Borussia Mönchengladbach

Till Bundesliga startsida.

Borussia Mönchengladbach grundades 1900. Klubben firade stora triumfer under 70-talet då ligasegrar och segrar i Europa radades upp på ett löpande band. Man hade även ett koppel av landslagsspelare som var stora stjärnor i landslaget under denna storhetstid. De senaste åren har man vacklat och titlarna har uteblivit.

Smeknamn: Die Fohlen
Manager: Dieter Hecking
Hemmaarena: Stadion im Borussia-Park

Spela på Borussia Mönchengladbach hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Borussia Mönchengladbach:

Thorgan Hazard
Den offensive mittfältaren Thorgan Hazard kommer från en fotbollsfamilj. Både mamma och pappa spelade fotboll på hyfsad nivå, men sönerna har blivit desto mer framgångsrika, där Eden Hazard hittills lyckats bäst. 24-årige Thorgan har dock spelat i alla Belgiens u-landslag och även fått göra fyra seniorlandskamper. 24-åringen värvades av Chelsea i samma veva som Eden kom till Stamford Bridge sommaren 2012. Men Thorgan lånades omgående ut till Zulte Waregem i Belgien. Efter det lånades Hazard ut till Borussia Mönchengladbach i Bundesliga, och klubben köpte loss Hazard sommaren 2015. Succesivt har Hazard spelat sig till en allt mer central roll i Mönchengladbachs anfallsspel och är idag given i startelvan. Han har kontrakt med Die Borussen till 2019.

Oscar Wendt
31-åringen Oscar Wendt gör sin elfte säsong som utlandsproffs. Göteborgaren gjorde bara 1,5 säsong i Allsvenskan och IFK Göteborg innan danska storklubben FC Köpenhamn köpte loss vänsterbacken 2006. Året därpå fick Wendt landslagsdebutera för Sverige. Sedan dess har han i perioder fått göra en del landskamper och ibland varit ute i kylan. Sedan 2011 tillhör Wendt Borussia Mönchengladbach, där han numera är given i startelvan. Han används både som vänsterback och vänstermittfältare. Kontraktet med Gladbach löper till 2019.

Yann Sommer
Den schweiziske landslagsmålvakten Yann Sommer gör sin fjärde säsong i Bundesliga och Borussia Mönchengladbach. 28-åringen debuterade i landslaget 2012 och har spelat de två senaste stora mästerskapen för Schweiz, VM 2014 i Brasilien och EM 2016 i Frankrike. Yann Sommer har varit framgångsrik hela sina karriär. Han har gjort 65 u-landskamper och 25 med a-landslaget. Även i klubblagen har Sommer varit framgångsrik. Han kom fram genom FC Basels akademi och vid sidan av två utlåningar till Vaduz och Grasshoppers var han Basel trogen fram till han provade vingarna utomlands i Bundesliga. Med FCB vann Sommer ligan fyra gånger och cupen en gång. Han har dessutom spelat flera matcher i Champions League och Europa League. Sommer har kontrakt med Mönchengladbach till 2021.

Lars Stindl
Den tyske anfallaren Lars Stindl har gått från Karlsruhe, via Hannover till Borussia Mönchengladbach där han spelat de två senaste säsongerna. Han har ständigt utvecklats och var under våren 2017 en av Bundesligas absolut hetaste spelare. Då stod han för sju mål i Bundesliga och bland annat ett hattrick i Europa League mot Fiorentina. Totalt blev det elva mål under Bundesliga-säsongen 2016/2017. Hans framfart gjorde att Tysklands förbundskapten Jogi Löw fick upp ögonen för 28-åringen. Han blev uttagen i det tyska lag som vann Confederations Cup i somras och vann där tillsammans med landsmännen Leon Goretzka och Timo Werner turneringens skytteliga med tre mål. Under sommaren signade strikern ett nytt kontrakt med Gladbach som sträcker sig till 2021.

Spela på Borussia Mönchengladbach.