Napoli, Serie A

Napoli

Till Serie A startsida
SSC Napoli, från Neapel, bildades 1926. Klubbens storhetstid var under slutet av 1980- talet när Diego Maradona förde laget till två Serie-A titlar. Klubben gick efter detta i konkurs men har återuppstått och spelar sedan säsongen 2007/2008 i Serie A. Förutom de två ligatitlarna har man vunnit Italienska Cupen fem gånger, italienska Supercupen två gånger samt UEFA-cupen en gång.
Smeknamn: Azzuri, Partenopei
Manager: Maurizio Sarri
Hemmaarena: Stadio San Paolo - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Milans spelschema i Serie A

Spela på Napoli hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Napoli:
Rafael

Den 26-årige brassen Rafael Cabral, eller bara Rafael, har fått finna sig i att bli förpassad till bänken i Napoli. Målvakten gick hela vägen genom klassiska Santos (Pelés gamla klubb) ungdomsverksamhet och tog hand om platsen mellan stolparna som 20-åring 2010. Efter 4 säsonger som ordinarie i brasilianska Serie A värvades Rafael till Neapel. I Napoli fanns då Pepe Reina på lån från Liverpool, men när Reina vände åter till Premier League blev Rafael förstavalet för Maradonas gamla klubb. Inför förra säsongen värvades Reina tillbaka till Napoli och förpassade Rafael till bänken. Brassen har kontrakt med Napoli till 2018.

Pepe Reina
Målvakten Pepe Reina har hunnit bli 34 år och har 16 säsonger bakom sig i den europeiska toppfotbollen. Reina var etablerat namn redan före Pepe slog igenom. Hans pappa Miguel gjorde 16 säsonger som målvakt för bland annat Barcelona i La Liga. Pepe är förvisso född i Madrid men fick sin fotbollsfostran i Barcelona. Han tog sig hela vägen till a-laget men lyckades aldrig bli ordinarie på Camp Nou. Istället gick han till ubåtarna i Villarreal, och fick där sitt genombrott. Efter 3 säsonger på den spanska östkusten värvades Reina till Liverpool av Rafa Benitez. Det var även Benitez som lockade Reina till Serie A och Napoli på lån 2013. Efter avslutat lån värvades Reina till Bayern Munchen i Bundesliga, men det blev en säsong på bänken i Bayern och sommaren 2015 köpte Napoli loss spanjoren som har kontrakt med Serie A-klubben till 2018.

Amadou Diawara
Den 19-årige supertalangen Amadou Diawara gjorde i somras sitt första stora klubbyte, när han bytte Bologna mot Napoli i den italienska ligan. Storklubbarna har stått på kö för att få värva mittfältaren från Guinea. Premier League klubbarna Manchester City och Chelsea, Serie A-klubbarna Juventus och Roma samt Valencia i La Liga har försökt värva Diawara. Till slut vann Napoli dragkampen om talangen. Diawara har en säsong bakom sig i Serie A och en i San Marino, och har nu skrivit på ett 5-årskontrakt med Napoli.

Allan
Allan Marques, eller bara Allan, gör sin andra säsong i Napoli. 25-åringen från Rio de Janeiro varvade spel i Deportivo Maldonado och Vasco da Gama, innan Serie A-klubben Udinese värvade mittfältaren 2012. Allan, med både brasilianskt och portugisiskt medborgarskap, tog en plats direkt på Udineses mittfält och var där ordinarie i 3 säsonger. Sommaren 2015 var Allan högvilt i fotbollseuropa och klubbar som Juventus, Borussia Dortmund, Chelsea, Arsenal och Wolfsburg jagade mittfältaren. Men det blev Napoli som Allan till slut valde och första säsongen på San Paolo blev framgångsrik. Han gjorde bland annat 3 mål, personbästa på seniornivå för brassen. Allan har kontrakt med Napoli till 2019.

Lorenzo Insigne
Den korte (163 cm) vänsterforwarden Lorenzo Insigne slog igenom på allvar ifjol. Italiens Messi, som han kallas ibland, kommer från en fotbollsfamilj. I Napoli finns till exempel hans yngre bror Roberto. 25-åringen är född och uppvuxen i Neapel och har varit klubben trogen hela karriären, sånär som på ett par viktiga lån. Först till Serie A-laget Foggia, där han gjorde 19 mål som 20-åring, och säsongen därpå i Pescara i Serie B, där Insigne gjorde 18 mål. De fyra senaste säsongerna har Lorenzo Insigne successivt fått spela mer och mer, och toppklubbar i Europa har kopplats ihop med vänsterforwarden. Tottenham, Barcelona och Milan har varit intresserade. Men Insigne har kontrakt med Napoli till 2019.

Marek Hamsik
Slovaken Marek Hamsik har varit Napolis själ och hjärta hos fans som ofta har haft svårt att ta till sig spelare utifrån. Men den excentriske mittfältaren har med sin attityd och stil vunnit napolitanarnas hjärta. 29-åringens karriär började dock i Brescia som 17-åring, dit han värvades från Slovan Bratislava. Efter 2 säsonger i Serie B värvades Hamsik till Napoli 2007, när klubben precis tagit sig upp till Serie A. Slovaken är 3:a på listan över flest spelade matcher i Napolis historia och om han fullföljer sitt kontrakt som går ut 2020 kommer han att ta förstaplatsen. Marek Hamsik närmar sig också 100 landskamper med Slovakien.

Spela på Napoli.