MODO Hockey

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Grundad: 1921
Hemmaarena: Fjällräven Center
SM-guld: 2 st
Tränare: Björn Hellkvist

MODO hade länge ett rykte som en av världens största talangfabriker inom hockeyn, och spelare som Peter Forsberg, Markus Näslund, Niklas Sundström och bröderna Sedin kommer för alltid att vara synonyma med Öviksklubben. Av nuvarande NHL-spelare är Victor Hedman den mest kände MODO-produkten. Föreningen är också för evigt förknippad med träindustrin i Norrland och Örnsköldsvik, men precis som industrin har det gått sämre för klubben på senare år, kulminerat med degraderingen från SHL i den episka matchserien mot Leksand 2016. Två SM-guld har MODO vunnit, med 28 års mellanrum, 1979 och (aningen oväntat) 2007. Varken Foppa eller Daniel och Henrik Sedin vann SM-guld med klubben, trots att man tog laget till final. MODO är femma i maratontabellen och har gjort 55 säsonger i högsta serien i Sverige.

Spela på Modo på Oddset.

Tongivande spelare

Oscar Hedman

Född: 1986-04-21
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Oscar Hedman är mellanbror i brödraskaran där minstingen Victor Hedman är den överlägset mest framgångsrika. Men 32-årige Oscar har haft en habil ishockeykarriär själv. Hedman har gjort elva säsonger i SHL och följde med MODO ner i Hockeyallsvenskan när klubben åkte ur SHL 2016. Den defensive backen har dock inte tillhört MODO hela tiden, utan gjort flera säsonger i Frölunda och Timrå. Oscar Hedman vann SM-guld med MODO 2007 och har fått göra flera landskamper med Tre Kronor, om än ingen i VM utan mest i Euro Hockey Tour.

Patrik Karlkvist

Född: 1992-05-01
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

26-åringen Patrik Karlkvist har sakta men säkert kämpat sig upp genom seriesystemet i hockeysverige. Ursprungligen från Nyköping representerade ytterforwarden inte mindre än tre föreningar som junior. Karlkvist spelade för både Nyköping, SSK och Moras J20-lag och gjorde samtidigt ett par säsonger i division 1 med Västervik. Karlkvist har alltid varit en stabil poängplockare och framför allt målskytt. Under sina två säsonger i MODO har han slutat etta eller tvåa i skytteligan, och oddsen är låga på att sörmlänningen fortsätter på den inslagna vägen.

Tobias Enström

Född: 1984-11-05
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Tony Mårtensson i all ära men frågan är om inte MODO levererade den stora bomben under silly season, bara några veckor innan säsongsstarten av Hockeyallsvenskan, genom att värva hem Tobias Enström. 33-årige Enström har haft en intressant karriär, där han varit lite okänd för de svenska hockeyfansen i och med att han tidigt valde att inte spela med Tre Kronor, för att bara fokusera på spel i NHL. I den omtalade NHL Entry Draft 2003 gick Enström först i åttonde rundan och trots att hans 178 centimeter ansågs för kort för en back i NHL, blev det elva säsonger i Nordamerika med samma organisation, Atlanta Thrashers/Winnipeg Jets. Båda Tobias bröder, Tommy och Thomas Enström, samt deras syster Tina Enström, har spelat hockey på högsta nivån i Sverige.

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.

Läs mer om lagen i HA.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.