Blogg - Thomas Ravelli

Det vore otroligt intressant att få se hur långt Messi sprang igår. Jag tror inte att han behövde duscha efteråt. 

Till startsidan för fotbolls-VM.

Vad är det med Messi? Jag kollade på hans rörelseschema och han gjorde sig inte spelbar eller försökte ta tag i bollen själv. Han stod på samma ställe nästan hela första halvlek. Som i passningskugga. Han ville inte ha bollen! Det är möjligt att straffmissen mot Argentina satt sig i huvudet på honom. Jag har haft den känslan på plan också. Hur man blir mer defensiv när självförtroendet sviktar. Hur man hinner tänka istället för att göra det reflexmässigt. Då tar det ofta någon sekund längre tid och man är direkt fel ute. 

 

Jag funderade på om det var någon taktik för att få in andra i spelet. Men det kändes som Argentina hade samma typ av statiska spel som Polen hade mot Senegal. Jag förstår inte att inte tränare Sampaoli gör någon ändring i halvlek. Med de spelarna Argentina har på planen får det bara inte se ut så där. Messis kroppspråk säger allt där huvudet bara hänger. En lagkapten måste ju leda laget och ta tag i matchen när det går emot. Nä, det var en stor besvikelse att se Argentina igår. Jag hade förväntat mig mycket mer. Det var otroligt impotent! 

 

Kroatien däremot har en spelidé, en fantasi i sitt mittfält, bra mittbackar, fysik och teknik. Det är det mest kompletta lag jag sett i VM hittills. De såg väldigt bra ut! 

 

Danmarksmatchen blev så tajt och jämn som jag trodde. Danmark startade bra, men Australien kom in och gjorde återigen en stabil insats. De har rätt många utvandrade jugoslaver i laget och har tekniken och styrkan. Jag gillar Australien. Och jag gillade matchen för att det var en ärlig  fotbollsmatch. Inget filmande och ojjande om de inte hade väldigt ont. Danmark klarade sig faktiskt med hjärtat i halsgropen och är nog nöjda med resultatet 1-1. 

 

Frankrike visade att de inte är i riktig form än. Men nu har de lite tid på sig. De kan spela avslappnat mot Danmark i sista matchen innan slutspelet och kan vässa formen. Jag tror Frankrike blir farliga. De lag som brukar vinna mästerskap ser oftast inte så bra ut i början. De vinner matcherna knappt utan att förta sig. 

 

Idag är det midsommarafton och jag får se om jag får lov att ställa tv:n vid midsommarbordet. Det blir ett gäng som ska fira midsommar hemma hos oss. Tyvärr är det inte så många som är fotbollsintresserade. Men min gamla lagkamrat i IFK Göteborg, Stefan Lindqvist, kommer på besök så jag har i alla fall en likasinnad på plats. 

 

För idag väntar en rad intressanta och viktiga matcher. 

 

Det startar med Brasilien-Costa Rica. Där har Brasilien allt tryck och press på sig att vinna. Costa Rica kan spela lite avslappnat. Risken är dock att Costa Rica ser upp lite väl mycket till Brasilien. 

 

Jag minns när jag var med och spelade en uppvisningsmatch i Tokyo 1990. Vi mötte ett lag med sydamerikanska storstjärnor som Socrates, Zico och Eder. Det var så man inte knappt vågade sätta sig ner och titta på dem ens, då de var som idoler trots att man nästan var lika gamla. Jag fick ett jättefint matchprogram med bilder på alla spelarna och jag kan gräma mig än idag att jag inte vågade gå fram och fråga om autograferna. Men jag ville väl inte se ut som den lilla pojken från Göteborg. 

 

Men just den där känslan kan Costa Rica få idag när de kliver ut på plan. De vill egentligen bara fråga Neymar om en autograf. 

 

Jag tror inte Brasilien kommer köra över Costa rica, men de kommer att vinna. Det kan även bli en lite explosion målmässigt och jag tippar på 3-1 eller något liknande. 

 

17.00 drar Nigeria-Island igång. Om Island fortsätter täcka stora ytor och jobbar och sliter i 90 minuter så tror jag att de kan vinna. Det är en liten favör Island för de ligger aldrig ner, de vet inte vad smärta är för något och gör vad som helst för att vinna. Det lutar dock mest åt ett oavgjort resultat

 

Kvällen avslutas med Serbien-Schweiz. Serbien såg riktigt bra ut sist. Nästan bättre än vad Schweiz gjorde även om de tog poäng mot brassarna. Serbien är lite tyngre så jag sätter nog en peng på dem här. De har ett väldigt homogent lag. Jag sticker ut hakan och säger att de vinner med 2-0 eller 2-1

 

Sen hoppas jag bara att jag hinner se matcherna. Men jag och Linkan kan förhoppningsvis smyga iväg…

 

Glad midsommar på er allihop!

