. Sovjets artister blev tillgängliga ”over there”. Tjeckerna/Slovakerna och särskilt de unga spelarna har emigrerat i mängd på 2000-talet.

 

Pendeln är på väg att slå tillbaka något nu. Särskilt med taktiken som blivit mer defensiv igen. Och med spelare som blir större men ändå har fart och teknik. Som exempelvis Rickard Rakell.

 

Den här beskrivningen är gjord med stora penseldrag. Hockeyvärlden är ju större än några exempel i en blogg. Men jag hoppas den ger er en beskrivning av trender i modern hockey fram till det vi ser nu i VM.

 

Jag ser fram emot att upptäcka hur pendeln slår. Vilken filosofi kommer att vara en vägvisare efter VM i Danmark? Jag har inget givet svar på den frågan.

 

Igår såg vi dryga amerikanska spelare vinna med möda mot ett kämpastarkt Lettland. Drygheten låg i spelarnas attityd, griniga, kaxiga och gnälliga. På allt och alla. USA har emellanåt ett storvulet översittardrag i idrott och i ishockey. Jag har sett det förr. När de uppträder så, kan ett begåvat lag som USA onekligen har i detta VM, ändå tappa sitt spel och matcher. Och deras ledare verkar inte bry sig eller se det som ett problem. Jag gillar verkligen inte det. Det var befriande att höra Andreas Johansson TV-kommentera och kritisera just det. Bra!

 

Men samtidigt ska vi inte räkna bort USA i denna turnering.

 

Norge har tappat spänsten i sitt lag. Jag såg inte mycket av matchen mot Kanada. Men resultatet 0-5 indikerar, liksom tidigare matcher, att den friskhet som Norge alltid har representerat sedan 2002 under Roy Johansens ledarskap, verkar bortblåst.

 

Mina tips snuddar tyvärr negativt mot verkligheten. Slovakien vann knappt mot Frankrike. Jag tippade tvärtom. Och USA;s dryghet hade jag inte räknat med. Så de vann först efter förlängning. Jag trodde på klar USA-seger. Kanadas överlägsenhet mot Norge missade nog ingen. Inte ens jag.

 

Största frågetecknen så här långt i VM är målvaktsspelet. Ingen målvakt har riktigt utmärkt sig. Och en bra målvakt behöver laget som vill ta guldet.

 

Idag är ytterligare en vilodag för Tre Kronor. Men några svårtippade matcher finns på schemat. Frankrike-Österrike är en sådan. Danmark-Norge är ytterligare en. Allt annat än att Tjeckien slår Vitryssland och USA gör processen kort med Sydkorea är näst intill otänkbart.

 

Men för Tre Kronor har den intressantaste matchen gått i natt. Match 7 mellan Winnipeg Jets och Nashville Predators. Som Jets-fan och Tre Kronor-fan hoppas jag på Winnipeg vinst.

 

/ Leif Boork

I hockeyns tjänst sedan 1967

 

Läs Mathias Liss krönika här.

Till startsidan för hockey-VM.

Tre Kronor dansar fram - i bedräglig miljö

2018-05-10: Så kom smällen. I Herning. För hemmalaget Danmark. I det nordiska brodermötet mot Finland. Lejonen som varit i klass med Sveriges skicklighet i tidigare matcher. 3-2 blev det till coach Janne Karlssons grabbar.

Det var exakt vad turneringen behövde efter alla besvikelser, om stora skillnader i resultat och spel i flera matcher. ”Blåbärsnationer” och ”koner” är egennamn som de svenska journalisterna plockat fram om Österrike, Vitryssland, Korea och Norge bland andra.

 

Men hur stor skräll var Danmarks seger? Jag tycker inte att den var så stor som många, i brist på liknande VM-matcher, vill göra den till.

 

För det första har Danmark hemmaplan. Extra uppmärksamhet. Publiken i ryggen. Full motivation hos spelarna som gör, att de tar ut det där lilla extra. Lägg därtill en toppmålvakt i Fredrik Andersen från Toronto Maple Leafs. Intelligenta NHL spelare som Peter Regin och Frans Nielsen. Som till matchen mot Finland kompletterades med tvåvägsspelaren och evighetsmaskinen Mikkel Bödker samt tuffingen, högerfattade Jannik Hansen. Båda från San Jose Sharks organisation. Tillsammans har de två sistnämnda rutinerade danskarna 1244 NHL matcher i bältena.

 

Finland som liksom Tre Kronor vandrat i lätt terräng i gruppspelet hittills kanske saknade den lilla mentala skärpa i ingången till matchen som alltid krävs.

