Borussia Dortmund

Till Bundesliga startsida.
Borussia Dortmund grundades av ett gäng ungdomar 1909 i Dortmund. Dortmund är en av Europas största klubbar och innehar ett publiksnitt på cirka 82 000 per match, vilket är högst i hela Europa – imponerande minst sagt. Bundesliga har man vunnit inte mindre än åtta gånger. Säsongen 96/97 segrade de gulsvarta dessutom i den största turneringen av dem alla, Champions League.
Smeknamn: Die Borussen, Die Schwarzgelben, Der BVB
Manager: Peter Stöger
Hemmaarena: Signal Iduna Park
 

Spela på Borussia Dortmund hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Borussia Dortmund:

Mario Götze
Den tidigare supertalangen Mario Götze är tillbaka i klubben han kom till som 9-åring, Borussia Dortmund. Efter tre år hos rivalen Bayern Munchen anslöt han förra sommaren. 25-åringen har haft en del skadeproblem i sin karriär, men talangen råder det inget tvivel om. Mario Götze avgjorde VM-finalen i Brasilien som inhoppare och såg till att Tyskland blev världsmästare för första gången på 24 år. Götze har kallats Tysklands Messi av legendaren Franz Beckenbauer och ”en av de största tyska talangerna någonsin”, av gamle storspelare Matthias Sammer. Mario Götze vann ligatitlar och spelade Champions League-final med Bayern Munchen, men blev inte den nyckelspelare han önskade. Flytten hem till Dortmund har inte varit helt problemfri för mittfältaren som fick större delen av den gångna säsongen spolierad på grund av en mystisk skada. 12 matcher och 3 mål i Bundesliga han Götzte dock med.

Marco Reus
28-åringen Marco Reus har haft alla Europas toppklubbar i sina hasor. Rivalen Bayern Munchen i Bundesliga. Liverpool, Manchester United och Arsenal i Premier League samt de spanska giganterna Real Madrid och Barcelona. Men Reus har blivit kvar i Der BVB. Vänsterforwarden är från Dortmund men slog igenom i Borussia Mönchengladbach. Efter tre säsonger på Borussia-Park, där han gick från 8 till 10 till 18 mål köpte hemmaklubben Borussia Dortmund loss Reus för 17 miljoner euro i januari 2012. Marco Reus var uttagen till EM för Tyskland men fick lämna återbud på grund av skada. Han har kontrakt med BVB till 2019.

Andre Schurrle
Andre Schurrle har varit en flyttfågel under sin karriär. 26-åringen har som senior inte varit mer än två säsonger i någon klubb. Borussia Dortmund är Schurrles femte klubb. Han blev ordinarie i Mainz 05 2009 och säsongen efter gjorde han 15 mål i Bundesliga. Bayer Leverkusen lade då upp 6,5 miljoner pund för vänsterforwarden. Efter två säsonger i Leverkusen hade marknadsvärdet på tysken ökat till 18 miljoner pund, som Chelsea i Premier League, betalade för Schurrle sommaren 2013. Det blev dock mest tid på bänken för Schurrle på Stamford Bridge och efter 1,5 säsong lämnade tysken åter för Bundesliga. Men värdet på anfallaren hade stigit ytterligare. Wolfsburg betalade 22 miljoner pund för tysken. Sedan sommaren 2016 är det gulsvart som gäller för Schurrle, som har kontrakt med BVB till 2021.

Spela på Dortmund.