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Det tar på krafterna att se tre fotbollsmatcher varje dag. Efter sjunde dagen är hjärnan full med fotboll och ju mer matcherna betyder ju mer lever man sig in och svettas. Man kanske borde ha en vilodag…men då hade väl abstinensen kommit. 

Till startsidan för fotbolls-VM.

Igår var det tufft även för topplagen. Spanien kom undan med blotta förskräckelsen. De spelade inte som Spanien brukar göra. Iran överraskade positivt, jag trodde inte de skulle kunna ge spanjorerna det motståndet. De spelade efter det kunnandet de har och gjorde taktiskt helt rätt mot Spanien.

 

De Gea tycker jag inte spelar med det självförtroendet han brukar. Anders Svensson sa att han hade gjort en bra match, men jag tycker De Gea var alldeles för defensiv. Det var bollar som Ramos tydligt ville att han skulle gå ut och plocka ner där han istället stod kvar i mål. Det verkar som att misstaget mot Portugal nog har påverkat honom.

 

Men sen kom Tintins kompis och avgjorde. Kapten Haddock på topp har hittat målformen.

 

Nä, Spanien hade tur att de kom undan med 1-0. Hade de istället haft otur så kunde det lika gärna ha blivit en förlust, faktiskt.

 

Portugal vann också med 1-0 mot Marocko utan att skapa särskilt mycket. Det är synd att Marocko är ute, men de faller på den bristande erfarenheten för spelmässigt höll de jämna steg. Sen är det tråkigt att Ronaldo ska filma och söka frisparkar hela tiden. Jag börjar bli ganska trött på att spelarna ständigt ligger kvar på planen. Pepe fick en klapp på axeln och ramlade ihop helt och hållet. Vi måste få ett slut på det där att spelarna faller samman så fort de får lite aj-aj.

 

Sen tycker jag att Saudiarabien steg upp ur den där djupa, djupa gropen från premiären mot Ryssland. Första matchen var de totalt håglösa utan spring i benen, men mot Uruguay var det ett helt annat lag. Ramadan slutade 14 juni och det vore väldigt intressant att få veta om spelarna åt och drack ordentligt när solen var uppe inför premiären. Den frågan skulle jag gärna få svar på när skillnaden var så markant på de två matcherna.

 

Nu gryr en ny VM-dag.

 

Först ut är Danmark-Australien. På pappret ska Danmark vinna detta, men jag är lite rädd för Australiens fysik. Med inläggsspel och tuffa kamper i straffområdet så vet jag inte om Danmark grejar tre poäng. Det här kommer bli en målsnål, tuff och fysisk match. Danmark måste ha en bra spelplan för att ta hem det. Men om Kasper Schmeichel gör en lika bra match som mot Peru så är chanserna betydligt bättre.

 

Sen fortsätter det med Frankrike-Peru. Peru fick stryk mot Danmark trots att de spelade bra. Men Frankrike är bättre rent tekniskt och har mer speed. Så jag tror inte Peru kommer klara den här matchen lika bra som mot danskarna. Däremot tror jag på en rolig offensiv match då Peru måste gå framåt och sikta på tre poäng för att ha chans att gå vidare. Men det släpper för Frankrike nu och jag tippar 3-1.

 

Kvällsmatchen är värd att vänta på för det kan bli en sprakande tillställning. Argentina måste gå för en seger här för att vara säkra på att ha allt i egna händer inför sista matchen. Kroatien är mer organiserat medan Argentina har fler individuellt skickliga spelare som kan kliva fram.

 

Messi har nog insett att han måste jobba ännu hårdare för framgången nu. Jag tror det lossnar för Messi när han får möta ett lag som kommer att släppa honom på ett annat sätt. Islänningarna var på direkt och gav honom inte en sekund att vila.

 

Argentina har mer press på sig att vinna den här matchen och jag tror de tar det med uddamålet. Men det blir tight! Den här gruppen känns helt öppen och jag kan inte säga vilka som gå vidare. Det är en väldigt intressant grupp.

 

Det är bara att hämta krafter och placera sig i soffan idag igen!

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Tre poäng till Sverige och jag var aldrig riktigt orolig. Jag är glatt överraskad till vårt sätt att spela som lag och att defensiven satt som vanligt. 

Till startsidan för fotbolls-VM.

Sen finns det vissa delar som måste utvecklas. Emil Forsberg kan mycket bättre och Berg kan sätta skotten i mål. Det är många som kan bättre. Men det viktigaste är att vi vinner.

 

Positiva saker att ta med sig var att Pontus Jansson kunde gå in och göra sitt jobb på ett väldigt bra sätt när Viktor Lindelöf blev sjuk. Och ”Granen” visar mental styrka när han sätter straffen. Ni ska veta att det är en väldig press att lägga en straff i ett VM.

