Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Det var en trökig match igår. Herregud, vad gör pöjkarna! Belgarna var inte ens glada när de fick ta emot medaljen. Jag förstår inte vad det är med dem, vill de inte ha en bronsmedalj?! Den enda som verkade glad var förbundskapten Martinez.

Till startsidan för fotbolls-VM.

England var en stor koloss igår. Det hände ingenting. Harry Kane gick inte att känna igen över huvud taget. Han har knappt gjort någonting de senaste matcherna. Ändå vinner han skytteligan…

Återigen var det ett lågt försvarsspel och kontringar som gjorde att ett lag vann i detta VM. Det är inget som gynnar fotbollen, enligt mitt tycke.

Jag tippade rätt att Belgien skulle vinna. Men jag trodde ju också att det skulle bli en avslappnad tillställning och en sprakande fotbollsfest. Jag blev väldigt överraskad av den låga energin och viljan.

Ska jag vara ärlig så bytte jag kanal en stund och tittade på Wimbledon. Det var faktiskt roligare att se Djokovic slå Nadal i femte set. Hade man sett 10 procent av den inlevelse och energi de spelarna visade, som ändå har vunnit så många turneringar och tjänat så mycket pengar, hos de bortskämda fotbollsspelarna igår så hade jag varit glad. Spelare på den absoluta toppnivån måste inse att de inte bara spelar fotboll för sig själva, utan för alla som tittar och sitt land. De måste kunna prestera bättre.

Men vi får gratulera Belgien till vinsten. När de fått smälta det här kanske de förstår att de gjort något stort för landet.

Istället får vi hoppas på en hejdundrande match idag istället! Men jag är inte säker på det. Frankrike spelar som de gör med sitt starka försvarsspel, och att krympa ytor, så det blir svårt att spela anfallsspel mot dem. Sen har de Hugo Lloris i mål som varit outstanding i detta VM.

Kroaterna får hoppas att han gör en sämre match idag, då kan de han en chans.

Det känns lite som att Kroatien har halkat in till den här finalen på ett bananskal med alla förlängningar och straffar. De har faktiskt spelat en hel match mer än Frankrike för att ta sig hit. Så frågan är om de verkligen kommer orka stå emot Frankrikes tyngd?

Sen har ju fransmännen Mbappe där framme, som far igenom som en oljad blixt om han får lite ytor. Det är dessutom en fantastisk bredd i det franska laget, men många som kan göra mål.

Vi får hoppas att det inte blir som -94 i finalen mellan Italien-Brasilien som slutade 0-0 och fick avgöras på straffar. Jag var och såg den matchen på plats och jag satt mer eller mindre och somnade på läktaren. 

Även om hjärtat säger att det vore kul om ett så litet land som Kroatien, som aldrig vunnit VM innan, skulle få vinna så blir det nog svårt. Mitt tips är att Frankrike tar det här med sin tyngd och snabbhet.

Kroatien lär dock stå stilla idag klockan 17.00. Då blir det inte många andra knop gjorda i det landet.

Vi får önska båda lagen lycka till i deras största match i livet.

Jag vill även tacka för mig. Det har varit väldigt roligt att skriva om mina VM-tankar här. Och vilket härligt VM vi ändå fick vara med om! Tack alla ni som har följt med på resan!

Nu är det bara fyra år kvar till nästa gång…

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Det har varit en del konstiga diskussioner i både massmedia, sociala medier och bland gamla spelare. De menar på att den här bronsmatchen är helt ointressant.

Till startsidan för fotbolls-VM.

Men det tycker ju inte jag.

Det här är inte Hockey-VM som spelas varje år. Fotbolls-VM spelas var fjärde år och en spelare får inte många chanser i livet att stå på den stora scenen. Det är stor skillnad att åka hem med en medalj eller inte.

Det är klart att en spelare kan säga något i affekt att bronsmatchen inte känns viktig, för att man är grymt besviken över att inte få spela en VM-final. Men idag möts två lag som har jättemycket att spela för.

1994 kom vi själva in i omklädningsrummet efter semifinalen mot Brasilien med hängiga huvuden. Men då ropade ”Brollan” till att ”vi har en match kvar! Den ska vi ta!” Sen var det en otroligt skön känsla att få gå upp läktaren och ta emot den där medaljen från FIFA:s ordförande. Den känslan var som att ta ett guld, vi vann sista matchen och fick åka hem med en medalj runt halsen.

Hade vi förlorat bronsmatchen tror jag det hade varit väldigt avslaget efteråt. Det hade inte blivit samma sak.

