Borussia Dortmund

Borussia Dortmund

Till Bundesliga startsida
Borussia Dortmund grundades av ett gäng ungdomar 1909 i Dortmund. Dortmund är en av Europas största klubbar och innehar ett publiksnitt på cirka 82 000 per match vilket är högst i hela Europa – imponerande minst sagt. Man har charmat fotbollsvärlden med sin frejdiga fotboll och det är nog bara en tidsfråga innan laget vinner en riktigt tung titel.
Smeknamn: Die Borussen, Die Schwarzgelben, Der BVB
Manager: Thomas Tuchel
Hemmaarena: Signal Iduna Park
Spelschema: Dortmunds spelschema i Bundesliga

Spela på Borussia Dortmund hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Borussia Dortmund:
Mario Götze

Den tidigare supertalangen Mario Götze är tillbaka i klubben han kom till som 9-åring, Borussia Dortmund, efter tre år hos rivalen Bayern Munchen. 24-åringen har haft en del skadeproblem i sin karriär, men talangen råder det inget tvivel om. Mario Götze avgjorde VM-finalen i Brasilien som inhoppare och såg till att Tyskland med världsmästare för första gången på 24 år. Götze har kallats Tysklands Messi av legendaren Franz Beckenbauer och ”en av de största tyska talangerna nånsin”, av gamle storspelare Matthias Sammer. Mario Götze vann ligatitlar och spelade Champions League-final med Bayern Munchen, men blev inte den nyckelspelare han önskat och flyttade i somras hem till Borussia Dortmund, där han skrev på ett 4-årskontrakt.

Marco Reus
27-åringen Marco Reus har haft alla Europas toppklubbar i sina hasor. Rivalen Bayern Munchen i Bundesliga. Liverpool, Manchester United och Arsenal i Premier League samt de spanska giganterna Real Madrid och Barcelona. Men Reus har blivit kvar i Der BVB. Vänsterforwarden är från Dortmund men slog igenom i Borussia Mönchengladbach. Efter tre säsonger på Borussia-Park, där han gick från 8 till 10 till 18 mål köpte hemmaklubben Borussia Dortmund loss Reus för 17 miljoner Euro i januari 2012. Marco Reus var uttagen till EM för Tyskland men fick lämna återbud på grund av skada. Han har kontrakt med BVB till 2019.

Emre Mor
Dansk-turken Emre Mor är född i Danmark och spelade u-landskamper för Danmark, men har sedan valt att spela för Turkiet. Den 168 cm korte ytterforwarden är bara 19 år och gjorde bara en säsong i danska högstaligan med Nordsjaelland innan Borussia Dortmund värvade talangen sommaren 2016 för 5 miljoner pund. Mor spelade i somras EM för Turkiet. Underbarnet Emre Mor är bara i början av sin karriär men har en diger uppgift att slå sig in i ett lag med offensiva spelare som Marco Reus, Mario Götze och Andre Schurrle. Turken har dock kontrakt med BVB till 2021.

Marc Bartra
Mittbacken Marc Bartra började faktiskt spela i Espanyol men bytte redan som 11-åring till rivalen och grannklubben Barcelona. Där blev 25-åringen kvar till han såldes till Bundesliga och Borussia Dortmund för 8 miljoner Euro sommaren 2016. Spanjoren har tillhört ett Barca som aldrig varit sämre än 2:a i ligan under hans år i klubben. Man har spelat final i Copa del Rey fem gånger och vunnit Champions League två gånger. Men alla titlar till trots, Bartra har inte lyckats peta Gerard Pique och Javier Mascherano i mittförsvaret på Nou Camp. Bartra har tillhört alla Spaniens u-landslag och fick 2013 debutera i a-lagslaget, där det blivit drygt dussinet landskamper. 

Andre Schurrle
Andre Schurrle har varit en flyttfågel under sin karriär. 25-åringen har som senior inte varit mer än två säsonger i någon klubb. Borussia Dortmund är Schurrles femte klubb. Han blev ordinarie i Mainz 05 2009 och säsongen efter gjorde han 15 mål i Bundesliga. Bayer Leverkusen lade då upp 6,5 miljoner pund för vänsterforwarden. Efter två säsonger i Leverkusen hade marknadsvärdet på tysken ökat till 18 miljoner pund, som Chelsea i Premier League, betalade för Schurrle sommaren 2013. Det blev dock mest tid på bänken för Schurrle på Stamford Bridge och efter 1,5 säsong lämnade Schurrle åter för Bundesliga. Men värdet på anfallaren hade stigit ytterligare. Wolfsburg betalade 22 miljoner pund för tysken. Sedan sommaren 2016 är det gulsvart som gäller för Schurrle, som har kontrakt med BVB till 2021.

Ousmane Dembele
Borussia Dortmund vann dragkampen om den franske jättetalangen Ousmane Dembele. Liverpool och Tottenham i Premier League var några av de klubbar som drog mest i Rennes anfallstalang, men det blev istället Bundesliga och Dortmund. 19-åringen har spelat för alla Frankrikes u-landslag och fick under 2016 dessutom debutera för seniorlandslaget. Ifjol slog Dembele igenom med dunder och brak. Han gjorde tolv mål för Rennes och vann skytteligan i klubben. Han gjorde dessutom fem assist. Anfallaren har skrivit på för fem år med gulsvarta Dortmund.

Spela på Borussia Dortmund