Tomhet och drömfinal

Igår kändes det som när en rykande färsk Quattro Stagioni stod och väntade i köket. Idag känns det som när man käkat upp hela pizzan. Tomt, med en bitter och tung eftersmak. 

5-2 till Kanada. Klar vinst. Sverige räckte helt enkelt inte till. Jag trodde i min enfald att det skulle bli en jämn match, men lönnlöven var för bra. Eller så kom Sverige inte upp i nivå. Chansspelet på kryss gick i alla fall inte hem. 

Nu väntar match om bronset mot Ryssland istället. 

Ryssland till 3,25 var ett bra spel då det kunde ha slutat hur som helst. Matchen vände fram och tillbaka och straffläggningen blev en riktig hela havet stormar. Tre straffar, fem straffar? Vad händer? Jag trodde att ryssarna hade vunnit efter tredje straffen, det trodde ryssarna med, men så var tydligen inte fallet. Samsonov lyckades släppa in tre raka straffar från Troy Terry. Det ska inte hända ofta. Ska det vara så svårt att hålla tätt mellan benen? Tydligen. 

Det positiva är att vi får lite av en drömfinal. Kanada - USA är inte kattskit. 

Det har varit mycket stolpe ut i spelen detta JVM. Det som räddar upp det är långtidsspelen där Nylander (5+7) ser ut att ta hem den svenska poängligan till 4,50 och Eriksson Ek (6+3) vinna den interna skytteligan till 4,50. Men bronsmatchen återstår förstås. 

JVM:s sista dag ser ut så här: 
21.30 Sverige - Ryssland (Bronsmatch) 
02.00 USA - Kanada (Final)

Nu ska vi avsluta med pengar in. Så är det bara. Nattens spel: 

Sverige - Ryssland: 2 (2,50)
Jag vet inte varför det känns som svenska lag så ofta saknar den mentala styrkan som krävs för att  verkligen vara bäst när det gäller? När det gäller bronsmatcher i JVM så har småkronorna en mindre rolig statistik. Det har blivit en medalj på de senaste sex försöken. Ryssland såg bra ut mot USA, i alla fall, i andra hälften av matchen och var inte alls ovärdiga en finalplats. När Sverige nu ställs som favoriter får jag svårt att spela med hjärtat, utan tvingar mig själv att låta hjärnan bestämma. Ryssland till 2,50 är taget. 

Målskytt: Eriksson Ek (3,05)
Eriksson Ek har växt fram till Sveriges bästa målskytt i turneringen. Han har varit ruggigt effektiv och har ett riktigt bra skott. Han snittar ett mål per match och nu får man över tre gånger pengarna i en bronsmatch, som mycket väl kan bjuda på lite Hawaii-hockey, på att han gör mål igen. Det känns som hämtgurka. 

USA - Kanada: X (4,75) 
Visst känns det som att Kanada har hittat formen lagom till finalen. Mot Sverige visade även den listade förstakedjan med Dube, Cirell och Stephens upp sig från en bättre sida. Så den offensiva bredden är stor. USA hade dock recepten mot Kanada i gruppspelet, men bör ha lite tröttare ben idag efter holmgången i semin. Kanada har dock färre återhämtningstimmar. Det är så jämt mellan lagen att vem som helst kan vinna, en enda dum tackling kan avgöra. Det här blir riktigt spännande. Kanada sätts som klara favoriter till 1,88. Inte jättekul. Jag känner mig tämligen trygg med att om den här finalen spelades tio gånger, så skulle ett antal sluta med övertid. Så 4,75 på krysset känns roligt! Varför inte avsluta den här turneringen med ännu mer dramatik? 

Vi får hoppas på en trevlig avslutning på den här turneringen. Och på den här bloggen. 

Tack alla ni som följde mig och Rickard under vägen!

God lycka i fortsättningen. 

/ Simon

Kanada bäst när det gäller

Finaldagen är här. Och inte oväntat så står det Kanada och USA på programmet för matchen om guldmedaljerna. Tyvärr för svensk del så blir det att försöka omgruppera styrkorna och vinna bronsmatchen mot Ryssland.

