Athletic Bilbao

 

Till La Liga startsida
Athletic Club, även kallat Athletic Bilbao eller Atlético de Bilbao, är en klubb från Baskien. Bilbao är ett av lagen som cementerat sig fast i La Liga och aldrig åkt ur. Klubben har vunnit spanska ligan åtta gånger och Copa del Rey (spanska cupen) 24 gånger.
Smeknamn: Los Leones, Rojiblancos
Manager: Ernesto Valverde
Hemmaarena: Estadio San Mamés

Spela på Athletic Bilbao hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Athletic Bilbao:
Mikel San José
Den defensive mittfältaren Mikel San José har tillhört både Barcelona och Liverpool, men har sedan 2009 gjort över 200 matcher för Athletic Bilbao och dessutom slagit sig in i det spanska landslaget. 27-åringen från Pamplona är en stenhård mittfältare som drar på sig många gula kort, men som också gör ett och annat mål från sin defensiva position. Kan också spela mittback om nöden kräver. Trots att San Jose inte tillhört La Liga-giganterna Real Madrid eller Barcelona som senior har han gjort 7 landskamper och spelade dessutom EM för Spanien i somras.

Gorka Iraizoz
Målvakten Gorka Iraizoz har varit Athetic Bilbaos ryggrad i över åtta säsonger. Han har varit tålig också, och missat som mest fem ligamatcher under en säsong. 35-årige Iraizoz tillhörde Bilbaos b-lag en kort period i början av 2000-talet, men det var i Espanyol han slog igenom 2006. Säsongen därpå blev det dock bänken för Iraizoz som sommaren 2007 köptes av Bilbao. Sedan dess har han spelat flest minuter av alla på San Mames och är lagets kapten. Förlängde i våras kontraktet till nästa sommar.

Aritz Aduriz
Anfallaren Aritz Aduriz har haft en minst sagt bakvänd karriär. Som 35-åring blev han uttagen till sitt första stora mästerskap för Spanien, Euro 2016, och han satte dessutom personligt målbästa i karriären, med 20 mål i La Liga för Athletic Bilbao. Med det blev han också bäste spanske målskytt i La Liga ifjol. Faktum är att åldermannen förbättrat sitt målskytte 5 säsonger i rad. Aduriz har tvingats ifrån sitt Atheltic två gånger i sin karriär, med utflykter till Valladolid, Mallorca och Valencia, men hela tiden kommit tillbaka. Har kontrakt med baskerna till 2017.