Everton FC

Till Premier League startsida
Everton bildades I Liverpool 1878 och är en av de mest framgångsrika klubbarna i England. Man har blivit ligamästare nio gånger, vunnit FA-cupen fem gånger samt Cupvinnarcupen en gång. Klubben hette från början St. Domingo FC, men det byttes ut ett år senare till Everton FC.
Smeknamn: The Toffees, The Blues, The People´s Club, The School of Science.
Manager: Sam Allardyce
Hemmaarena: Goodison Park - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Evertons spelschema i Premier League

Spela på Everton hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Everton:

Davy Klaassen
Den 24-åriga holländska landslagsmannen Davy Klaassen är ny hos The Toffees denna säsongen. Den offensiva mittfältaren har varit med och representerat Ajax sedan 2011. Han beskrivs som en målfarlig mittfältare och har stått för 44 mål under sina år i Amsterdamklubben. Dessutom har han visat sin målfarlighet hos Oranje där det blivit fyra landslagsmål på sina hittills 14 framträdanden. Det har blivit tre ligatitlar under åren i Ajax och nu i våras var det nära att han krönte sin tid i klubben med ett Europa League-guld. Klaassen köptes för 27 miljoner euro och har kritat på ett avtal med Liverpoolklubben till 2022.

Ross Barkley
23-årige Ross Barkley har jämförts med både Paul Gascoigne och Michael Ballack. Det kanske säger något om hans potential och spelstil. Barkley är född i Liverpool och har tillhört Everton hela sin uppväxt. Han har också varit ett regelbundet inslag i de engelska u-landslagen. Som senior har han redan hunnit göra 22 landskamper för England och var 2016 uttagen i EM-truppen. Barkley vann assistligan och kom 2:a i skytteligan i Everton både den gångna säsongen och 15/16. Rykten har placerat den offensiva mittfältaren i såväl Chelsea som Manchester City men engelsmannen har valt att stanna i Everton. Kontraktet sträcker sig dock bara säsongen ut och det återstår att se vart Barkley spelar nästa säsong.

Aaron Lennon
Den forne supertalangen Aaron Lennon har hunnit bli 30 år gammal och är numera en bra, men inte superbra spelare. Han debuterade i Premier League redan som 16-åring med Leeds 2003. Leeds brottades med ekonomiska problem och sålde Lennon 2005 för reapriset en miljon pund till Tottenham. Där var den offensive yttermittfältaren ordinarie, men inte spektakulär under hela tio säsonger. Den korte (165 cm) engelsmannen har dock varit uttagen till två VM för England, men inte heller där kunnat ta den plats han visade potential för tidigt i sin karriär. “Roadrunner” har tillhört Everton de två senaste säsongerna. Han har kontrakt med The Toffees säsongen ut.

Wayne Rooney
Redan som 16-åring blev Wayne Rooney känd i fotbollsvärlden efter sitt kanonmål för Everton mot Arsenal i oktober 2002. Rooney skrev nytt kontrakt med The Toffees 2004 men det kom bud på över 20 miljoner pund för 19-åringen. Till slut vann Manchester United dragkampen, där han blev en ikon efter 13 år i klubben. Efter att United släppt honom är han nu tillbaka i moderklubben han lämnade som 18-åring. Han är den yngste att debutera för Englands landslag och är den som har gjort flest mål i landslaget. Den gångna säsongen passerade han Sir Bobby Charlton och blev med sina 250 mål för United spelaren som gjort flest mål i klubbens historia.. Med the Red Devils har Wayne Rooney vunnit allt; Premier League fem gånger, FA-cupen, ligacupen två gånger, Champions League och klubblags-VM. Nu ska han alltså försöka ta sin moderklubb Everton till framgångar som klubben saknat. Rooney har skrivit kontrakt över säsongen 18/19.

Yannick Bolasie
Fransk-kongolesen Yannick Bolasie har gått den långa vägen genom det engelska ligasystemet. 28-åringen har spelat i fem olika serier, inklusive samtliga tre football league-serier under Premier League. Bolasie var en bidragande faktor till att Crystal Palace tog sig upp i Premier League 2013 och har blivit allt bättre under sina tre år i PL. För två säsonger sedan delade han förstaplatsen i både skytteligan och assistligan hos The Eagles, vilket gjorde att Everton signade upp honom för hela 29 miljoner euro. Första säsongen hos The Toffees fick han större delen spolierad på grund av skada, men nu hoppas han själv samt fansen att han kan visa vilket spektakulär och bra spelare han är.

Leighton Baines
Den numera 32-årige vänsterbacken Leighton Baines är den spelare som spelat längst i dagens Everton. Engelsmannen som 2007 kom från Wigan har blivit något av en ikon i klubben och är den som gjort tjugonde flest matcher för klubben med sina 370 matcher. Sedan ligan döptes om till Premier League 1992 är det bara Tim Howard och Leon Osman som gjort fler matcher för The Toffees. Mannen med den känsliga vänsterfoten har gjort 30 landskamper med England. Titlarna har dock uteblivit för Baines. Två finalförluster har han i bagaget, FA-cupen 2009 med Everton och Ligacupen 2006 med Wigan. Evertonikonen har kontrakt ytterligare två säsonger.

Spela på Everton