Simon "dybban" Lindell

En EM-final och elvataggare

Svenska Spels bloggare Simon "dybban" Lindell är inte bara pokerkunnig. Han är även en fanatisk fotbollsälskare. Häng med när "dybban" bevakar fotbolls-EM från hemmaplan på sitt alldeles personliga vis. Dessutom levererar han heta speltips i slutet av varje blogginlägg.

Jag satt själv på O’Learys i Mora och såg Portugal-Wales. Det var en lika stor upplevelse som att se själva matchen. Bredvid mig satt ett gäng skåningar som betade friskt på matchen. Det ena spelet var mer horribelt än det andra. Och så de höga tjuten på spelarna. 

- Varför skjuter han inte bredvid målvakten?! Hur svårt kan det vara? skrek en kille när Bale drog på skott från halva plan. 

Jag funderade på hur det skulle se ut om han sköt själv? Skulle han ens nå fram med bollen till mål? Mina analyser gav så lågt som 1,70 på att han i själva verket skulle snubbla på bollen. 13 gånger pengarna på att skåningen skulle krypa därifrån med något slags benbrott…

2,17 på Portugal hjälpte mig i alla fall att betala de revben jag girigt sörplade i mig. Revben är i sanning en rätt som bara bör ätas enskilt. Man ser ut som en slaskig hyena. 

Portugal var det klart bättre laget. Wales kom inte upp i den nivå som krävs för en EM-final. 

Jag lyckades dock inte sätta båda semifinalerna. Det tyska stålet höll inte denna gång. Trots 65 procents bollinnehav och en kavalkad av målchanser så räckte det inte. Tyvärr blev saknaden av skadade Gomez och Khedira, samt avstängda Hummels för mycket. När dessutom Boateng fick linka av så kändes det tufft. Hummels och Boateng, EM:s bästa mittbackspar, är svåra att ersätta. Och utan Gomez hade Tyskland ingen riktig spets på topp. Klose, kom tillbaka! 

Det går att hitta mycket att skylla på som tysk. Men i slutändan går det inte säga något annat än att  det var rättvist. Det var i alla fall inte orättvist. Frankrike är riktigt bra och när de för första gången i detta EM fick ett riktigt tufft motstånd så höll de nollan. Starkt. 

Griezmann gjorde två mål och är nu överlägsen i skytteligatoppen med sina sex mål. Ronaldo måste göra fyra mål i finalen för att gå om. Jag ser det spelet som rättat och klart till 13 gånger kebebpizzan. Med extra sås! 

När jag nu inför mina sista rekar går igenom EM-spelen här på bloggen så kommer jag fram till att jag lagt totalt 50 spel. De som förslagsvis (för att det blir lätt att räkna) har lagt 100 kronor per spel har då investerat 5 000 kronor. Och fått tillbaka 7019 kronor. Så över två lax plus. Inte helt illa pinkat av en trähäst! 

Men. Nu gäller det att avsluta med stil. Det är dags för EM-final! 

Söndag klockan 21.00: Portugal - Frankrike.

Portugal har fått mycket skit i detta EM. Men det är ju något med Portugal som gör att det är nästan omöjligt att hålla på laget. Lite på grund av Ronaldos allmänna gnällighet och attityd, lite på grund av Pepes förmåga att kunna filma och sparka någon i skrevet på samma gång. En del för att laget spelat så taktiskt och ”tråkigt”. 

Men jag måste krypa till korset nu. Det går inte att säga något annat än att Portugal är värda sin finalplast. Och hur kul vore det om Ronaldo hade samma personlighet som snustorra Messi? En av dem skänker miljoner till barnsjukhus. Den andra fick nyligen två år villkorligt för skattebrott. Jag tar hellre en bärs med Ronaldo…

Portugal har gjort allt rätt hittills. Tränare Fernando Santos är ett geni. 

Frankrike har varit roligare att se på. Och visst var det en imponerade insats på Tyskland. Men nu väntar en helt annan match…

Så här ser mina sista spel i detta EM ut. 

Portugal - Frankrike Under 0,5 mål i halvlek (2,33) 
Portugal kommer säkerligen spela en liknande fotboll som i åttondelen mot Kroatien. Då släppte de inte till något extra och följde den taktiska planen slaviskt. Mot Tyskland kunde Frankrike släppa över initiativet. Nu måste de själva föra spelet. Vi har sett hur svårt de haft att göra mål i sådana matcher tidigare i detta EM mot lag som Rumänien och Albanien. Portugal är klasser bättre. Jag tror det blir en målsnål och tät tillställning. 0-0 i halvlek till 2,33 är taget. 

Portugal vinna på straffar (11,00) 
Straffläggning är lotto. Då sitter det mesta i huvudet, inte fötterna. Kommer det så här långt har Portugal allt att vinna. Frankrike allt att förlora. I såna lägen kan även de bästa falla samman. Vem minns inte Roberto Baggio? Jag får bara en sjuk känsla av att Portugal grisar sig fram till straffläggning, går emot oddsen, och vinner detta. Det vore helt i linje med hur detta EM har sett ut…

Tack alla som följt mig under detta EM. Det har varit en ära att få skriva för er. Och jag har, genom denna blogg, dessutom kommit undan med att se en väldans massa mer fotboll än vad frugan annars hade gått med på. Så ett extra tack för det!

Jag hoppas vi ses snart igen. 

/ dybban

Läs fler EM-bloggar här