Borussia Mönchengladbach

Borussia Mönchengladbach

Till Bundesliga startsida
Borussia Mönchengladbach grundades 1900. Klubben firade stora triumfer under 70-talet då ligasegrar och segrar i Europa radades upp på löpband. Man hade även ett koppel av landslagsspelare som var stora stjärnor i landslaget under denna storhetstid. De senaste åren har man vacklat och titlarna har uteblivit.
Smeknamn: Die Fohlen
Manager: Lucien Favre
Hemmaarena: Stadion im Borussia-Park
Spelschema: Borussia Mönchengladbach spelschema i Bundesliga

Spela på Borussia Mönchengladbach hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Borussia Mönchengladbach:
Thorgan Hazard

Den offensive mittfältaren Thorgan Hazard kommer från en fotbollsfamilj. Både mamma och pappa spelade fotboll på hyfsad nivå, men sönerna har blivit desto mer framgångsrika, där Eden Hazard hittills lyckats bäst. 23-årige Thorgan har dock spelat i alla Belgiens ulandslag och även fått göra en seniorlandskamp. 23-åringen värvades av Chelsea i samma veva som Eden kom till Stamford Bridge sommaren 2012. Men Thorgan lånades omgående ut till Zulte Waregem i Belgien. Efter det lånades Hazard ut till Borussia Mönchengladbach i Bundesliga, och klubben köpte loss Hazard sommaren 2015. Succesivt har Hazard spelat sig till en allt mer central roll i Mönchengladbachs anfallsspel. Har kontrakt med Die Borussen till 2019.

Oscar Wendt
30-åringen Oscar Wendt gör sin elfte säsong som utlandsproffs. Göteborgaren gjorde bara 1,5 säsong i Allsvenskan och IFK Göteborg innan danska storklubben FC Köpenhamn köpte loss vänsterbacken 2006. Året därpå fick Wendt landslagsdebutera för Sverige. Sedan dess har han i perioder fått göra en del landskamper och ibland varit ute i kylan. Sedan 2011 tillhör Oscar Wendt Borussia Mönchengladbach, en gammal klassisk svenskklubb. Martin Dahlin har till exempel gjort nionde mest mål för klubben och Patrik Andersson har blivit utsedd till årets spelare två gånger (Dahlin en gång). Vänsterbacken har kontrakt med Borussia till 2018.

Yann Sommer
Den schweiziske landslagsmålvakten Yann Sommer gör sin tredje säsong i Bundesliga och Borussia Mönchengladbach. 28-åringen debuterade i landslaget 2012 och har spelat de två senaste stora mästerskapen för Schweiz, VM 2014 i Brasilien och UEFA Euro 2016. Yann Sommer har varit framgångsrik hela sina karriär. Han har gjort 65 ulandskamper och 23 med a-landslaget. Även i klubblagen har Sommer varit framgångsrik. Han kom fram genom FC Basels akademi och vid sidan av två utlåningar till Vaduz och Grasshoppers var han Basel trogen fram till han provade vingarna utomlands i Bundesliga. Med FCB vann Sommer ligan fyra gånger och cupen en gång. Han har dessutom spelat flera matcher i Champions League och Europa League. Sommer har kontrakt med Mönchengladbach till 2019.

Spela på Borussia Mönchengladbach