 

Men varje match har sin karaktär. Sitt förlopp. Sina momentum. Och det är oerhört svårt att ändra en matchbild när du har hamnat i ett visst agerande i matchen. Därför är det svårt att jämföra olika matcher. Både lagens egna matcher. Liksom att lägga ett lags matcher mot andra lags dito. Man får titta på trender och tendenser i ett något längre perspektiv. Även om det är ganska få matcher i ett VM. I gruppspelet. Trösklarna kommer vid kvartsfinalerna. I den enstaka matchen. Där avslöjas om laget har den toppkvalité som krävs när marginalerna är små.

 

Tre Kronor leker och dansar fram. ”Lätt(s) dance” om jag får lova att vitsa en aning.

 

Jag vill berömma lagledningen. Hela ledningen. De har skapat en atmosfär där spelarna agerar med ett leende på läpparna. Det verkar självklart. Men är det långt ifrån. Det beror på urvalet av individer. Både spelare och stab. Det beror på bra service från materialförvaltare, läkare, sjukgymnaster, videocoacher, psykologer och jag har väl glömt någon yrkeskategori i Grönborgs oändliga ledningsgrupp. Det beror på noggrann scouting av spelarkaraktärer/kompetens/roller. Det beror på ett väl avvägt program  i de förberedelser laget haft. Det beror på att de har hittat en ”leading-line” i den numera välkända ”08-kedjan”. Och de har en spelidé där spelarna känner frihet att agera.

 

Frihet att agera ja. Lätt att säga. Lätt att acceptera för alla. Lätt att fortsätta med när laget vinner. Som nu Tre Kronor gör.

 

Journalister ”går gärna upp i exceptionell positiv spin”. Men lika lätt som de har att hitta syndabockar, och ofta då Head Coachen, när laget förlorar, lika lätt är frågorna snälla, insidereportagen många och VM-magasinen överdrivet sockersöta (Umicevic du intervjuar en professionell VM-spelare i Elias Pettersson) när medvinden blåser ljumt .   

 

Det är en bedräglig miljö. För en Head Coach. Och för ett lag.

 

Vitryssland, Frankrike, Österrike har varit lätta byten. Så även Tjeckien i jämförelse med vad vi är vana att se från dem. Nu stegras svårighetsgraden successivt. Slovakien, Schweiz och Ryssland.

 

Tre Kronor har i sin överlägsenhet släppt till en del kontringar och frilägen i inledningsmatcherna. Våra målvakter har löst de situationerna bra.

 

Sådana lägen lyfts ofta fram av bedömare som ”att det måste vi få bort”. Men jag vill försvara ämnet med resonemanget om ”ishockeyns för korta filt”. Den räcker aldrig till. Antingen får du frysa ”om huvudet eller fötterna”. När Tre Kronor i dessa inledningsmatcher skapar så mycket offensivt, rullar in med backarna djupt i anfallszonen och har puckkontroll 80 procent av tiden, så är ”restprodukten” att det blir något farligt öppet läge bakåt.

 

Jag inbillar mig att alla i Tre Kronor, både spelare och ledare, är medvetna om och klarar att spela lite mer avvägt mot bättre motstånd. Och då kommer laget att ha ”rätt spelare på rätt platser”. Och då blir det förhoppningsvis färre kontringar i öppna lägen mot våra målvakter. Vi får se om den föresatsen är riktig den närmaste framtiden, när motståndet hårdnar. Och då särskilt i kvartsfinalen.

 

I en kvartsfinal där Tre Kronor, i händelse av gruppseger, kan möta Danmark. Där Danmarks öde förmodligen avgörs i den sista gruppspelsmatchen mot Lettland.

 

Senare idag vinner Slovakien över Frankrike. Men först i overtime eller straffar. USA slår Lettland. Ryssland-Tjeckien finns anledning att gardera, om de tjeckiska klasspelarna David Pastrnak och David Krejci från Boston Bruins är på plats. Sen vinner Kanada över Norge.

 

Till sist två kuriositeter. Anders ”Pudding” Weiderstål, Tre Kronors legendariska materialförvaltare, gjorde enligt uppgift sin 1000:e Tre Kronor match igår. Stort grattis till en skicklig yrkesman med vigt munläder!

 

Och så fick vi se en linjedomare, kanadensaren Dustin McCrank, i Danmarksmatchen som fick tekningarna i matchen att fungera smärtfritt. Det har varit dålig teknik av den varan hos linjedomarna hittills i VM.

 

 

/ Leif Boork

I hockeyns tjänst sedan 1967

 

Läs Mathias Liss krönika här.

Till startsidan för hockey-VM.