England har vunnit ett guld 1966, men det är deras enda VM-medalj. Belgien har en fjärdeplats som bäst och aldrig vunnit en medalj. Så idag möts två lag som har väldigt mycket att spela för. En bronsmedalj är alltid en bronsmedalj och det är väldigt stort i ett VM. Jag är övertygad om att bägge lagen verkligen vill få med sig den hem till sina fans. Känna att de gjort avtryck.

Belgien har nästan spelat den bästa fotbollen av alla hittills. De har ett väldigt balanserat lag och det var lite synd att de inte gick till final. Det var även synd att England inte gick till final och fick möta Frankrike. Det hade blivit en match som vi aldrig hade glömt bort.

Men nu är det som det är och jag tycker att det lutar åt en vinst för Belgien idag. Jag tror inte England kommer klara av ett mer tekniskt Belgien, med Hazard som är kvick som bara den. Belgien har ju även de fysiken så engelsmännen kommer inte kunna dra nytta av sin tyngd på samma sätt som tidigare.

Jag kan även tänka mig att det blir en hel del mål. En bronsmatch är väldigt rolig att spela. Det är inte samma tryck på spelarna som i en VM-final. Det är en mer avslappnad match. Så jag tror spelarna kommer gå ut och försöka ha roligt på plan.

Det gör nog att det blir en rätt öppen och trivsam tillställning.

Sen är det även en match i matchen mellan Kane och Lukaku som slåss om skytteliga-vinsten. Jag minns hur ledsen Stoichkov var på mig efter vår bronsmatch när jag inte släppte in något mål. Hade han gjort ett mål så hade han vunnit skytteligan, nu fick han istället dela den med ryssen Salenko. Så Kane och Lukaku kommer vilja hitta maskorna!

Så vad folk än säger så betyder den här bronsmatchen mycket. Jag tror det blir riktigt trevlig att titta på tv i eftermiddag.

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Det blev en hyfsad match igår mellan Frankrike-Belgien. Men inte sprakande. Jag hade nog förväntat mig lite mer. Men det var som jag skrev igår att lagen känner varandra väl och att det skulle bli en tight match. Mitt tips med uddamålsvinst för Frankrike satt också som en smäck.

Till startsidan för fotbolls-VM.

Men jag är inte riktigt nöjd ändå. Det känns lite tråkigt att Belgien åkte ut. De har ett roligare, mer tekniskt, lag än Frankrike. Men åter igen så är det försvarsspelet som är så viktigt i detta VM. Belgien hade bollen mer, men som så många gånger i detta VM så är det inte det laget som vinner matcherna. Det gör de som backar hem och försvarar sig. Det känns som en liten tillbakagång för fotbollen…

Nä, matchen igår kunde egentligen ha vunnits av vilket lag som helst. Det är verkligen små marginaler som avgör det hela. Den här gången av en hörna där Belgien missar litegrann.

På individnivå var det väldigt intressant att se Mbappé. Herrejesus! Han hade bland annat en framspelning som var helt hysterisk. Den här 19-åringen kan bli hur bra som helst,

En annan sak jag tänkt på är hur få utvisningar det varit i detta VM. Det har inte varit en enda grov utvisning hittills, bara för hands, friläge eller två varningar. Det är historiskt få utvisningar jämfört med tidigare mästerskap. Jag tror absolut att det har med VAR att göra, att spelarna vet att de kommer att straffas för fula tilltag.

Ändå hör jag inte ett enda ljud om VAR. Det är ingen som tar upp det längre. Alla de experter som skrek att det var katastrof, var är de nu? De är tysta för de har inget att klaga på längre…

Idag kan vi se fram emot England-Kroatien.

På något konstigt sätt känner jag att England tar det här. Det här VM:et passar engelsk fotboll. De spelar likt Sverige, men har individuellt bättre spelare.

En så här bra chans att ta sig till en VM-final har inte England haft sedan 1966. Tar de inte den nu så tar de den aldrig känns det som. Nu kan de ta sig upp på toppen av tronen de alltid trott att de varit på.

Det som talar emot är pressen hemifrån, att de måste prestera och att de ”måste” ta den här matchen. De har betydligt större tryck på sig än vad Kroatien har.

Kroaterna har haft en tuffare väg till den här semin än England. Både åttondelen och kvarten har gått till straffar och i slutet mot Ryssland såg laget riktigt tröttkörda ut och fick flera skadekänningar. Hur fräscha är Kroatien ikväll?

Det var precis det vi föll på -94 mot Brasilien där vi fick en dags mindre vila och inte hann återhämta oss ordentligt. Det gick bara inte att hinna ladda om.