 

Sydkorea var dock inte mycket att hänga i julgranen. Förutom första fem minuterna så kändes det inte som de skapade någonting farligt. De var omständliga och utan fart i spelet. Jag får nog säga att Saudiarabien, Panama och Sydkorea är de sämsta lag vi sett i detta VM. Risken är att tyskarna gör ett antal mål på dem och skaffar sig en bra målskillnad. Så det gäller att få med sig minst ett oavgjort resultat mot Tyskland på lördag. Men det känns inte omöjligt.

 

Tyskland har allt att förlora mot Sverige. De blir halshuggna där hemma om de skulle åka ut i gruppspelet. Så nu gäller det att tackla den pressen och det vet jag inte om de klarar. Sverige spelar inte alls med samma tyngd på axlarna och vi vet nu att vi är svåra att göra mål på.

 

Det blir ett delikat problem för Janne Andersson om Viktor Lindelöf tillfrisknar tills dess. Hur ska han formera backlinjen efter Janssons prestation? Jag tror Janne plockar in Viktor, men hade jag varit förbundskapten hade jag låtit Pontus spela igen.

 

Men det där beror så klart på vilken typ av spelare Tyskland kommer ställa upp med där framme. Troligtvis byter de ut Werner mot den mer kraftfulla Gomez. Hur som helst vet nog Janne bättre än jag vad för slags spelare vi behöver just då…

 

Förutom Sveriges tre härliga poäng så tar jag med mig Englands insats från gårdagen. Deras första halvlek överraskade och var bättre än jag trodde. De borde ha gjort två, tre fler mål där. Det känns som de har en trivsel i laget utan de vanliga superstjärnorna. Jag tycker faktiskt att deras första halvlek var en av de bästa hittills i detta VM. Så vi får se hur långt det räcker.

 

Annars fick jag faktiskt en liten tår i ögat under Englands-matchen. Tunisiens målvakt gör en fantastisk räddning innan Virvelvinden, Harry Kane, gör 1-0. I samband med det slår han upp sin axel. Han har laddat för det här väldigt länge, men kan troligtvis inte spela mer i detta VM. Eftersom jag själv är målvakt lider jag lite extra med killen som verkade väldigt duktig.

 

Men det finns andra som kommer få spela VM! Idag väntar tre matcher som vanligt och dagen river igång med Colombia-Japan. Där tror jag inte Japan har en chans. De asiatiska gruppen Japan tog sig till VM ifrån var inget vidare. Colombia imponerade däremot i det sydamerikanska kvalet och har betydligt mer spets i James och Falcao. Det här tar de ganska enkelt med säg 2-0.

 

Polen-Senegal känns som den matchen kan sluta hur som helst. Polen har en hel del kvalitet, men frågan är om de passar mot Senegal som är ett tekniskt lag och har fysiken. Här gäller det att Polen har scoutat Senegal noga. Då har de en bra chans. Men det känns helt öppet.

 

Under kvällen tar Ryssland emot Egypten. Här har Ryssland momentum efter den första matchen där de fick med sig 5-0 mot Saudiarabien. Sen tror jag inte att Salah kommer spela för Egypten nu heller. Det ska mycket till för att axeln har hunnit bli så mycket bättre på bara några dagar. Jag vet hur lång tid det tar att läka en sådan skada. Salah vill nog inte chansa här och göra den ännu värre. Har man ont går man inte heller in i situationerna på samma sätt. Jag tror snarare att Salah får sitta på bänken för att ge stöd åt spelarna på planen.

 

Ryssland vinner med 2-1 eller 1-0.

 

Till sist kan jag bara konstatera att spelarna ligger för mycket på marken. Många ser ut att dö av smärta men är uppe efter en halv minut och verkar inte känna någonting. Jag önskar att det blev lite mer handbollstänk i det hela för det där skådespelet tar så mycket längre tid än vad VAR någonsin kommer att göra. Det måste stävjas.

 

Nu laddar vi om batterierna till tv-dosan och ser fram emot ännu en härlig VM-dag!!

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Klockan 14.00 idag står Sverige stilla. Vårt BNP kommer sjunka avsevärt under eftermiddagen. Det skulle vara intressant om någon ekonomiprofessor räknar ut exakt hur mycket vi tappar på grund av Sveriges deltagande i VM, för den här måndagen blir ju som en röd dag. 

Till startsidan för fotbolls-VM.

Men det är skoj! Folk köper nya tv-apparater och får något gemensamt att samlas runt. Vi har något att fightas för ihop.

 

Nu är det verkligen fullt fokus på den här matchen mot Sydkorea. Det är tolv år sedan vi spelade i ett VM senast. Det är verkligen en speciell känsla att spela i en turnering som går var fjärde år.

