Köln

Köln

Till Bundesliga startsida
FC Köln grundades 1948 och vann den första upplagan av Bundesliga 1964. Man har efter det vunnit ligan två gånger. Genom åren har man haft en stor radda av landslagsmän där den mest kände är mittfällts-giganten Wolfgang Overath. Förutom att klubben vunnit ligan tre gånger har man även vunnit tyska cupen fyra gånger.
Smeknamn: Die Geissböcke
Manager: Holger Stanislawski
Hemmaarena: RheinEnergieStadion
Spelschema: Kölns spelschema i Bundesliga

Spela på Köln hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Köln:
Jonas Hector

I våras och i början av sommaren gick ryktena varma om den tyske landslagsbacken Jonas Hector. Det pratades om att både Liverpool och Barcelona var intresserade av 26åringen och om bud på uppåt 25 miljoner pund för vänsterbacken. Men Hector är kvar i Köln där han spelat de sex senaste åren. Med tyska mått mätt får Jonas Hector ses som en late bloomer. Det var först som 22-åring som han debuterade i Kölns a-lag och det var först som 24-åring som Hector debuterade i Bundesliga. Han har heller aldrig spelat ukamper för Tyskland. Men han fanns däremot med i Jogi Lööws trupp när Euro2016 avgjordes i somras. Trots ryktena blev Jonas Hector kvar i Köln och i augusti förlängde han sitt kontrakt med Cologne till 2021.

Timo Horn
Den tyske målvaktstalangen Timo Horn har hunnit bli 23 år gammal. Han för vidare den tyska målvaktstraditionen som inkluderar spelare som Oliver Kahn, Jens Lehmann, Andreas Köpke, Bodo Illgner, Sepp Maier och nu senast Manuel Neuer och Marc-Andre ter Stegen. Timo Horn har varit med i alla tyska u-landslag och vann så sent som i somras en silvermedalj vid OS i Rio. Efter en säsong på bänken som 18-åring 2012 har Horn varit förstavalet mellan stolparna på RheinEnergieStadion. Han var med och tog upp moderklubben Köln till Bundesliga och har nu två säsonger bakom sig i den tyska högsta ligan. Timo Horn prestationer har dragit blickarna till sig från bland andra Liverpools manager Klopp. Horn har dock kontrakt med FC Köln till 2019.

Mergim Mavraj
Tysk-albanen Mergim Mavraj är 30 år gammal och gjorde u21-landskamper med Tyskland redan 2007. Men det riktiga genombrottet i den europeiska toppfotbollen har aldrig kommit för mittbacken. Faktum är att Mavraj kanske gjorde sin bästa säsong hittills i Bochum 2010, då han startade närmare 30 matcher. Säsongen därpå blev det dock åter spel i Bundesliga 2 och Mavraj köptes av Greuther Furth, också i Bundesliga 2. Greuther Furth lyckades sensationellt nog vinna den tyska andraligan 2012, med Mergim Mavraj i mittlåset. Med klubben fick han en säsong i Bundesliga innan man åkte ur. Sedan sommaren 2014 är Mavraj en del av Kölns vita tröjor. Har gjort närmare 30 landskamper för Albanien och har kontrakt med FC Köln till nästa sommar.

Spela på Köln