Annars är kroaternas enda chans att Rakitic och Modric gör en kanonmatch och hittar ytorna bakom engelsmännens backlinje. England spelar ett mer defensivt försvarsspel än tidigare i turneringen då man mötte sämre lag. Jag tror att kroaterna kommer ha mer boll i matchen. Så de måste hitta ytorna och komma i djupledslöpningar.

Jag tror det kan bli fler mål idag än igår. Det blir en tight match men fler mål. Jag tror även att det kan bli en tuff match, det kanske till och med kan komma en utvisning. Om kroaterna blir irriterade så kan det hetta till.

Om jag får rätt i min analys så kan vi sedan se fram emot en klassisk final mellan Frankrike och England som verkligen kan bränna till. Men vi tar oss an den här kvällen först…

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Det känns som luften gick ur VM lite efter Sverige förlust. Där jag satt och kollade på storbilds-tv på Öland så gick det från fullproppat till folktomt på tio sekunder efter att matchen var slut. Det är en konstig känsla man får efter, att allt tog slut. Nu är det svårt att se fram emot kommande matcher på samma sätt som tidigare. Nej, den här förlusten var inget rolig, den påverkade mig väldigt negativt.

Till startsidan för fotbolls-VM.

 

Det var säkerligen många krögare som också var besvikna då de inte fick sälja så många öl efter matchen som de hade räknat med…

Man kan väl säga att det saknades en Kennet Andersson eller Martin Dahlin som kunde göra målen. Sen hade jag hoppats på att Forsberg skulle bli en ny Brolin. Men det gick inte riktigt. Sen skapar inte engelsmännen så mycket mer än de två målen. Det är tufft att spela det här disciplinerade försvarsspelet som vi gjort hela VM. Någon gång måste de här bakslagen komma, tyvärr så var det i den matchen. Det var egentligen inget snack om saken. England hade samma egenskaper som vi, med bra huvudspel. Vi kom ingen vart.  Men jag får sluta vara negativa nu. Vi gör ett bra resultat, ett väldigt bra VM och sätter Sverige på kartan igen. Vi har ett lagbygge som det bara är att bygga vidare på. 
 

Totalt sett är det en oerhört stark prestation av Sverige. Sen var det över tre miljoner svenskar som såg matchen på tv, och säkert en miljon som streamade. Det är fantastiskt med ett sånt otroligt intresse!

 

20.00 Frankrike-Belgien
 

Idag har vi en semi-final att se fram emot. Och den känns som en VM-final. Det är de två bästa lagen som möts här nu, de som har presterat bäst. Det här kommer bli en väldigt fysiskt match. Fransmännen är tunga och Belgien har också ett par stora pjäser. Det känns ändå som det är ett litet överläge för Frankrike här. Belgien har bara varit i semi en gång tidigare och har nu tangerat sitt personliga VM-rekord. Så Frankrike har betydligt mer rutin av så här stora matcher. Sen tror jag att Frankrike är ett lag på uppgång. Även om de spelat bra hittills så har de mer att ge. Men det kommer bli en tight match det här. Inte många mål. Det här är två grannländer som känner varandra utan och innan och kommer bjuda på derbystämning. 
 

Även om hjärtat säger Belgien, då jag tycker de spelare en roligare fotboll, så säger hjärnan Frankrike. Jag tror fransmännen vinner med uddamålet. Det här kommer helt klart bli en kanonmatch att titta på. Vi får i alla fall hoppas på det så vi kommer upp ur den värsta svackan efter Sveriges förlust…

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Herregud alltså. Jag blir fortfarande inte klok på det här VM:et. Nu stack Brasilien med. Och nu är det bara europeiska lag kvar i turneringen. Jag hade ju tippat på två skrällar igår, och en av dem gick i alla fall in. 

Till startsidan för fotbolls-VM.

Det var öppnare spel i båda matcherna än tidigare. Frankrike var för tunga för Uruguay som vägde lite för lätt. Det kändes som Suarez sprang runt väldigt ensam på topp utan Cavani. Han hade helt enkelt inte det rätta bettet igår…

 

Nu blir det Frankrike-Belgien i en semifinal och det är ju synd att de ska mötas redan i semi. Det borde kanske varit en final. 

 

Men jag ska inte skriva för mycket om gårdagen för nu blickar vi framåt. Det är idag det gäller.

 

Jag befinner mig på Öland och folk är så förväntansfulla här. Det känns som -94, det är lika varmt, lika fint väder och fullt med gula tröjor överallt. Alla har ställt klockan på 15 imorgon och då är det totalt laddning. Barnen är lika förväntansfulla som sina föräldrar. 

