Indianerna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1936
Stad: Kumla
Hemmaarena: Glottra Skog Arena
SM-guld: 2 st
Kända förare: Rune Holta, Matej Ferjan, Henrik Gustafsson, Ryan Sullivan, Antonio Lindbäck, Niels-Kristian Iversen, Evert Fransson, Rune Larsson

Indianerna från Kumla är en av de mest anrika speedwayklubbarna i Sverige. Kumla MSK var en av de sju stall som körde den allra första speedwayserien i Sverige 1948. Namnet Indianerna kom till först på 1950-talet. Trots att Kumla var pionjärer inom speedway dröjde det ända fram till 1990 (och 1991) innan klubben för första gången vann SM-guld. Indianerna hade fallit på målsnöret ett antal gånger före det, och har så även efter SM-gulden. 2015 stod man på startgriden i sin senaste SM-final, Elit Vetlanda var dock för svåra den gången.
 

Några tongivande förare

Kenneth Bjerre

Född: 1984-05-24
Land: Danmark
Klubb: Indianerna
Meriter: Dansk mästare, seger i SGP i Göteborg 2010.

Dansken Kenneth Bjerre hade sina mest framgångsrika år runt 2010. Då var han en av de ordinarie förarna på startgriden i Speedway Grand Prix och slutade som bäst sjua. Gör sin andra säsong i Indianerna, men har kört för Kumlaklubben vid ytterligare två tillfällen tidigare. 2017 skrapade Bjerre ihop näst mest poäng för Indianerna, efter polacken Piotr Protasiewicz.

Piotr Protasiewicz

Född: 1975-01-25
Land: Polen
Klubb: Indianerna
Meriter: 2 lag-VM-guld, Junior-VM-guld, Polsk mästare.

Om det finns någon som kan utmana Henka Gustafsson om att vara Mr Indianerna så är det polacken Piotr Protasiewicz. 43-åringen kommer 2019 att göra sin 20:e säsong för Indianerna. Han har kört lite i skuggan av landsmannen Tomasz Gollob genom åren men har vunnit junior-VM och även ett par lag-VM med Polen. Var 2017 Indianernas bästa poängplockare i Elitserien. ”Pepe” Protasiewicz har också kört drygt tio säsonger i Speedway Grand Prix, där han som bäst slutade elva, 2003. Åldern till trots är oddsen låga på att Protasiewicz blir en nyckelförare för Indianerna även i år.

Vaclav Milik

Född: 1993-05-22
Land: Tjeckien
Klubb: Indianerna
Meriter: Golden Helmet of Pardubice, junior-VM-guld i paråkning.

Den startsnabba tjecken Vaclav Milik är uppväxt på speedwaybanan. Pappa Vaclav Milik Sr tillhörde landslaget för Tjeckien på 1990-talet och körde ligaspeedway i Polen när Milik Jr föddes 1993. Vaclav Milik kom till Indianerna inför 2017, men hade då varit på klubbens radar i flera år. Han tog sin första heatseger för Kumla-laget i bortasegern mot Dackarna i början av sommaren 2017. Vaclav Milik är en av fem reservförare till VM-serien i speedway 2018.

Ludvig Lindgren

Född: 1990-09-23
Land: Sverige
Klubb: Indianerna
Meriter: U19-EM-guld i lag.

Indianernas lagkapten Ludvig Lindgren kommer från en riktig speedwayfamilj. Pappa Tommy Lindgren körde både speedway och isracing på sin tid (och vann SM-guld med Indianerna 1991), och Luddes äldre bror Fredrik Lindgren är kanske den mest kände i familjen. Ludvig Lindgren var tillsammans med ”Pepe” Protasiewicz den ende som stod på startgriden i alla matcher för Indianerna 2017. Indianerna som undvek nedflyttning med minsta möjliga marginal.

Till startsidan för speedway.
Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.