Borussia Dortmund

Borussia Dortmund

Till Bundesliga startsida
Borussia Dortmund grundades av ett gäng ungdomar 1909 i Dortmund. Dortmund är en av Europas största klubbar och innehar ett publiksnitt på cirka 82 000 per match, vilket är högst i hela Europa – imponerande minst sagt. Bundesliga har man vunnit inte mindre än åtta gånger. Säsongen 96/97 segrade de gulsvarta dessutom i den största turneringen av dem alla, Champions League.
Smeknamn: Die Borussen, Die Schwarzgelben, Der BVB
Manager: Peter Bosz
Hemmaarena: Signal Iduna Park
Spelschema: Dortmunds spelschema i Bundesliga

Spela på Borussia Dortmund hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Borussia Dortmund:

Mario Götze
Den tidigare supertalangen Mario Götze är tillbaka i klubben han kom till som 9-åring, Borussia Dortmund. Efter tre år hos rivalen Bayern Munchen anslöt han förra sommaren. 25-åringen har haft en del skadeproblem i sin karriär, men talangen råder det inget tvivel om. Mario Götze avgjorde VM-finalen i Brasilien som inhoppare och såg till att Tyskland blev världsmästare för första gången på 24 år. Götze har kallats Tysklands Messi av legendaren Franz Beckenbauer och ”en av de största tyska talangerna någonsin”, av gamle storspelare Matthias Sammer. Mario Götze vann ligatitlar och spelade Champions League-final med Bayern Munchen, men blev inte den nyckelspelare han önskade. Flytten hem till Dortmund har inte varit helt problemfri för mittfältaren som fick större delen av den gångna säsongen spolierad på grund av en mystisk skada. 12 matcher och 3 mål i Bundesliga han Götzte dock med.

Marco Reus
28-åringen Marco Reus har haft alla Europas toppklubbar i sina hasor. Rivalen Bayern Munchen i Bundesliga. Liverpool, Manchester United och Arsenal i Premier League samt de spanska giganterna Real Madrid och Barcelona. Men Reus har blivit kvar i Der BVB. Vänsterforwarden är från Dortmund men slog igenom i Borussia Mönchengladbach. Efter tre säsonger på Borussia-Park, där han gick från 8 till 10 till 18 mål köpte hemmaklubben Borussia Dortmund loss Reus för 17 miljoner euro i januari 2012. Marco Reus var uttagen till EM för Tyskland men fick lämna återbud på grund av skada. Han har kontrakt med BVB till 2019.

Emre Mor
Dansk-turken Emre Mor är född i Danmark och spelade u-landskamper för Danmark, men har sedan valt att spela för Turkiet. Den 168 cm korte ytterforwarden är bara 20 år och gjorde bara en säsong i danska högstaligan med Nordsjaelland innan Borussia Dortmund värvade talangen sommaren 2016 för 5 miljoner pund. Underbarnet Emre Mor är bara i början av sin karriär men har en diger uppgift att slå sig in i ett lag med offensiva spelare som Marco Reus, Mario Götze och Andre Schurrle. Det blev endast sex matcher för Dortmun i fjol. Turken har dock kontrakt med BVB till 2021.

Marc Bartra
Mittbacken Marc Bartra började faktiskt spela i Espanyol, men bytte redan som elvaåring till rivalen och grannklubben Barcelona. Där blev 26-åringen kvar till han såldes till Bundesliga och Borussia Dortmund för 8 miljoner euro sommaren 2016. Spanjoren har tillhört ett Barca som aldrig varit sämre än tvåa i ligan under hans år i klubben. Man har spelat final i Copa del Rey fem gånger och vunnit Champions League två gånger. Men alla titlar till trots lyckades Bartra aldrig peta Gerard Pique och Javier Mascherano i mittförsvaret på Nou Camp. Han gick därför till Dortmund där han tog en ordinarie plats under sin debutsäsong. Bartra har tillhört alla Spaniens U-landslag och fick 2013 debutera i A-landslaget, där det blivit drygt dussinet landskamper. Kontraktet med Dortmund löper till 2020

Andre Schurrle
Andre Schurrle har varit en flyttfågel under sin karriär. 26-åringen har som senior inte varit mer än två säsonger i någon klubb. Borussia Dortmund är Schurrles femte klubb. Han blev ordinarie i Mainz 05 2009 och säsongen efter gjorde han 15 mål i Bundesliga. Bayer Leverkusen lade då upp 6,5 miljoner pund för vänsterforwarden. Efter två säsonger i Leverkusen hade marknadsvärdet på tysken ökat till 18 miljoner pund, som Chelsea i Premier League, betalade för Schurrle sommaren 2013. Det blev dock mest tid på bänken för Schurrle på Stamford Bridge och efter 1,5 säsong lämnade tysken åter för Bundesliga. Men värdet på anfallaren hade stigit ytterligare. Wolfsburg betalade 22 miljoner pund för tysken. Sedan sommaren 2016 är det gulsvart som gäller för Schurrle, som har kontrakt med BVB till 2021.

Ousmane Dembele
Borussia Dortmund vann sommaren 2016 dragkampen om den franske jättetalangen Ousmane Dembele. Liverpool och Tottenham i Premier League var några av de klubbar som drog mest i Rennes anfallstalang, men det blev istället Bundesliga och Dortmund. 20-åringen har spelat för alla Frankrikes u-landslag och fick under 2016 dessutom debutera för seniorlandslaget. Under säsongen 2015/2016 slog Dembele igenom med dunder och brak. Han gjorde då tolv mål för Rennes och vann skytteligan i klubben. Debutsäsongen i Tyskland visade Dembele vilken supertalang han är och tog snabbt en så gott som ordinarie plats. Ryktena har dock varit många under sommarfönstret där det framförallt snackats om Barcelona. Det återstår att se hur länge fransmannen blir kvar hos Dortmund. Han har kontrakt fyra år till med de gulsvarta.

Spela på Dortmund i Bundesliga.