 

Jag vill återigen säga hur fint det är att barn och vuxna kan få dela den här känslan tillsammans. Skulle det bli vinst idag så kommer alla vi som ser matchen minnas exakt var vi befann oss i resten av våra liv. 

 

Det enda som kan vara emot det svenska laget nu är om vi växt lite för långt upp. Om vi känner att vi inte kommer att behöva ge lika mycket som i de andra matcherna. Det är det enda som inte kan funka idag. Att man inte tar den där extra löpningen. Annars har vi en jättechans mot England. 

 

Det som talar emot är att England inte kommer att undervärdera Sverige den här gången. De vet hur bra vi är och hur bra försvarsspel vi har. 

 

Förr i tiden kunde man känna en uppnäsa från engelsmännen att det var de som skapade fotbollen, så kom inte hit och stick upp. De har trott att de tar det där ändå. Den inställningen har inte England den här gången. 

 

Men inget annat lag har den typen av försvarsspel som Sverige har. Klarar vi av att spela på samma sätt som i de andra matcherna så kan vi absolut vinna mot England. 

 

Men för en gångs skull så tänker jag inte tippa något resultat. För den här känslan att jinxa något blir starkare för varje dag. Jag vågar knappt lägga nycklarna på bordet och ser jag en katt så spottar jag rakt ut genom fönstret. 

 

Jag var extremt skrockfull som spelare också. Jag gjorde alltid samma förberedelser, åt alltid en köttbit med potatismos innan match. Varje gång. Sen skulle jag ha lugn och ro på mitt rum med avslappningsövningar. Väl vid matchen så tejpade jag alltid högra foten först, sen samma visa med benskydden. 

 

Precis innan match så skulle jag kissa. I en av mina första landskamper, borta mot Skottland 1981, stod jag och kissade på toaletten när vaktmästaren kom och låste. Så jag kom inte ut! Till sist blev jag utsläppt och jag kom utspringande när halva den svenska nationalsången hade spelats…

 

Jag tror många av de svenska killarna också är lite skrockfulla. De följer samma rutiner match efter match. De hittar en trygghet i det. Och i såna här viktiga matcher kan sånt vara extra viktigt. 

 

16.00 Sverige-England

 

I den andra kvartsfinalen kommer Kroatien på något sätt spela ut Ryssland. Ryssland har gjort ett fantastiskt VM efter sina förutsättningar, men nu är det tack och adjö. Den ryska björnen får gå i ide. Men jag gratulerar dem till deras insats. 

 

Precis som Belgien fick Kroatien sig en näsknäppa i åttondelsfinalen. De kommer spela på ett helt annat sätt mot Ryssland och hålla i bollen. Det kommer bli en 60/40 i bollinnehav. Även Modric har fått sig en tankeställare. 

 

Nä, Kroatien är solklart vidare. Jag tror även det kan bli lite mål till skillnad från i Sveriges match. Det här lär bli en rolig match att titta på, mycket målchanser. Så ett överspel kan vara värt att spela på. Kroaterna vinner säkert med en två, tre bollar. 

 

20.00 Ryssland-Kroatien

 

Nu måste jag börja ladda. Killarna har verkligen chansen idag så vi får hoppas att de tar den. Men vi jinxar ingenting!

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Jag sitter här och kan egentligen bara tänka på Sverige-matchen. Det känns som hela Sverige är fyllt av positiva känslor i det här och att vi svetsas ihop på ett sätt som vi inte gör i vanliga fall. Vi blir ett helt land som kämpar för något tillsammans.

Till startsidan för fotbolls-VM.

Nu ser vi bara fram emot Sverige-England. Vi har mött England så många gånger och det blir alltid speciella matcher.

Vi minns Paul Scholes glidtackla Håkan Mild med dobbarna före i första minuten på Wembley i EM-kvalet för 19 år sedan. Mild fick stora köttsår i benet så att han fick byta direkt. Scholes fick inte ens en varning!

Vi minns Niclas Alexandersson skjuta 1-1 mot England i gruppspelet i VM 2002. Ett England med Svennis som tränare.

Vi minns EM 1992 på hemmaplan när Tomas Brolin väggspelar sig fram med Martin Dahlin och sätter segermålet 2-1 som tar oss till semifinal.

Jag har själv mött England flera gånger. 1988 på Wembley hade vi en kille som var vår Granen. Då fick Glenn Hysén, tror jag som enda spelare någonsin, sex plus av fem möjliga. Själv var jag Robin Olsen och fick fem plus. Matchen slutade 0-0. Något år senare tog vi emot på Råsunda. Terry Butcher sprang runt helt genomblodig och spelade. Jag själv gjorde en fantastisk räddning nere vid stolproten på en nick av Gary Lineker. Det blev 0-0 då med.

