Napoli

Till Serie A startsida.
SSC Napoli, från Neapel, bildades 1926. Klubbens storhetstid var under slutet av 1980- talet när Diego Maradona förde laget till två Serie A-titlar. Klubben gick efter detta i konkurs men har återuppstått och spelar sedan säsongen 2007/2008 i Serie A. Förutom de två ligatitlarna har man vunnit Italienska Cupen fem gånger, italienska Supercupen två gånger samt UEFA-cupen en gång.
Smeknamn: Azzuri, Partenopei
Manager: Maurizio Sarri
Hemmaarena: Stadio San Paolo - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
 

Spela på Napoli hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Napoli:

Rafael
Den 27-årige brassen Rafael Cabral, eller bara Rafael, har fått finna sig i att bli förpassad till bänken i Napoli. Målvakten gick hela vägen genom klassiska Santos (Pelés gamla klubb) ungdomsverksamhet och tog hand om platsen mellan stolparna som 20-åring 2010. Efter fyra säsonger som ordinarie i brasilianska Serie A värvades Rafael till Neapel. I Napoli fanns då Pepe Reina på lån från Liverpool, men när Reina vände åter till Premier League blev Rafael förstavalet för Maradonas gamla klubb. För två säsonger sedan värvades Reina tillbaka till Napoli och förpassade Rafael till bänken. Brassen har kontrakt med Napoli till säsongen ut.

Pepe Reina
Målvakten Pepe Reina har hunnit bli 35 år och har 16 säsonger bakom sig i den europeiska toppfotbollen. Hans pappa Miguel gjorde 16 säsonger som målvakt för bland annat Barcelona i La Liga. Pepe är förvisso född i Madrid men fick sin fotbollsfostran i Barcelona. Han tog sig hela vägen till a-laget men lyckades aldrig bli ordinarie på Camp Nou. Istället gick han till ubåtarna i Villarreal, och fick där sitt genombrott. Efter tre säsonger på den spanska östkusten värvades Reina till Liverpool av Rafa Benitez. Det var även Benitez som lockade Reina till Serie A och Napoli på lån 2013. Efter avslutat lån värvades Reina till Bayern Munchen i Bundesliga, men det blev en säsong på bänken i Bayern och sommaren 2015 köpte Napoli loss spanjoren som har kontrakt med Serie A-klubben till 2018.

Amadou Diawara
Den 20-årige supertalangen Amadou Diawara gjorde sommaren 2016 sitt första stora klubbyte, när han bytte Bologna mot Napoli i den italienska ligan. Storklubbarna stod på kö för att få värva mittfältaren från Guinea. Premier League-klubbarna Manchester City och Chelsea, Serie A-klubbarna Juventus och Roma samt Valencia i La Liga försökte alla men valet föll på till slut på Napoli. Han fick relativt rikligt med speltid sin första säsong hos de ljusblå och tränare Maurizio Sarri förhoppningar att Diawara ska ta nästa steg under 2017/2018. Han har kontrakt med Napoli till 2021.

Allan
Allan Marques, eller bara Allan, gör sin tredje säsong i Napoli. 26-åringen från Rio de Janeiro varvade spel i Deportivo Maldonado och Vasco da Gama, innan Serie A-klubben Udinese värvade mittfältaren 2012. Allan, med både brasilianskt och portugisiskt medborgarskap, tog en plats direkt på Udineses mittfält och var där ordinarie i tre säsonger. Sommaren 2015 var Allan högvilt i fotbollseuropa och klubbar som Juventus, Borussia Dortmund, Chelsea, Arsenal och Wolfsburg jagade mittfältaren. Men det blev Napoli som Allan till slut valde. De två säsongerna han gjort på Sao Paolo har varit framgångsrika och han har varit given på innermittfältet. Brassen har kontrakt med Napoli till 2019.

Lorenzo Insigne
Den korte (163 cm) vänsterforwarden Lorenzo Insigne slog igenom på allvar för två säsonger sedan. Italiens Messi, som han kallas ibland, kommer från en fotbollsfamilj. I Napoli finns till exempel hans yngre bror Roberto. 26-åringen är född och uppvuxen i Neapel och har varit klubben trogen hela karriären, sånär som på ett par viktiga lån. Först till Serie C-laget Foggia, där han gjorde 19 mål som 20-åring, och säsongen därpå i Pescara i Serie B, där Insigne gjorde 18 mål. De fyra senaste säsongerna har Lorenzo Insigne successivt fått spela mer och mer, och toppklubbar i Europa har kopplats ihop med vänsterforwarden. Tottenham, Barcelona och Milan har varit intresserade. Den gångna säsongen var Insignes bästa någonsin när han stod för 18 mål i Serie A för de ljusblå. Det har blivit ett antal landskamper med Gli Azzurri för 26-åringen och hans kontrakt med Napoli löper över säsongen 2021/2022.

Marek Hamsik
Slovaken Marek Hamsik har varit Napolis själ och hjärta hos fans som ofta har haft svårt att ta till sig spelare utifrån. Men den excentriske mittfältaren har med sin attityd och stil vunnit napolitanernas hjärta. 30-åringens karriär började dock i Brescia som 17-åring, dit han värvades från Slovan Bratislava. Efter två säsonger i Serie B värvades Hamsik till Napoli 2007, när klubben precis tagit sig upp till Serie A. Slovaken kommer säsongen 2017/2018 bli den spelare som gjort flest matcher för Napoli i klubbens historia. Han närmar sig dessutom 100 landskamper med Slovakien och har bara ett par matcher i den blåa tröjan kvar till han blir den spelare som gjort flest landskamper med sitt landslag. Kontraktet med Napoli sträcker sig till 2020.

Duvan Zapata
Duvan Zapata gjorde två säsonger på lån till Udinese från Napoli. Den 26-årige colombianske anfallaren är nu tillbaka på Napoli, men det återstår att se om han kan slå sig in i den tuffa konkurrensen på Sao Paolo. Han har annars en diger karriär bakom sig i Sydamerika och kom till Europa och Serie A först sommaren 2013. Han var faktiskt på väg till Premier League och West Ham, men The Hammers fick inget arbetstillstånd för colombianen. Istället köpte Napoli loss honom från Estudiantes i den Argentinska ligan för 7,5 miljoner euro. Då hade Zapata precis avslutat en säsong där han fått sitt genombrott och gjort 13 mål. I Napoli blev det dock mest bänken för Zapata som trots allt fått mer speltid i Udinese. Sina två säsonger hos Udine har han stått för totalt 18 mål. Anfallaren har kontrakt med de ljusblå till 2020. Utlånad till Sampdoria säsongen 2017/2018.

José Callejón
Den 30-årige spanjoren har varit given i Napolis startelva sedan han kom till klubben 2013. De fyra säsongerna han gjort hos de ljusblå har han bara missat totalt två Serie A-matcher. Totalt har det blivit 47 mål i den italienska högstaligan för Callejón som kom från Real Madrid. Callejón får ses som ett fynd när han värvades från Marängerna och bara kostade knappa 10 miljoner euro, något han betalat tillbaka till de ljusblå med råge. På grund av oerhört tuff konkurrens i det spanska landslaget har det enbart blivit tre landskamper för den vindsnabbe högeranfallaren. Han har kontrakt med Napoli till 2020 och är en av tränare Sarris viktigaste spelare.

Spela på Napoli.