Jag vet av egen erfarenhet från senior-VM att det kan vara tufft att ladda om dagen efter en semifinalförlust. Men det är faktiskt stor skillnad på känslan när man kommer hem om man fått med sig en medalj och vunnit den sista matchen.

Att däremot förlora en bronsmatch, som kan tyckas värdsligt, gör att man åker hem med två raka förluster och en än sämre känsla i kroppen. Hoppas att småkronorna orkar se det så när dom vaknar till en ny dag idag.

Sveriges semifinal blev, ju längre matchen led, allt mer en match i Kanadas smak. Under den första perioden var det en jämn tillställning och två svenska mål fick den kanadensiska målvakten Connor Ingram utbytt. 

Målvaktsspelet har varit ett frågetecken för Kanada under turneringen och i det läget kunde laget, och framförallt den på förhand petade Carter Hart, skakat ordentligt. Men Hart klev in, stoppade alla övriga svenska skott, och är nu förstamålvakt igen inför finalen ikväll. Snacka om bäst när det gäller, och oj va typiskt Kanada på hemmaplan.

Jag var lite orolig att svenskarna inte skulle orka stå emot den kanadensiska pressen och forechecken och tyvärr blev så också fallet.

I den tredje perioden när matchen skulle avgöras räckte de svenska krafterna inte till. Man orkade inte spela i den tunga trafiken och lyckades inte spela snabbt nog ur egen zon för att istället göra de kanadensiska spelarna trötta. Ingen överraskning men det var precis så det blev.

Skulle Sverige ha vunnit semifinalen så hade man behövt hålla ledningen längre och fått Kanada att fundera lite. Men då hade Felix Sandström behövt överträffa sig själv. Felix spelade mycket bra men något eller några av målen hade han med ännu mer flyt kunnat ta. Ingen skugga ska falla på den svenska målvakten, men ska man slå Kanada kan man som lag inte släppa in fyra mål.

Är det då ett misslyckande? Nej absolut inte.

En besvikelse såklart, inte minst för killarna själva som hade chansen att gå hela vägen. Men jag tror att man känner själva att Kanada var lite för starka, USA hade nog passat svenskarna bättre i semifinal. Att skylla på utvisningar som hördes från vissa håll efter matchen är mer ett uttryck för besvikelse än den avgörande faktorn till förlusten.

Så ladda om grabbar och ta med er bronset hem till Sverige så kan ni se tillbaka på en bra turnering!

I den andra semifinalen bjöds vi på ett sanslöst drama. Matchen i sig var jämn och dramatisk.

Men det man minns mest är såklart straffläggningen och den märkliga kontroversen som uppstod när alla inte verkade ha klart för sig hur många straffar som skulle läggas. Nu verkar det mest ha varit ett fåtal ryska spelare som inte visste att 5 straffar per lag skulle läggas så inga ryska bortförklaringar och det är såklart skönt.

För efter tre omgångar ledde ryssarna och Ilya Samsonov i det ryska målet såg ruskigt tät ut.

Men i den fjärde omgången hittade Troy Terry det vägvinnande receptet att skjuta mellan benskydden. Han upprepade den bedriften två gånger till och blev matchvinnare i en osannolik utveckling. Fullständigt iskall!

Vi får alltså en repris på gruppfinalen mellan USA och Kanada i guldmatchen och det är trots allt turneringens två bästa lag totalt sett som gör upp.

Kanada kommer säkerligen sälja sig dyrare denna gången och vill såklart ta revansch för matchen på nyårsafton. Deras förmåga att vara bäst när det gäller är ofta omtalad och imponerande. Och likt i semifinalen mot svenskarna tror jag att man ser sig själva som favoriter trots att man förlorade senast lagen möttes.

Det har överlag varit en härlig turnering att följa. Hoppas att avslutningen blir riktigt bra och spännande också. Kul att ni hängt med här i bloggen.

Tack för mig!

Här kan du spela på JVM på Oddset!

/ Rickard