Matcher mot England betyder så oerhört mycket för oss svenskar, vilket gör att vi spelar över vår förmåga. Den kämpaglöden vi har mot dem gör att engelsmännen inte klarar av att spela mot Sverige. Det är verkligen något speciellt.

Nu känns det som det här kommer bli någon Buster-historia. Då man fick läsa om Benny Guldfot och Super-Mac. Sverige är lite Åshöjdens BK som ska få möta storstjärnorna i England.

Telefonen ringer oavbrutet just nu. Det är journalister från alla möjliga länder: Ryssland, Frankrike, Tyskland. Jag har även blivit kontaktad av FIFA som bjöd ner mig att sitta på VIP-läktaren i kvartsfinalen som legend.

Det hade ju varit en kanonupplevelse, men jag var uppbokad för Böda Strand sedan länge. Så jag är här och spelar fotbollsgolf istället…

Innan vi ska få se Sverige har vi två fantastiska matcher att se under dagen som kanske kan få tiden att gå lite fortare.

16.00 Uruguay-Frankrike

Den här matchen känns som att kasta upp en krona och välja krona eller klave. Många tycker nog att det lutar åt Frankrike, men Uruguay har visat upp ett av de bästa försvarsspelen i det här mästerskapet. De har två av de bästa mittbackarna i hela VM, en oerhört erfaren målvakt som spelat VM tidigare, och de släpper inte in många bollar.

Rent fotbollsmässigt så vill jag att Uruguay, det här lilla landet, ska slå ut Frankrike på något sätt. Uruguay är roligare att se på, fransmännen spelar mer som en maskin.

Men det här blir en väldigt tight match. Jag går dock utanför boxen och säger att Uruguay vinner. De har varit det tightare laget. Sen kan det här säkert sluta i både förlängning och straffar. Jag tippar på 1-1.

20.00 Brasilien-Belgien

Belgien fick sig en näsknäppa senast mot Japan. De lärde sig läxan att det inte går att ställa ut skorna. Nu kommer det här stjärnspäckade laget vara på tårna och har dessutom fått en tightare matchning än senast mot Japan där de hade fått vila en vecka utan matcher. Brasilien är egentligen lite enkelspåriga i sitt sätt att spela och har inte imponerat fullt ut. Här gäller det att de kommer upp i nivå mot sin tuffaste motståndare hittills. Brasilien har dessutom sin defensiva kugge på mittfältet, Casemiro, avstängd. Det blir ett avbräck.

Jag går emot oddsen igen här och tror att Belgien har en bra chans. Jag tror på båda högoddsarna idag. Det är ett sånt VM i år att det mycket väl kan bli två finallag där inget lag vunnit VM tidigare.

Sen får man väl säga så här: snälla, söta, rara Neymar. Sluta filma! Du är alldeles för bra för att lägga dig ner och halvdö. Sluta förlöjliga dig själv.

När Pelé blev nedsparkad oavbrutet i VM 1966 så reste han sig upp direkt. När han låg kvar så kunde han inte spela längre. Där har Neymar någon att lära sig av.

Hur som helst så kommer det här bli två kanonmatcher. Jag utgår även ifrån att de inte kommer bli lika stängda som åttondelarna, jag tror på mer öppet spel nu.

Nu har vi laddat om batterierna igen med några vilodagar. Nu är vi återigen redo för intensivt fotbollstittande. Sen är det bara att be om ursäkt till våra nära som inte har något fotbollsintresse när vi nu kommer sitta okontaktbara med våra huvuden inne i fotbollen i ännu några dagar…

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Jag vet inte vad jag ska säga…Sverige är i kvartsfinal i VM!

Till startsidan för fotbolls-VM.

Jag var nere på stan i Göteborg under dagen och det är gula tröjor överallt. Det är fantastiskt. Det är en go stämning i Sverige nu och vi har onsdag, torsdag, fredag på oss att ladda upp!

Det är roligt att de här ungdomarna som inte var med -94 nu får känna på hur det var då. Nu kan de relatera till sina föräldrar som var med och de får plötsligt något gemensamt. Nu kan de dela de här härliga känslorna.

Matchen mot Schweiz? Jag sa redan i min första text här på Svenska Spel att jag inte var orolig för Sverige, trots att vi hade gjort få mål. Det hade varit mycket värre om vi läckte bakåt. Vi ser fantastiskt homogena ut och allting utgår från försvarsspelet.