 

Jag minns hur det kändes att spela min första VM match. Det var 1990 i Italien. Dagen innan vår premiär mot Brasilien åkte vi buss till Genoa där vi skulle spela matchen. Det var en väldig anspänning. En oerhörd press på en att man skulle gå ut och prestera.

 

Men jag är inte orolig för de svenska killarna. De flesta har varit proffs länge och är vana vid pressen. Sen har ju Janne tagit hjälp av psykologer så laget är nog så förberedda som man kan vara.

 

Efter gårdagskvällen var jag lite i chock efter Tysklands-matchen. Jag förstår mig inte på tyskarna. De såg orörlig ut och det var inget som funkade för dem. Det här offensiva försvarsspelet där de stannar med bara en mittback straffade sig. Det var egentligen ingen spelare som kom upp i normal klass. Özil var under all kritik. De borde ha bytt ut honom i halvlek. Han stoppade upp spelet och gjorde att det inte blev någon fart. Werner längst fram kom inte rätt överhuvudtaget.

 

Sen var Mexico bra. De backade hem och satsade på kontringar. Precis som man ska mot Tyskland när de går upp med så mycket folk. Nu har de mycket att tänka på tyskarna. Frågan är om de kan ändra det här mot Sverige? Det handlar inte bara om motivation utan om självförtroende. Ser man lite positivt på det så kanske det här betyder att tyskarna blir lite ängsliga mot Sverige i nästa omgång när de inte kan spela lika avslappnat.

 

Nu talar alla om hur dåligt Mexicos vinst var för Sverige. Men jag försöker se det lite ljusare än alla andra. Vi kan nu få möta ett Mexico i den sista gruppspelsmatchen som har sex poäng och är klara för slutspel. Då har vi alla chanser där. Till syvende och sist tror jag att det alltid är bäst att möta ett lag som är klara för slutspel i sista matchen.

 

Och idag har jag en känsla av att vi kommer att göra en kanonmatch! Vi har inte gjort så många mål på slutet, men idag släpper det. Det finns en harmoni i truppen och alla är skadefria. Janne kan välja exakt vilket lag han vill, och det är inte så vanligt att man kan det som tränare.

 

Janne Andersson har förberett det här laget till max. Vi kommer inte ha någonting att skylla på om det inte går bra idag. Men jag är säker på att vi inte kommer att underskatta Sydkorea som tyskarna gjorde med Mexico.

 

Jag hoppas Emil Forsberg tar fram speeden och kvickheten. Då vinner vi med 2-0 eller 3-1. Forsberg gör ett mål och Berg två.

 

Sen är det tydligen fler matcher idag…

 

I Belgien-Panama kan man spela många mål. Belgien gör säkert 3-4 stycken. De är riktigt bra och kommer vinna enkelt.

 

Sedan kommer England köra över Tunisien nu när de inte har samma press på sig som de brukar. Tunisien har gjort det bra i kvalet och i träningsmatcherna innan VM. Men det är en väldig skillnad att spela VM och en träningsmatch.

 

Men det där tar vi sen. Nu är det, som sagt, fullt fokus på Sverige-Sydkorea. Det var tolv år sedan sist, men nu är det dags igen. Det är bara att bänka sig!

 

Heja Sverige!

 

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Från gårdagen tar jag främst med mig två fantastiska målvakter. Hannes och Kasper. Vilka matcher de gör! Danmark vinner en mycket viktigt seger mot Peru och Island en bragdartad poäng mot Argentina i sin första VM-match. 

Till startsidan för fotbolls-VM.

Kasper Schemichel har så mycket att leva upp till med en far som vunnit både Champions League, EM och blivit utsedd till världens bästa målvakt. Men det verkat inte tynga honom för igår klev han fram och var en riktig stöttepelare för Danmark. 

I fjol var jag på den danska fotbollsgalan som prisutdelare. Kasper var där och fick ta emot pris. Då tog jag ett snack med hans käre far Peter som jag spelat mot massa gånger. Han gapade och skrek som en bandhund på planen. Han var helt galen. Vi var rätt lika han och jag. Aggressiva och tuffa och skrek på våra medspelare. Jag frågade då varför hans pojk inte var likadan? 

Han svarade att målvakterna inte kan hålla på och skälla och gapa på samma sätt på sina medspelare längre. Antingen så kan medspelaren byta klubb eller så förlorar du jobbet. Kasper har i stället en mentor som han pratar med efter matcherna. Det känns helt rätt. Oftast när man står och skäller och gapar på planen så är det helt meningslöst. Killarna gör ju sitt bästa och negativa kommentarer gör inte saken bättre. 

