Atlético Madrid

Till La Liga startsida
Atlético Madrid, med det faktiska namnet Club Atlético de Madrid S.A.D., är en fotbollsklubb från Madrid. Klubben vann sin första ligatitel 1940 och har totalt vunnit ligan tio gånger. Atlético har vunnit många andra titlar, som Cupvinnarcupen, Uefa Super Cup och Europa League – dock aldrig Champions League.
Smeknamn: Los Colchoneros, Los Rojiblancos och Indios
Manager: Diego Simeone
Hemmaarena: Estadio Vicente Calderón

Spela på Atlético Madrid hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Atlético Madrid:
Antoine Griezmann
Antoine Griezmann blev riktigt känd för den svenska publiken i och med att han vann skytteligan i fotbolls-EM. Faktum är att Griezmanns sex mål är näst flest någonsin i en EM-turnering. Bara Griezmanns landsman, legendaren Michel Platini, har gjort fler. Griezmann har gjort över 20 mål två säsonger i rad med Atletico Madrid, som de senaste åren på allvar börjat hota Barcelona och rivalerna Real om herraväldet i La Liga. Den 25-årige fransmannen har varit en nyckelspelare i tränaren Diego Simeones lagbygge. Storklubbar som Barcelona, PSG och Chelsea har jagat fransmannen, som dock skrev på ett nytt 5-årskontrakt med Atletico tidigare i somras.

Jan Oblak
Atletico Madrid har varit en plantskola för världsmålvakter och kanske är slovenen Jan Oblak nästa spelare på listan, efter målvakter som Thibault Courtois och David de Gea. Förra säsongen, Oblaks första med Madrid-klubben, vann han Ricardo Zamora Trophy som La Ligas bästa målvakt. 23-åringen har också hunnit bli utsedd till bästa målvakt i portugisiska ligan. Jan Oblak blev La Ligas dyraste målvakt någonsin när Atletico värvade honom från Benfica sommaren 2014. Oblaks prestationer har fått Europas storklubbar att kasta lystna blickar. Både rivalen Real och Manchester United har ryckt i slovenen. I februari förlängde Jan Oblak sitt kontrakt med Atletico Madrid till 2021.

Yannick Ferreira Carrasco
Yannick Carrasco är en del av det belgiska fotbollsundret, och har fått sin fotbollsfostran i Genk. 22-åringen slog igenom för två säsonger sedan i Monaco i Ligue 1, där vänsteryttern vann assistligan. Det fick La Liga-topplaget Atletico Madrid att lägga upp 20 miljoner euro för honom. I slutet av maj 2016 blev Carrasco historisk i och med att han blev första belgare någonsin att göra mål i en Champions League-final. Matchen slutade dock i tårar för Atletico, som förlorade finalen mot rivalen Real på San Siro. Carrasco gjorde en månad senare sitt första landslagsmål, i Euro 2016 mot Ungern. Har kontrakt med Madrid-klubben till 2020.

Gabriel Fernández Arenas
Gabriel Fernández Arenas, eller Gabi, är kapten i ett av Europas bästa fotbollslag, och det tredje bästa i La Liga. Han har varit i Atletico Madrid i nästan hela sin karriär. 33-åringen är inne på sin 14:e seniorsäsong, där tretton av dem varit i La Liga. Under fyra år i Real Zaragoza, var Gabi nere i Segunda och vände. De åtta senaste säsongerna har den centrala mittfältaren spelat nästan alla sina lags matcher och dessutom startat nästan alla. Trots att Gabi aldrig tillhört varken Real Madrid eller Barcelona, har han en diger meritlista. Spansk ligamästare, cupsegrare, Europa League-vinnare och 2 finaler i Champions League. Trots sina meriter har Gabi aldrig fått dra på sig den spanska landslagströjan, på seniornivå. Har kontrakt med Atletico till sommaren 2017.

Augusto Fernández
Argentinaren Augusto Fernandez spelade för landsmannen och nuvarande tränaren, Diego Simeone, redan som 21 åring 2007. Fernandez har haft en intressant fotbollsresa. Från Argentina till Frankrike och Saint-Etienne som 23-åring 2009. Tillbaka till Argentina och Veles Sarsfield ett år senare, och åter till Europa och La Liga 2012. 3,5 säsonger på Celta Vigos mittfält gjorde att spanska topplaget Atletico Madrid värvade Fernandez, och skrev kontrakt till 2019. Fernandez har också gjort 15 landskamper för Argentina.

Juan Francisco Torres
Juan Francisco Torres Belén, eller Juanfran, har hunnit bli 31 år gammal och har 15 säsonger bakom sig i La Liga. Förvisso född i trakterna runt Valencia men Juanfran fick sin fotbollsfostran i Real Madrid och debuterade för Los Blancos nyss fyllda 19 år, 2004. Högerbacksplatsen på Santiago Bernabeu var dock upptagen av Michel Salgado, och Juanfran blev utlånad till Espanyol, där han som 20-åring för första gången blev ordinarie på seniornivå. Real släppte Juanfran gratis till Osasuna 2006, men med ett antal återköpsklausuler (som aldrig utnyttjades), och han gjorde 4,5 säsong i Pamplonaklubben, innan han värvades av Reals rival Atletico. Debuten för Atletico skedde för övrigt mot Real. Juanfran har varit given i Atletico Madrid sedan januari 2011 och har kontrakt med Madridklubben
till 2018.

Javi Manquillo
Javier ”Javi” Manquillo är på säsongslångt lån till Sunderland i Premier League, men ägs ännu av Atletico Madrid i La Liga. Lånet inkluderar dock en köpoption. Manquillos kontrakt med Atletico går ut 2018. 22-åringen gör sin andra säsong i Premier League efter att ha varit utlånad till Liverpool säsongen 2014/2015. Även där fanns en köpoption, efter en stark första halva av säsongen blev det inte ens en handfull matcher under våren. Tillbaka i Madrid blev det ytterligare ett säsongslångt lån med köpoption, till Olympique Marseille, där Javi Manquillo var ordinarie. Men inte heller där blev det fortsatt spel. Nu gäller alltså Sunderland för Manquillo. Kuriosa är att han har en tvillingbror som spelar fotboll på lägre nivå i Spanien.

Emiliano Velázquez
Mittbacken Emiliano Velazquez värvades av Atletico Madrid som 20-åring 2014 för att direkt lånas ut. Första lånet gick till La Liga-kollegan Getafe där han blev ordinarie. Den här säsongen tillbringar Velazquez i Portugal och Sporting Braga. 22-åringen är född i Montevideo i Uruguay och vann ligatiteln med moderklubben Danubio som tonåring våren 2014. Mittbacken har kontrakt med Atletico Madrid till 2019.