Läs om Sveriges grupp i Nations League

Sveriges grupp i Nations League

Sverige spelar i grupp B2 i Nations League och möter under hösten Turkiet och Ryssland i två dubbelmöten.

Sverige var inför lottningen till UEFA Nations League seedat som 17:e lag i Europa på UEFA:s ranking. Ryssland (rankat 15) och Turkiet (rankat 24) lottades i samma grupp inför gruppspelet. Förutsättningarna inför gruppspelet är följande. Alla tre nationerna möts på hemma- och bortaplan, resultaten räknas ihop i en tabell. Vinnaren blir uppflyttad till Liga A inför gruppspelet 2020 och den sämst placerade nationen blir degraderad till Liga C.

Spela på Sverige i Nations League

Spelschema och resultat i Sveriges grupp

7 september 20:45Turkiet-Ryssland1-2
10 september 20:45Sverige-Turkiet2-3
11 oktober 20:45Ryssland-Sverige0-0
14 oktober 18:00Ryssland-Turkiet2-0
17 november 18:00Turkiet-Sverige0-1
20 november 20:45Sverige-Ryssland2-0

Varför spelar Nations League roll för Sverige?

Det finns två enkla anledningar till varför en bra placering i UEFA Nations League är viktigt för Sverige.

1. Seedningsfördel inför EM-kvalet

En nyhet inför kvalet till EM 2020 är att seedningen inför lottningen baseras på placering i UEFA Nations League och inte på UEFA:s ranking av nationerna. Det betyder att Sveriges placering i Nations League kan ha stor betydelse för hur lätt eller svår EM-kvalgruppen blir.

Om Sverige placerar sig bland de två bästa i Nations League-gruppen garanteras en plats i seedningsgrupp 2. Det betyder att Blågult med största sannolikhet slipper få två stycken stornationer eller högt rankade lag i sin grupp. Eftersom ettan och tvåan i EM-kvalgruppen avancerar till direkt till EM 2020 kan detta visa sig vara mycket viktigt.

2. Extra chans till EM-slutspel

Om Sverige skulle misslyckas att kvala in till EM 2020 via det traditionella kvalet så går det genom Nations League att spela sig till en playoff-plats. Vinnarna i varje Nations League-grupp får chansen att spela playoff till EM mot de andra gruppvinnarna i samma liga. Playoff avgörs genom enkelmöten i semifinaler och slutligen en final där vinnaren får en EM-plats.

Även om Sverige missar EM och inte vinner gruppen i Nations League finns rent teoretiskt en chans till playoff. Detta är dock beroende av att andra lag som tagit en playoff-plats redan kvalificerat sig för EM. Då kan playoff-platsen i Liga B alternativt Liga A tillfalla Sverige.

Spela på Sverige i Nations League