Istället kanaliserar Kasper sin pappas aggressivitet till något positivt. Så på ett sätt kanske han är bättre än farsan nu…

I övrigt har Danmark ett jätteläge att gå vidare från gruppen nu. Då har de ändå sparkapital i Eriksen, som inte gjorde något vidare match igår. Det kändes som att han fortfarande var hemma och ammade. Alla fäder som får barn tappar lite fokus på idrotten, så jag förstår honom. Men för Danmark behöver han komma tillbaka till det slag han var i under kvalet. Det finns så mycket mer i den mannen än han visade igår. Men det är också lite bra att han börjar halvdant, nu kommer han få en tankeställare och växa in i mästerskapet. 

Sen har vi då Island. Landet som helt plötsligt börjat tillverka bussar. Jag vet inte riktigt var de fått materialet ifrån, men de har börjat tillverka en jättestor buss med plats för minst elva personer. Sen ställer de upp den och ingen kommer förbi. 

Succén beror mycket på det isländska sättet att vara. Jag har spelat med många islänningar och de är oerhört tuffa. De bryr sig inte om vilken boll de spelar med eller underlag. Det enda de fokuserar på är att vinna. 

Islänningar har inte ett jobb hemma på ön. De har två, tre jobb. De är både fiskare, snickare och fastighetsförmedlare. Och det speglar sig i deras sätt att spela fotboll. Det finns inte en vänsterback, det finns två. När de är trötta bara fortsätter de att springa. 

Sen är det här mentala spelet jätteintressant. Hur kan det komma sig att Ronaldo känner ett större självförtroende än Messi? När Messi gick fram till straffen, då zoomade kameran in hans ansikte. Då såg jag något i hans ögon. Jag såg en rädsla som jag inte såg i Ronaldos. Ronaldo såg bara möjligheter. Messi utstrålade istället ”rädda mig ifrån den här situationen”. Nu är jag inte ens säker på att Argentina klarar sig vidare från gruppen. Kroatien kommer bli tuffa och Island är med! 

Idag väntar tre nya matcher. Det ska regna i Göteborg så det är perfekt!

Först ut Costa Rica-Serbien. Usch! Costa Rica gillar jag inte! 

Ska jag berätta anledningen till varför vi förlorade mot dem i VM 90? Det här vet få. De gjorde det på ett väldigt bra sätt genom att bjuda in IFK Göteborg att spela en match emot dem i januari/februari 1990. ”Vi vill gärna spela mot er och ni får ett träningsläger helt gratis” sa de. Så vi åkte över hela blåvitt och spelade en match mot landslaget. Då fick de se hur vi spelade, med press understöd, och landslaget spelade ju likadant. 

Vår tränare Roger Gustafsson fattade nog inte att Costa Rica hade bjudit ner oss för att scouta. Men därför fick vi stryk i VM…

Jag tror matchen mot Serbien blir en halvtråkig tillställning med få mål. Serbien spelar lite som Kroatien men mer fysiskt. Costa Rica gjorde det väldigt bra i VM 2014 och är defensivt skickliga. 0-0 eller 1-1 tippar jag. 

Sedan kommer den första matchen i Sveriges grupp mellan Tyskland-Mexico. Spela på mycket mål här, herregud. Det kommer bli öppet och trevligt och fantastiskt! Det bästa för Sverige är om Tyskland vinner med 4-0 här så de är klara. Om de bara spelar med tålamod och långsamt men säkert trycker ner Mexico så kommer tyskarna vinna med ett par bollar

Vi avslutar med Brasilien-Schweiz. Missa inte den matchen! Det kan bli en jättematch. Schweiz spelar Tyskland-light samtidigt som de har lite brassestuk med sina turkar i laget. De har teknik och snabbhet. Det ska bli kul att se Schweiz kvickhet mot Brasiliens. Det här kommer att gå fort med snabba omställningar. 

Brasilien är turneringens favorit, men här kommer de sättas på prov. Det blir ingen lätt match och de måste nog tänka lite defensivt också, inte bara full fart framåt. Jag tror till och med att Schweiz kan ta ledningen men att brassarna kämpar sig tillbaka till ett oavgjort resultat eller vinst med uddamålet. 2-1 eller 1-1

Återigen känner jag, gud va trevligt med VM!

/ Thomas Ravelli

Speltips med Fotbollskanalens spelexpert Henrik Johansson.
Till startsidan för fotbolls-VM.

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Till sist var det Magnus-effekten* som avgjorde!

Till startsidan för fotbolls-VM.

Ibland finns det verkligen ingen bättre sport än fotboll, när allt kan hända. Precis som under Portugal-Spanien igår. Jag ska börja med att erkänna att jag hade fel om Ronaldo. Jag ifrågasatte hans form i gårdagens text, men tre mål mot Spanien talar för sig självt. Får han chansen sitter den. När han fick den sista frisparken kände man i hela kroppen att det skulle bli mål. Det blev det med hjälp av Magnus-effekten som Ronaldo kanske inte vet vad det är, men som han absolut bemästrar. 