Dagens match, det var inget snack om saken. Hela laget visste vad de skulle göra. Forsberg klev fram. Gustav Svensson kom in och gjorde en otroligt säker insats. Och vi har fortfarande sparkapital i Berg som inte fått sätta någon puck, och någon gång måste han ju göra det.

Schweiz hade mycket boll, men skapar nästan inga farliga chanser alls. Medan vi kommer till hur många farliga chanser som helst, framför allt i första halvlek. Det kändes som vi hade fullkomlig kontroll på matchen.

Det enda negativa var väl att andra halvlek var ett sömnpiller, det hände inte mycket. Men så kan ju matcher gestalta sig också. Man behöver inte spela som Spanien, Brasilien eller Tyskland. Det går att spela så här och vinna matcher också.

Nu väntar en drömkvartsfinal mot England. Det finns väldigt mycket som talar för Sverige här. De engelska spelarna kommer ha en stor respekt för Sverige då de har väldigt dålig statistik mot oss de senaste 30 åren. Vi kan dessutom Englands spel utan och innan. På något sätt passar de oss då vi har lite samma spelsätt. Ett spelsätt vi har anammat från Bob Houghton och Roy Hodgson från när de var i Sverige på 70- och 80-talet.

Southgates mannar har nu 120 minuter och en straffläggning bakom sig medan de svenska spelarna knappt var trötta efter sin match. England spelade dessutom sin åttondel på kvällen vilket gör att de får ytterligare 5-6 timmar mindre tid till återhämtning.

Jag tycker inte heller att engelsmännen skapade så värst mycket framåt mot Colombia, så de kommer att få det tufft mot det svenska försvaret som hållit nollan i tre av fyra matcher detta VM. Matchen mot Colombia var dessutom en väldigt fysisk match där engelsmännen tog mycket stryk. Det kommer ta minst två dagar innan de kommer kunna träna ordentligt igen.

Det kommer bli väldigt intressant att se hur England lägger upp sin taktik. De är ju också ett fysiskt lag med rätt bastanta gubbar där bak. Sverige kommer inte vara lika överlägsna i luftrummet som i tidigare matcher.

En sak är i alla fall säker. Den här kvartsfinalen kommer bli en match vi sällan har sett. Och om vi vinner aldrig kommer att glömma.

Nu har jag hört talas om folk som har lagt sina bröllop på lördag. Det är inte så planerat. Vi får se hur många gäster som dyker upp…

Laddningen kan börja!

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Jag sitter redan som på nålar och är hypernervös…

Till startsidan för fotbolls-VM.

Men först gårdagens matcher. Då satt jag med öppen mun och tittade. Det var helt sjukt alltså. Hade Japan spelat mer taktiskt de sista 20 minuterna och stoppat upp spelet mer, maskat mer, då hade de vunnit. De hade övriga lag i det här VM:et gjort. Men all heder till Japan för att de lät bli. Sen lider man ju oerhört med dem att de ska åka ut på det viset, tappa 2-0 och sedan släppa in avgörandet i matchens sista spark…

Jag trodde ju att det skulle många mål i matchen, men inte på det sättet…

Anledningen till att Belgien spelade så här dåligt, utan fart i spelet, måste vara för att de haft för långa vila mellan matcherna. De var inte igång i benen. De kom igång först efter Vertonghens nickmål. Då blev det bättre, men fortfarande inte bra.

Nu får de möta Brasilien i en kvartsfinal. Det blir givetvis en hyperintressant match att följa. För det jag såg igår av brassarna var att de börjar få igång sitt eget spel. Det var nog den bästa match de spelat i detta VM.

Men det var igår, idag är idag! Nu har laddningen börjat på allvar. Alla de tidigare matcherna har ju på något sätt blivit ointressanta i jämförelse för att man väntat på Sverige.

Det känns som det är en väldigt glad och positiv stämning bland alla. Både, media, spelare och fans. Allt tyder just nu på att vi ska klara av det här! Vi är skadefria och har bara en avstängning i Seb. Men där kommer antagligen Gustav Svensson gå in och göra ett kanonjobb i defensiven.

Schweiz har däremot två backar avstängda. Mittbacke Schär och framför allt högerbacken och lagkaptenen Lichtsteiner. Det är han som annars pushar laget med sitt sätt att spela och vara. Ett stort avbräck.

Annars är de här lagen ungefär lika bra. Schweiz är absolut inte dåliga och har bara förlorat en av sina senaste 24 landskamper. Men man ska inte stirra sig blind på statistik i såna här lägen. Till sist ska ju förlusten komma.

