Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen

Till Bundesliga startsida
Bayer Leverkusen grundades 1904 och har under de senare åren stämplats som ett av de stora lagen i Bundesliga. De största bedrifterna man åstadkommit är två titlar, Tyska Cupen 1993 och UEFA-cupen 1988. I Champions League presterade man sin bästa säsong 2011/2012 men fick där respass av FC Barcelona i åttondelsfinal med sammanlagt 2-10.
Smeknamn: Werkself
Manager: Roger Scmidt
Hemmaarena: BayArena
Spelschema: Bayer Leverkusens spelschema i Bundesliga

Spela på Bayer Leverkusen hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Bayer Leverkusen:
Javier Hernandez

Anfallaren Javier ”Chicharito” Hernandez kommer sannolikt att vara Mexicos mesta landslagsmålskytt genom tiderna när säsongen är till ända. 28-åringen köptes av Manchester United i Premier League som 22-åring 2010, efter att ha gjort 21 mål för Guadalajara i den mexikanska ligan. Chicharito gjorde 13 mål sin första säsong på Old Trafford, men lyckades aldrig ta en ordinarie plats under fyra säsonger i klubben. Trots att han gjorde över tio mål tre av de fyra säsongerna, så blev han utlånad den femte säsongen. Lånet gick till den spanska storklubben Real Madrid. Real valde dock att släppa tillbaka mexikanen när lånet upphörde. Under transferfönstrets sista dag 2015 blev Hernandez istället klar för Bayer Leverkusen i Bundesliga. Sin första säsong i klubben slutade han fyra i skytteligan i Tyskland. Chicharito har kontrakt med Leverkusen till 2018.

Hakan Calhanoglu
Hakan Calhanoglu är en av många fotbollspelare som är född och uppvuxen i Tyskland, men som valt att representera Turkiet i landslagssammanhang. 22-åringen debuterade för a-landslaget som 19-åring, efter att ha tillhört samtliga u-landslag. Efter att ha fått sin fotbollsfostran i Karlsruhe debuterade den offensive mittfältaren i Bundesliga för Hamburg. Efter bara en säsong i Hamburg såldes Calhanoglu till rivalen Bayer Leverkusen, för 14,5 miljoner Euro, sommaren 2015. En inte helt okontroversiell övergång. I Leverkusen har turken varit ordinarie de två säsonger han spelat där. Rykten har placerat Calhanoglu ibland annat Barcelona, men 22-åringen har kontrakt med Leverkusen till 2019.

Admir Mehmedi
25-åringen Admir Mehmedi, med rötter i Makedonien, är inne på sitt tredje land som professionell fotbollsspelare. Schweizaren slog igenom hemma i Zurich där han gjorde 10 mål som 20-åring 2011. Det drog intresse från både Premier League och Bundesliga, men det var till slut Dinamo Kiev som vann dragkampen om anfallaren. Tiden i Ukrainas huvudstad blev dock misslyckad för Mehmedi och han fick sitta mest på bänken. Det blev bara 1,5 år i Kiev innan han värvades av Freiburg i Bundesliga. Där återfick han självförtroendet och gjorde tolv mål. Säsongen därpå gick tyngre för klubben och Freiburg åkte ur. Men Admir Mehmedi blev kvar i Bundesliga eftersom Bayer Leverkusen köpte loss honom sommaren 2015. Landslagsmannen har kontrakt med Leverkusen till 2019.

Kevin Kampl
Slovenen Kevin Kampl är faktiskt född och uppvuxen i Tyskland. Den nuvarande Bayer Leverkusenspelaren började också sitt fotbollsspelande i Leverkusen som 7-åring. Men det verkliga genombrottet som senior kom i den tyska tredjeligan och Osnabruck, för mittfältaren. Kampl snappades upp av Red Bull Salzburg hösten 2012 och under 2,5 säsong i Österrike vann Kampl både ligan och cupen. När januarifönstret öppnade 2015 värvades Kampl av Borussia Dortmund för 12 miljoner Euro, men det blev bara ett halvår i Dortmund innan han blev klar för Bayer Leverkusen i slutet av augusti 2015. 26-åringen har kontrakt med klubben till 2020.

Spela på Bayer Leverkusen