 

Nä, vilken avslutning det blev på VM-kvällen. Det är så här VM ska vara. Spanien hade Kapten Haddock där framme, men lyckades ändå spela lite med huvudet under armen och tappa en match som inte ska behöva tappas. Spelmässigt var man det klart bättre laget, Portugal skapar inte så mycket mer än målen. Men Ronaldo är Ronaldo. 

 

Som gammal burväktare tittar jag så klart lite extra på målvakterna. David De Gea gör en jättetavla som bara inte får ske och som får stor påverkan på matchen. Det är en världsmålvakt, men han såg faktiskt lite tagen ut av stundens allvar efter Ronaldos enkla 2-1 mål. Misstaget gör att han tappar självförtroendet och hamnar i en defensiv position i målet resten av matchen. Det i sin tur gör att han senare även kommer helt fel i en utrusning. 

 

Den här tavlan kan komma att påverka både De Gea och Spanien negativt framåt i turneringen. För jag vet hur viktigt det är att försvaret litar på sin målvakt. 

 

Jag har inte gjort några såna stora misstag i landslaget, men jag glömmer aldrig 1979 när vi mötte IFK Göteborg med Öster på Värendsvallen. Glenn Holm sköt ett skott från 30 meter som jag bara ska ta ner men tappar in över huvudet. Vi förlorade matchen med 2-0 och jag ville bara hitta en spade och gräva mig ner och ut från arenan. Jag skämdes som en hund. Men jag tycker inte att en världsmålvakt ska kunna göra såna grova misstag. Det ska inte kunna ske. Men nu skedde det, och det kan stå Spanien dyrt. Mer än ett poängtapp igår. 

 

I övrigt hade jag fel om Marocko också som efter en bra start inte kom upp i den nivån jag hade förväntat mig. Det är bara att gratulera Iran som kämpade som vilddjur och tog sin andra seger någonsin i ett VM. Och Ghoddos fick komma in och hjälpa till. Roligt, även om det var ett av de mer konstiga självmål jag sett…

 

Idag är en ny dag och vilken dag! Fyra matcher väntar. 

 

Först Frankrike-Australien. Det här tror jag blir som att stjäla godis från småbarn. Spelar Frankrike på 70-80 procent av vad de kan så kommer det bli många mål. Enkla poäng för Frankrike som är ett av lagen jag tror kan gå riktigt långt i den här turneringen. 

 

Sedan Argentina-Island. Här hoppas jag att Messi kliver fram och visar att han är i toppslag. Det vore roligt för VM och det här är hans sista chans till guldet. Hjärtat klappar dock för vulkanerna. De har nu erfarenhet från ett EM, men VM är ännu större. Nu möter de Argentina i sin första VM-match någonsin. De har absolut inget att förlora. Lite som vi när vi mötte Argentina i ”Dödens grupp” 2002. Då vann vi gruppen och Argentina åkte ut. Men skulle Island lyckas ta poäng av sydamerikanerna här är det givetvis en stor sensation. 

 

En högintressant match är givetvis Peru-Danmark. Även om Peru är svårslagna så tror jag att de passar danskarna rätt bra rent tekniskt sett. Danmark kan föra matcher med sitt kortpassningsspel på ett annat sätt än Sverige. Visst kan det bli kryss, men jag tippar seger för Danmark med uddamålet

 

Sen avslutas det med ännu en finfin match i form av Kroatien-Nigeria. Här tror jag en hel del på Kroatien, med Modric i spetsen. Kroatien vinner!

 

Den här lördagen tänker jag lite extra på alla kvinnor som kommer ha mycket upp på sina män som kommer sitta vid tv:n hela dagen. Man får ju hoppas på en rejäl rotblötare, att det regnar som bara den så man har en bra ursäkt att sitta inne. 

 

Nu ser jag fram emot ännu mer fantastisk fotboll! 

 

* Magnus-effekten är när en boll ändrar riktning in i mål. För att utveckla Magnus-effekten måste bollen skickas iväg med en rotation runt sin egen axel. Det får man genom att träffa bollen lite från sidan. 

 

/ Thomas Ravelli

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

VM är igång och premiären avklarad. Det blev som jag förutspådde, ryssarna vann lätt. Men så stora siffror hade jag inte räknat med. Saudiarabien var sämre än väntat, jag vet inte vad som hände med dem? Det var som en kollektiv kollaps. Inte ett skott på mål fick de iväg. Inget funkade! Det blir svårt för saudierna att ta sig ur den här svackan när man inte kan ge en enda spelare godkänd.