Många säger innan en sån här match att man ”ska gå ut och ha roligt”: Visst, det kan man ha. Men det absolut viktigaste är att man är 100 procent fokuserad. Kanske att spelarna bryter ner matchen i sekvenser om 5-10 minuters perioder. Sen gäller det framför allt att inte tänka framåt, på kvarten, utan att bara vara här och nu.

Jag tror det blir en oerhört tight match det här, det blir absolut inga 3-0 som mot Mexico. Men det känns som vi vinner med 2-1 eller liknande. Precis alla åttondelsfinaler har varit tighta hittills, så det finns ingen anledning till att den här inte skulle bli det också.

Sen har vi Colombia-England som spelas på kvällen. Då avgörs det vem som blir eventuell motståndare i kvarten. Jag vet att England är livrädda för Sverige, så det hade inte varit fel att få engelsmännen i en kvartsfinal. Där har vi plusfacit de senaste åren.

Men den här matchen är väldigt svårtippad. Men jag tror faktiskt inte att England fixar det här. Jag tror Colombia vinner. Antingen med uddamålet eller på straffar. För engelsmännen kan ju inte vinna på straffar. Men det är en väldigt svårtippad match det där. Men oj så sevärd!

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Jag blir inte klok på det här VM:et. Jag blir inte klok. Jag fattar ingenting!

Till startsidan för fotbolls-VM.

I vanliga fall brukar ett VM urkristallisera sig, man får ett hum om hur lagen spelar och hur det ska gå. Men det här går inte. Igår gick båda åttondelarna till straffsparkar.

Spanien visade att det inte funkar med den här tiki-taka fotbollen längre. Lagen har läst de där och backar hem, täcker ytor och så kommer spanjorerna inte fram över huvud taget. Som jag skrev igår så var den ryska målvakten Akinfeev tvungen att göra en kanonmatch för att Ryssland skulle ha en liten chans. Och nu klev han fram och blev hjälte. Ser man istället till Spaniens målvakt De Gea så är hans insats i detta VM under all kritik och han är ju helt ute och cyklar på straffarna, inte nära att ta någon.

Utan Akinfeevs insatas hade inte ryssarna gått vidare för de gick ju på tandköttet i hela förlängningen och även i slutet på ordinarie tid. Jag är verkligen tveksam till om de orkar ladda om till kvartsfinal mot Kroatien.

För Kroatien kan inte göra en så dålig match igen…den andra halvlek mot Danmark var nog den sämsta match jag sett. Man såg varken Modric eller Rakitic, det fanns ingen fart och kroaterna backade hem och lät Danmark föra matchen. Nä, jag vet inte vad det var med Kroatien igår? Det var en väldigt konstig match. Det mest konstiga var att kroaterna skickade fram Modric att ta straffen som kunde avgöra i förlängning, för han hade ju varit totalt urusel i hela matchen.

Det är något med straffar, ibland så syns det på en spelare att han ska missa. Precis som Modric igår. Jag tog själv rätt mycket straffar både i klubblaget och i landslaget och det känns alltid som målvakt att man har ett övertag på de som skjuter. Det konstiga är att det ofta är de stora stjärnorna som inte klarar av det, pressen blir bara för stor. Idag har en målvakt mycket större chans att ta en straff än förr i tiden då målvaktstränarna har stenkoll på hur alla straffskyttar brukar slå straffarna. Spelarna måste träna väldigt mycket på straffar för att få det att sitta i ryggraden och det är det nog något som många missar.

Jag tycker oerhört synd om Danmark, men framför allt Kasper Schmeichel. Tar man två straffar i en straffläggning så ska man bara vidare. Danmark var dessutom det bättre laget i matchen. En sån här möjlighet kanske aldrig kommer tillbaka för Danmark, där man hade fått möta Ryssland i kvarten. Det måste kännas väldigt bittert.

Nä, jag ska erkänna att jag hade sett fram emot gårdagens åttondelsfinaler men blev lite besviken. Visst var det spännande med straffar, men själva matcherna var inga höjdare och jag kände mig lurad på konfekten. Framför allt av Spanien och Kroatien som inte alls kom upp i nivå. Jag hoppas att det tänder till lite mer idag!

Idag spelas ytterligare två favoriter sina åttondelsfinaler. Idag tror jag skrällarna uteblir.

