La liga, Celta Vigo

Celta Vigo

Till La Liga startsida
Celta Vigo, är en klubb från Vigo i provinsen Galicien. Klubbens storhetstid, en kort sådan, hade man i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Sina bästa resultat nåddes 2001/2002 då klubben aldrig låg sämre än sexa i La Liga under hela säsongen. På senare år har man byggt laget på egna produkter.
Smeknamn: Os Célticos, Os Celestes, O Celtiná
Manager: Eduardo Berizzo
Hemmaarena: Estadio Balaidos

Spela på Celta Vigo hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Celta Vigo:
Andreu Fontàs

Mittbacken Andreu Fontas värvades av Barcelona som 18-åring 2007 från den katalanska amatörklubben Banyoles. Då värvades han som defensiv mittfältare, men Luis Enrique (blagstränare vid tillfället) flyttade omgående ner Fontas i mittförsvaret. 26-åringen har spelat flera landskamper för Spaniens u-landslag, men inte fått spela några a-kamper. Under Pep Guardiola fick Andreu Fontas debutera i Barcelona och har spelat både i La Liga, Copa del Rey och Champions League med Barca. Men han lyckades inte att ta en ordinarie plats, utan Barcelona släppte Fontas till Celta Vigo 2013, och han har varit ordinarie i mittlåset sedan dess. 26-åringen förlängde förra sommaren sitt kontrakt med Vigo till 2019.

John Guidetti
John Guidetti är bara 24 år men har hunnit med att spela fotboll i Sverige, Kenya, England, Holland, Skottland och nu Spanien. Stockholmaren tillhörde plantskolan Brommapojkarna i Sverige men bodde med familjen några år i Nairobi. Guidetti har varit en talang hela sin karriär, och flyttade till Premier League-klubben Manchester City som 16-åring. Det blev förvisso inget spel på Etihad Stadium för Guidetti som istället lånades ut till BP, Burnley, Stoke, Feyenoord (Eredivise) och Celtic (skotska Premier League). John Guidetti har varit given i svenska landslag sedan U17 och var med i det U21-landslag som vann EM 2015. Skrev sommaren 2015 på ett 5-årskontrakt med Celta Vigo.

Iago Aspas
Iago Aspas är tillbaka i moderklubben Celta Vigo sedan förra säsongen, efter två år i andra klubbar. Aspas köptes sommaren 2013 av anrika Liverpool i Premier League. Men tiden på Merseyside blev misslyckad, det blev bara fem starter på hela säsongen för anfallaren, och inga mål. Säsongen därpå lånades han ut till Sevilla i La Liga men fick knappt spela något där heller. Så sommaren 2015 köptes han tillbaka av Celta Vigo, som efter avancemanget till La Liga 2012 har förbättrat sin tabellplacering 4 år i rad. I fjol blev man 6:a, mycket tack vare Aspas 14 mål. 29-åringen har kontrakt med Celta till 2020.