Nä, trots 5-0 var det ingen riktig värdemätare för Ryssland. De vann utan att förta sig och behövde inte visa upp något bländande spel. Det var mycket långbollar och sen tog de tillvara på Saudiarabiens misstag. Det var längesen jag såg en så här konstig match under så viktiga omständigheter. Det fanns ingen aggressivitet, inga närkamper och inga satsningar.

 

Men det var ändå en trevlig öppning med många mål för detta mästerskap. Det kändes faktiskt lite tomt när matchen var slut. Det är en speciell känsla att gå och ladda hela dagen för VM så man hade ju velat ha en till match under kvällen. Det får jag idag istället…

 

Vi har tre matcher på schemat och den matchen som är fullkomligt överintressant är Portugal-Spanien. Det har varit turbulent i det spanska laget. Jag har aldrig varit med om att en förbundskapten fått sparken två dagar före VM. Det känns som en överreaktion från det spanska förbundet som kan skapa turbulens i laget. Skulle det vara så att Spanien inte gör en bra match mot Portugal så kommer snacket att börja, då sätter medierna fart.

 

Men jag tror att Spanien tar sig samman och vinner ikväll. De är helt enkelt bättre än Portugal. I mitt tycke är inte Ronaldo i det slag som han kanske måste vara. I Champions League-finalen tyckte jag inte att han var i toppform och den absolut kvickheten fanns inte där. Men jag kanske sticker ut hakan lite för mycket nu. Det ska bli intressant att se honom i den här första matchen. Portugal lever väldigt mycket på sin storstjärna. Vi får även se om Portugal har kvar den absoluta glöden efter EM-guldet eller om det smugit sig in en liten mättnad. Det är svårt att följa upp en sån bragd.

 

Spanien har fantastiska spelare och det här ska de vinna. De här spelarna är superproffs och jag tror inte att de påverkas så mycket av tränarbytet som många vill ge sken av. Jag tippar 2-1 till Spanien.

 

Marocko-Iran ser jag också fram emot. Fotboll från dessa länder ser man inte så ofta så man vet inte riktigt vad man kan förvänta sig. Marocko har gjort ett fantastiskt kval och släppt in få mål. Iran kommer inte ha mycket att sätta emot här. Det här kommer bli en blandning av afrikansk fotboll och europeiskt snabbt kortpassningsspel. Jag tror till och med att Marocko kan bli farliga i den här gruppen och hota Portugal om andraplatsen efter Spanien. Det här blir en jätteintressant match att kolla på, även om Ghoddos nog får sitta på bänken i Iran. Vinst Marocko!

 

Kort om Egypten-Uruguay så känns det som Uruguay ska vinna den här matchen. Även om Salah kommer till start för Egypten så är det svårt att säga i vilket slag han är i. Kommer han spela på sprutor? Egypten har inte heller den mästerskapsrutin som Uruguay har, vilket kan innebära ett för stort tryck på spelarna. Jag tror på seger för Uruguay, om än med viss tvekan…

 

Nu är det bara att ladda för en riktigt härlig dag framför tv:n!

 

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Det finns två sorters spelare, de som känner att de spelar med kniven på strupen och de som går ut till en viktig match och bara tycker att det ska bli jädra kul. 

Jag tillhörde den första kategorin. När jag spelade en så viktigt tillställning som en VM-match kände jag en oerhörd press, både från mig själv och omgivningen. Just då kändes det inte som det roligast jag kunde göra. Kanske för att jag visste att ett enda misstag av mig kunde förstöra hela turneringen. På så sätt är det alltid lättare att vara anfallare…

 

Idag är det VM-premiär mellan två lag som är lite av favoriter för mig, jag har nämligen aldrig förlorat en match mot något av länderna! I VM 94 tog vi oss an båda nationerna och slog båda med 3-1.

 

Just gruppspelsmatchen mot Ryssland var faktiskt en vändpunkt både för mig och laget. Vi låg under med 1-0 och det kom en djupledsboll där en rysk spelare höll på att bli fri. Men jag tog ett reflexmässigt beslut och sprang ut en bra bit utanför straffområdet och sparkade undan bollen. Precis där kände jag att jag hade erfarenheten och kunskapen för att fixa det där. Precis där vände det för mig.

 

Efter det vände vi på matchen och resten är historia.

 

Matchen mot Saudiarabien var också en rätt intressant historia där alla trodde att våra motståndare skulle klara av den 40-gradiga hettan i Dallas bättre än vi. Men det blev faktiskt tvärtom. Vi hade förberett oss till fullo genom att fylla på vätskedepåerna flera dagar innan match och gått igenom taktiken för att spara så mycket kraft som möjligt under matcherna. Så mot slutet var det faktiskt vi som hade de piggare benen.

 

I övrigt minns jag en match i Rihad som vi spelade borta mot Saudiarabien 1982. Då satt det bara män i vita dräkter på läktaren. Det såg rätt lustigt ut. På den tiden fick ju tjejer inte gå på fotboll där, jag vet inte hur det är idag?

