Jake Virtanen har finländska rötter

Kanadensaren – med finska rötter

Jake Virtanen var med och vann JVM-guld med sitt Kanada redan förra året. Vad gör årets turnering så speciell? 18-åringen ska spela i Finland – landet där hans pappa växte upp.

Den kanadensiske stjärnan har dubbla medborgarskap, men har bara besökt Finland en gång tidigare. Det var i samband med en U18-landskamp. Nu vill Jake Virtanen återvända, träffa sin släkt och flyga hem med en guldmedalj runt halsen.

Att Kanada vinner JVM 2016 ger oddset 4.75.
 

Finland vann JVM-guld på hemmaplan sedan Kasperi Kapanen avgjort i förlängningen mot Ryssland.

Finland mästare – efter rysare

Finland fick taket att lyfta i Hartwall Arena. 1.33 in i förlängningen slog Kasperi Kapanen till med det matchavgörandet 4-3-målet.

De finska Juniorlejonen ledde JVM-finalen med 3-2 när det återstod sju sekunder av den tredje perioden. Då kvitterade Ryssland, men efter drygt en och en halv minut in i förlängningen kom så avgörandet för hemmanationen – som fick Hartwall Arena att koka över! Kasperi Kapanen rundan kassen och lirkade in segermålet.

Grattis Finland till JVM-guldet

Sverige förlorade bronsmatchen mot USA med 8-3.

Sverige föll tungt – USA knep bronset

Det blev ingen medalj för Juniorkronorna. USA var för starka och vann bronsmatchen med utklassningssiffrorna 8-3.

Rikard Grönborg hade en förhoppning om att avsluta sina år i U20-landslaget med medalj, men precis som i fjol förlorade Sverige bronsmatchen. USA vann enkelt och komfortabelt med 8-3. Anders Bjork, Ryan Donato och Matthew Tkachuk gjorde två mål vardera – och Alex Nedeljkovic noterades för 35 räddningar.

Alexander ”Mini-Nyllet” Nylander blev Juniorkronornas bästa poängörare i JVM 2016 med nio poäng, varav fyra mål och fem assist, på sju matcher. Dmytro Timashov noterades för sju poäng, två mål och fem assist, under turneringen.

Spela på Oddset här

Hartwall Arena är huvudarenan under JVM.

Här avgörs finalen: Hartwall Arena

Hartwall Arena är huvudarenan under JVM. Här spelades Grupp B, kvartsfinaler, semifinaler och nu väntar bronsmatch och final. ”Riktiga” VM avgjordes här 1997, 2003, 2012 och 2013. Dessutom stod Hartwall Arena värd för JVM-turneringen 1998. Ett hockeymekka!

Publikkapacitet: 13 665 Invigdes: 1997 Hemmalag: Jokerit, KHL Matcher: Grupp B, Kvartsfinaler, Semifinaler, Bronsmatch och Final

De finska Juniorlejonen har infriat hemmapublikens förväntningar. 6-5 mot Kanada i kvarten följdes upp med en ny uddamålsseger mot Sverige. Finland vann semin med 2-1 efter mål av Roope Hintz och Antti Kalapudas. Nu väntar finalen inför ett kokande Hartwall Arena den 5 januari. 1998 vann Finland JVM-guld på hemmplan – den gången med Olli Jokkinen i spetsen. Finland har även JVM-guld från 1987 och 2014. Blir det ett fjärde nu?

Spela på JVM

© AB Svenska Spel

Denna webbplats är skyddad av upphovsrättslagen (1960-729).

Detta omfattar varumärken, text, fotografier, teckningar och bilder