Spelformen på topp!

Det är synd att World Cup lider mot sitt slut lagom till när spelformen börjar infinna sig. De fem senaste spelen har gått in, trots att bara ett av dem haft ett odds på under två gånger sidfläsket. 

I den första finalen gjorde både Marchand (2,25) och Bergeron (2,50) mål i Kanadas 3-1 vinst över ett vilt kämpande Europa, som bjöd upp till bättre dans än väntat. Men det finns inte så mycket att göra åt dessa lönnlöv. De dansar rumba på en nivå så övriga lag förvandlas till Thomas Wassberg i Let’s Dance. 

I natt avgörs World Cup 2016. Trots att Europa gör det bra så finns det ingenting som talar för någonting annat än att Kanada avgör. Det är alltid torrt och ocharmigt att reka storfavoriter. Men nu är det befogat. 

Det blir inga spel på målskyttar inatt. Det enda jag vill är att Marchand ska behålla sin ensamma ledning i skytteligan, så vi kan räkna in långtidsspelet till tjugo gånger pengarna! Då slutar detta World Cup i ett guldregn, inte bara för Kanada…

Kanada vinna första perioden (1,77) 
Kanada har vunnit den första perioden i SAMTLIGA matcher i denna turnering. Varför skulle de bryta den trenden nu när det gäller som mest? Oddsen på Kanadavinst är låga. Men att de ska vinna första perioden ger betydligt mer tillbaka på satsat kapital. 1,77 är taget! 

Under 5,5 mål (2,00)
Det var verkligen ingen överkörning som Europa åkte på i den första finalen. De stod upp bra. Jag tror de kommer försöka hålla siffrorna nere i denna match också. Det är ändå inte varje dag spelare från Tyskland, Norge och Schweiz får spela en final i World Cup. Så de kommer sälja sig dyrt. Ingen av Europas matcher har gått över linan 5,5 mål i denna turnering. Så oddset, två gånger pengarna, på att den hamnar under igen känns given att hugga på. 

/ dybban

Jag hejar på Bellemare

I natt kommer Kanada att vinna World Cup, det finns liksom inget annat. 

Jag har försökt måla upp olika scenarion för hur de ska kunna förlora, men jag kommer inte fram till något vettigt.

Crosbys line med Bergeron och Marchand har funkat bäst för Kanada under turneringen, jag tror de kommer bjuda på lite extra i matchen. 

På något vis känner jag att den riktiga finalen var mellan Kanada och Ryssland. Den hockey som spelades i den matchen var fenomenal, båda lagen spelade för att vinna och göra mål. Inget defensivt tänk där inte.

Men vill lag Europa ha någon chans att kunna rubba, eller i alla fall göra Kanada nervösa, så är det bara att stänga ner framför eget mål.

Pierre-Édouard Bellemare vet många som följer svensk hockey vem det är. Han har spelat åtta år i Sverige för Leksand och senast Skellefteå, där han spelade till sig två guld. Det året jag spelade i Skellefteå så skev han på ett NHL kontrakt med Philadelphia Flyers. Han var med oss och tränade på försäsongen så jag fick prata lite med honom om hans resa till att äntligen få ett NHL-kontrakt.
 

Det som tagit honom dit är en enorm seriositet och hårt jäkla jobb. När han kom till Skellefteå så var han i botten på nästan alla tester. När han lämnade, fem år senare  så var han i toppen på alla tester. Det är ingen tillfällighet att han nu lyckats även i världens bästa liga.

Ikväll hejar jag på Bellemare, men av lagen så hejar jag på Kanada.

/ Widing

Han fullkomligt gallskriker

Första finalen var en ganska underhållande match. Europa stretade emot helt okej men någon spänning blev det aldrig.

Sidney Crosby tog tag i det när Europa spelade som bäst, han hittade Bergeron i mitten som satte 3-1 till Kanada och avgjorde matchen. Lag Europa pratar om att man gjorde lite för mycket misstag, men det spelar ingen roll. För det här Kanada kan ingen rå på.

En härlig sekvens under matchen var Stamkos mål. Getzlaf snor alltså pucken från den 206 centimeter Chara, tänk räckvidden på honom! Nu är ju Getzlaf 193 centimeter själv, men jag har aldrig sett någon ta pucken av jätten Chara på det sättet.  Efter det spelar han fram Stamkos till öppen kasse och 2-0 till Kanada.

Var det någon som missade att Sekeras var fri? Niklas Holmgren var min räddning, förutom kaffet såklart, för att inte somna till under matchen. Holmgren har varit kommentator under World Cup och jag är en av dem som gillar honom och hans entusiasm. Backen Sekeras kom fri och Holmgren fullkomligt gallskriker fyra, fem gånger att han är just fri. Jag kom på mig själv med att sitta och skratta mitt i natten, helt ensam. Jag hoppas ingen granne såg mig om de var uppe för en nattmacka…

/ Widing

Största favoriten någonsin

Det dummaste jag hunnit skriva i den här hockeybloggen var nog min rek om vilka som skulle vinna World Cup: ”Att lira Kanada till 1,95 är för lågt. Det är hockey vi snackar om…”

1,95 var inte för lågt. Nu är det 1,07 som gäller. Det känns inte heller för lågt just nu. Det är tråkigt att ha fel när man vill ha rätt…

Inför Sverige-Team Europa var jag mer rätt ute: ”Jag kan tyvärr inte spela Sverige till 1,60 ikväll. Vi känns inte så pass överlägsna Europa som har en Anze Kopitar i högform och en pånyttfödd, flygande Gaborik på isen. Värdet ligger istället på Europa.”

Det är lika tråkigt att ha rätt när man vill ha fel…

Mitt enda spel i matchen på under 4,5 mål till 2,15 satt dock. 

Sverige kom inte riktigt upp i nivå i semin mot Europa. Många proffstyckare har höjt sina röster och kallar Sveriges insats i World Cup för en flopp. Det är väl magstarkt tycker jag. Vi kom ändå till semi och torskade i pucklotteriet sudden death mot ett lag som faktiskt har varit riktigt bra och spelat exakt efter sin gameplan och förmåga i hela turneringen. Sveriges insats är godkänd. Det går inte att säga annat. Jämför med USA, där snackar vi flopp! 

I natt spelas den första finalen i bäst av tre. Jag tror inte att ett lag har varit större favoriter i en hockeyfinal någonsin. Jag har svårt att se att Europa lyckas dra ner på tempot och få matchen dit de vill. Europa har dessutom ett stort avbräck i skadan på Gaborik, en av lagets absolut största utropstecken, som gör att han missar hela finalserien. 

Jag vet ändå var mina spel kommer att ligga. Oddsen på att Kanada ska vinna matchen känns inte som supervärde. 1,80 på -2,5 är inte jättekul även om jag tror det sitter. Så det blir målskyttar för hela slanten. 

Målskytt: B Marchand (2,25)
Marchand leder skytteligan i World Cup. Han var riktigt het i semin mot Ryssland. Det största anledningen till att han gör mål även i kväll är dock att han spelar med världens bästa hockeyspelare, Sidney Crosby. Åk runt allt vad du kan och håll klubban i isen så kommer målen. 

Målskytt: P Bergeron (2,50) 
Bergeron är den tredje länken i superkedjan med Crosby. Givetvis kan man lira Crosby målskytt till 2,10, ett lyckat drag i semin, men jag tror Europa kommer ligga otroligt tätt på superstjärnan. Det kommer skapa fina ytor för Bergeron och Marchand. Jag tror båda två gör mål. 

/ dybban