 

I VM-premiärer är det alltid en risk att det blir tillknäppt. Men jag tror inte det den här gången. Jag tror ryssarna kommer att släppa på handbromsen och köra. De här killarna är för vältränade och professionella för att duka under för pressen, som vi gjorde 1990...

 

Det är svårt att värdera Ryssland just nu och det har väl sett sådär ut för dem de senaste åren. Men jag hoppas att det släpper för ryssarna för det är alltid bra för turneringen om det går bra för värdlandet. Det blir roligare på plats då!

 

Idag kör vi alltså igång och jag tror att Ryssland vinner med 3-1 eller något liknande. Det vore en stor sensation om Saudiarabien tar poäng idag.

 

Häng på när Thomas Ravelli bloggar under VM, gamla anekdoter blandas med mycket tyckande

Det är dags för Fotbolls-VM. Det häftigaste som finns i sportsammanhang, i mitt tycke. Det här mästerskapet betyder så oerhört mycket för alla lag och spelare som får vara med. Det är ett skyltfönster mot fotbollsvärlden som inte finns någon annanstans. 

För den enskilda individen kan det innebära att du blir inristad i historieböckerna för evigt. Och det hände ju mig!

 

Jag brukar säga att de där straffräddningarna mot Rumänien var som en pånyttfödelse för mig. Både som människa och fotbollsspelare. Utan dem hade antagligen väldigt få känt igen mig nu. Jag hade haft ett vanligt ”sju till fyra-jobb” och varit ganska allmän idag.

 

Men efter VM 94 så fanns det folk i bergsbyar i Peru som visste vem jag var. Så stor genomslagskraft har fotbollen. Världens största sport! 

 

Än idag blir jag ofta påmind om de där räddningarna när folk kommer fram till mig och berättar att de fortfarande kommer ihåg exakt var de var när när de såg matchen. Någon satt på en båt och en annan på sitt sommarställe och kollade på en tjock-tv i svartvitt.

 

Det visar hur mycket fotbollen betyder för både människor och samhället i stort. Det är med hjälp av fotbollen som många ungdomar lär sig vad lagarbete och samarbete är för något. Den hjälper pojkar och flickor att integreras till ett nytt liv.

 

Så nu är det dags igen för ett Fotbolls-VM. Och vad kan vi förvänta oss? En hel del givetvis. Sverige är med igen och jag har en känsla av att vi kan krångla oss vidare från gruppspelet. Det har visserligen inte sett så ljust ut offensivt de senaste matcherna och vi har varit väldigt målsnåla. Men! Försvarsspelet har fungerat och det är nyckeln till framgång. Har du ett bra försvarsspel har du något att bygga vidare på. Det är mycket svårare att övervinna en osäkerhet i försvarsspelet än en trög offensiv.

 

Sverige har blivit nedskrivna nu, men det är ju så med journalister. De vill skriva att det är fara och färde. Själv tycker jag det är bra att killarna inte visat någon formtopp inför VM. Den ska ju komma successivt. Känner man att det kanske inte funkar till hundra procent så tar man i ännu mer och det är det det handlar om. Vi måste jobba lite hårdare än våra motståndare, det är då vi kan vinna.

 

Vår VM-kvalgrupp ser inte omöjlig ut, det vore ingen större sensation om vi tar oss vidare.

 

I övrigt tycker jag att det ska bli väldigt intressant att följa videoövervakningen av matcherna som domarna får ha som hjälpmedel. Jag har förespråkat det sedan jag själv spelade att vi ska använda oss av tekniska hjälpmedel. Framför allt att man kan gå in efteråt och ge gula och röda kort om någon gjort något fult.

 

Jag förstår inte alls de som är negativa till detta. Visst kan det finnas ett par barnsjukdomar i början, men tittar vi på stora sporter som hockey, tennis och amerikansk fotboll så är videogranskningen given. Jag tycker det ger en ny dimension till spelet. Så jag hoppas att den nya tekniken blir succé under VM!

 

I övrigt vill jag att ett offensivt, öppet och frejdigt lag vinner mästerskapet. Det vore väldigt enkelt att tippa Brasilien här. De har materialet och motivationen efter debaklet mot Tyskland för fyra år sedan. Brassarna har hur mycket hunger som helst att spela den fotboll som just kännetecknar Brasilien. Det kan räcka hela vägen.

 

Ni kommer kunna följa mig här under hela Fotbolls-VM där jag delar med mig av mina egna erfarenheter som VM-spelare och mina tankar kring turneringens matcher och allt runt omkring. Jag lovar att det finns mycket att prata om…

 

Jag hoppas ni hänger med på resan!

 

/ Thomas Ravelli