Brasilien tar sig an Mexico. Här tror jag brassarna plockar fram det här spelet som de har, där de spelar som ett lag och inte bara förlitar sig på Neymar. Det här kan ändå bli en tight match för lagen känner varandra så väl, men spelar Mexico som mot Sverige så har de inte en chans. Idag måste de spela det här tråkspelet, stänga ytor och ha sex man i försvaret. Annars åker de ut.

Sen har Japan ingen chans mot Belgien. Det finns inte en möjlighet. Det är tack och adjö, bra insats, Japan. Om belgarna nu inte gör som Kroatien, men det får man väl innerligt hoppas att de inte gör. För man vill ju ändå se de bästa lagen längre fram i turneringen.

Det känns lite som en mellandag idag ändå, med två klara favoriter som båda ska gå vidare relativt enkelt. Jag räknar mest ner till matchen på tisdag, matchen med stor M! Laddningen är igång!

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Oj, oj, oj, oj. Vilken match det blev! Frankrike-Argentina slutade till sist 4-3 och vem hade tippat de siffrorna innan match? Jag hade en liten känsla för Argentina, men det var något med laget som gjorde att de inte kunde vinna den här matchen. De föll på organisation, försvarsspel och lagsammanhållningen. Men igår försökte de i alla fall. Hade de haft rätt typ av förbundskapten, som hade kunnat styra de här stjärnorna och bygga ett riktigt lag, så hade Argentina kunnat vinna VM. Men nu missar den här Messi-generationen sin chans att ta en stor titel. 

Till startsidan för fotbolls-VM.

 

Frankrike var numret större hela matchen, även om de hamnade i underläge ett tag. Och Mbappé var ett stort utropstecken i matchen! 19 år och matchens gigant med två mål och en straff som han fixar helt på egen hand. Det ska bli väldigt intressant att fortsätta följa honom i den här turneringen. Där har Frankrike en storstjärna för många år framöver. 

 

Jag tippade att Portugal skulle få pisk och det fick de. Portugal har spelat på någon slags övertid en längre tid och vunnit på straffar eller haft en enskild spelare i Ronaldo som gjort massa mål på egen hand. Så bra är de inte egentligen och rent känslomässigt var det rätt lag som gick vidare. För mig är det kul att se Uruguay och deras spelare göra ett ännu större avtryck än de gjorde i förra VM. Det här är ett väl balanserat lag som har ett väldigt tryggt försvarsspel och VM:s kanske farligaste anfallspar. Det visade inte minst Cavani igår med två fantastiska strutar. Det här laget kan gå långt!

 

Idag kör vi igång med Spanien-Ryssland klockan 16.00. Det kommer bli en väldigt intressant match tack vare två olika spelsystem som möts - kortpassningsspelet mot den ryska björnen som lufsar på. Och ibland när det björnen blir arg så lufsar den på riktigt ordentligt, då går det fort!

 

Ryssarna kommer inte ha mycket boll, utan låta Spanien spela sin biljardbollar fram och tillbaka. Rysslands taktik kommer vara att backa hem, täcka ytor och vänta på läge för snabba omställningar. Tyvärr kommer den ryska björnen få stryk i morgon. Kortpassningarna och insticken vinner mot det löpande laget som springer på allt. Jag tror ryssarna har sprungit mest i hela VM hittills. 

 

Jag tror även att Piqué kommer få det lite jobbigt med den den ryska bastuban längst fram. Han kommer vara arg och spela på de låga tonerna. Det blir tufft för Pique på de fasta situationerna och långa uppspelen, det skulle inte förvåna om han drar på sig ett gult kort i den här matchen. Men jag kan inte tänka mig att det blir mycket mål, utan en ganska tight match. Ska ryssarna har någon chans så måste Akinfeev göra en kanonmatch i mål, något jag inte tycker att han har gjort än. Annars är det kört!

 

På kvällen ska sen ska vårt grannland Danmark få en tuff nöt att knäcka. Kroaterna har ju tillsammans med Belgien övertygat mest i detta VM. De har både teknik, styrka, snabbhet och omställningar. Jag tycker de varit outstanding. Man vill ju gärna att de nordiska länderna ska gå vidare, men om Kroatien kan behålla den formen de visat i gruppspelet så har Danmark tyvärr ingen chans. Då får de åka hem till Köpenhamn och dricka gammeldansk istället. 

 

Jag vet inte hur danskarna ska spela för att lyckas med det här? Backa hem? Njaa. Pressa lite högre upp. Njäää. Hade jag varit dansk förbundskapten så hade jag kliat mig i huvudet. Även här gäller det att Kasper Schmeichel gör en kanonmatch, bättre än farsan någonsin gjort, för att det ska finnas någon chans här. Annars kommer det rassla till ordentligt!

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.